Odbojaši se bore za kvalifikacije za Ligu nacija

 BORNA JAKSIC/PIXSELL Pixsell
SPORTCAST

‘Budžeti saveza trebali bi biti i veći, transparentno ga dijelimo klubovima, a pitanje je kako se novac troši‘

U novom izdanju Sportcasta u gostima nam je bio predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 10. lipanj 2024. 21:07

Klupska sezona je u većini sportova završena, a u dobrom dijelu njih kreće reprezentativna. One ekipe i momčadi koje se ne pripremaju za Olimpijske igre imaju druga natjecanja pa tako i hrvatski odbojkaši predstojećeg vikenda igraju Final Four Zlatne skupine Europske lige.

Završnica se igra u Osijeku, a to nije samo borba za medalje nego i za ulaz u prestižnu Ligu nacija. Naime, finalisti Final Foura će izboriti plasman na Challenger kup na kojem se vadi viza za Ligu nacija.

- Dečki su na pravom putu Ono što smo uspjeli prije dvije godine s djevojkama, mislim da ćemo napraviti isto ove godine s dečkima, ući u Ligu nacija - rekao je u novom izdanju Sportcasta predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić.

Hrvatska u subotu od 16 sati igra utakmicu odluke protiv Estonije, točno dva sata prije ogleda Vatrenih protiv Španjolske na Europskom prvenstvu u nogometu.

- Estonija je dobra reprezentacija, ekipe su podjednake kvalitetom, ali s obzirom na koheziju unutar ekipe i domaćinsku atmosferi mislim da smo favoriti. Mislim da ćemo biti pravi i da ćemo slaviti.

image

Frane Žanić

RONALD GORSIC Cropix

Ovo je treći put da se Europska liga igra u Hrvatskoj, a Hrvatski odbojkaški savez je posljednjih godina organizirao dosta međunarodnih natjecanja kojima je pomogao i hrvatskom turizmu.

- Mi smo u Zadru i Osijeku prošle godine napravili 28 tisuća noćenja. Sportski turizam je nešto najbolje što se može dogoditi državi, regiji i gradu koji to ugošćava. U Vladinom strateškom planu je ulaganje u infrastrukturu. Lokalne zajednice se trebaju javiti ministarstvu i nadam se da ćemo u jednom ili dva olimpijska ciklusa održavaju pripreme mnogih stranih klubova. Meni je nepojmljivo da mi ne iskorištavamo ono što imamo.

Dok se odbojkaši bore za Ligu nacija, odbojkašice nisu imale najbolju sezonu te su osvojile tek deveto mjesto u Europskoj ligi.

- Dogodila nam se smjena generacija i mi trebamo izdržati neko vrijeme da nam se priključe juniorke koje su prošle godine osvojile peto mjesto i kadetkinje koje su osvojile broncu. Mislim da ćemo za tri godine ući u ritam dobrih rezultata i da ćemo brzo ostvariti rezultat u seniorskoj konkurenciji kao u mlađim selekcijama. Treba nam strpljenja i da pustimo izborniku Igoru Arbutini da radi - objasnio je Žanić.

image

Djevojke ove godine nisu bile uspješne kao mladići

Cev.eu

Predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza odgovorio je i na izjavu Darka Antunovića, sportskog direktora Mladosti, koji je nedavno u našem Sportcastu izrazio nezadovoljstvo raspodjelom novca od Saveza te činjenicom da HOS ima veći budžet nego svi klubovi zajedno.

- Budžeti nacionalnih saveza bi trebali biti još veći. Naš budžet je sastavljen između 50 i 60% od javnog novca, a ostalo su sponzori i novac iz europskih fondova kojih uvijek imamo između 3 i 6. Imamo svoje vlastite prihode, imamo prihode od organiziranja natjecanja tako da mislim da nacionalni savezi imaju veće budžete. Morali bi imati još veće budžete. To je isto kao da se ja bunim što Hrvatski olimpijski odbor ima veći budžet od nas. To je normalno i to tako treba biti - rekao je Žanić i objasnio princip raspodjele novca:

- Do prije par godina klubovi nisu dobivali ništa, no našao se model da se pomogne klubovima preko saveza. Odbojka godišnje ima milijun eura za organizaciju natjecanja. Mi smo odlučili raspodjelu sredstava raditi na temelju plasmana, a i za svako europsko natjecanje klubovi dobiju određenu sumu novca. Konkretno, od milijun eura Mladost dobije oko 200 tisuća eura za obje konkurencije. Mislim da je to i više nego dovoljno s obzirom na budžet od milijun eura. Da je veći budžet, bilo bi i više za pojedine klubove. Sve je transparentno, imamo tablicu. Pitanje je i kako se ti novci troše. Recimo, mi smo dali novac i tražili da teren kod svih izgleda isto. Od 20 klubova to ispoštuje 6 ili 7 pa smo odlučili da ćemo mi od dijela novca kupiti svima iste layout terena.

Zbog čega je smanjena Premijer liga u svakoj konkurenciji; zašto je važno prijavljivati se za organizaciju međunarodnih natjecanja; kako poboljšati uvjete rada; koja su imena na koja trebamo u budućnosti računati u reprezentaciji... Odgovore na ta i razna druga pitanja pronađite u cijelom Sportcastu:

Linker
10. lipanj 2024 21:07