Svetlana Ilić

 Sergio Brunetti/imago Sportfotodienst/profimedia
SVETLANA ILIĆ

Ceca se vratila u Hrvatsku: ‘Nakon 30 godina ponovno sam tu. Nova generacija može napraviti velike stvari‘

Negdašnja igračica velike Rijeke prihvatila je poziv odbojkaškog saveza za rad s mlađim kategorijama
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 06. travanj 2024. 11:58

Svetlana Ilić, u odbojkaškim krugovima poznatija pod nadimkom Ceca, bivša velika igračica, kasnije i i trenerica, odbojkašica rođena 1972. koja je mogla igrati na više pozicija, vratila se u hrvatsku odbojku. Vratila se tamo gdje je - po vlastitom priznanju - provela najljepše godine, jer je od 1987. do 1994. igrala u Rijeci, s kojom potpisuje i neke od njezinih najsjajnijih rezultata.

Dugogodišnja karijera

Cecin je povratak vezan je uz ideju koja se u Hrvatskom odbojkaškom savezu već provlači određeno vrijeme i koja je sada konačno došla do realizacije. No, prije svega, kratki podsjetnik - ako je to uopće moguće izreći kratko - o njezinom odbojkaškom putu.

- Nakon 30 godina ponovno sam u Hrvatskoj. Došla sam s 14 iz Modriče u Rijeku, pod patronatom Pere Božića, one tada velike Rijeke koja je igrala derbije s Mladosti. Igrala sam dugo, do 38 godine, u Srbiji, Italiji, Rusiji i Belgiji. Odmah nakon završetka igračke karijere, u Belgiji, uskočila sam u trenerske vode za što sam se do tada već polako pripremala. Četiri godine prije bila sam pomoćnica izborniku belgijske reprezentacije, koji mi je tada bio trener u klubu. On me na neki način usmjerio u taj posao. Kasnije je stigla, 2009. ponuda Vollero Zuricha da postanem tamo trenerica, to je nešto što se ne odbija pa sam se iz Belgije preselila u Švicarsku. Bila sam četiri godine i izbornica švicarske reprezentacije. Dvije godine sam bila trenerica Dinama iz Moskve, radila još u Srbiji i u Indoneziji, dok sam osim reprezentacija Belgije i Švicarske također četiri godine vodila i Austriju. Prošle sam sezone bila trener u švicarskoj Volleyball Academy.

Tu možemo vrlo lako naći poveznicu i s njezinim novim poslom koji će obavljati u Hrvatskom odbojkaškom savezu, kao voditelj novoustanovljenog Cro teama, ujedno i izbornica juniorske reprezentacije.

- Moj je rad u Švicarskoj uvijek bio vezan nekako uz razvoj mladih igračica. Radila sam puno i s mladim igračicama s ovih prostora, poput Alajbeg, Kaleb, Grbac, Deak. Iako sam u karijeri radila s velikim svjetskim imenima poput Nataše Osmokrović, Gončarove, Košelove, meni je uvijek nekako u duši bilo draže raditi s mladima.

Stvaranje projekta kluba sačinjenog od juniorskih reprezentativki koje treniraju i nastupaju kao klub, nije nov, to već odavno postoji u zemljama poput Italije, Francuske, Njemačke. Sad je i kod nas došlo do realizacije te dugogodišnje ideje.

- Davno sam otišla iz hrvatske odbojke, ali nikad nisam prestala pratiti zbivanja u Hrvatskoj. U međuvremenu se dogodilo puno lijepih rezultata i uspjeha, ali bilo je i razdoblja svojevrsnog zatišja, što je potpuno razumljivo. Nakon što sam dobila poziv, HOS-a shvatila sam da ponovno dolazi vrijeme novog vala koji sam i sama osjetila kada sam kao mlada dolazila u Hrvatsku kao igračica. Došlo je vrijeme da hrvatska odbojka ponovno kroz mlađe dobne selekcije stvori velike, svjetske igračice. Pojavljuje se jedna nova generacija koja bi mogla, uz veliki rad, donijeti puno toga dobroga. Nisam euforičan tip, ali vidim da se u HOS-u našla dobra ekipa bivših odbojkaša s velikim znanjem i to mi daje razloga za optimizam u cijelom tom projektu.
Konkretnije, Cro team bi bio...

- Reprezentacija preko ljeta ima puno posla, EP U-18 i SP U-17, ali je nekakav načelni dogovor da se paralelno oformi taj Cro team koji bi i tijekom sezone trebao živjeti skupa, djevojke bi naravno išle u školu, igrale u domaćoj ligi. Ima tu još dosta stvari koje moramo u hodu riješiti, ali je važno da imamo zajedničku viziju. Baza budućeg Cro teama je otprilike poznata, neke i sama poznajem jer su se već pojavljivale na internacionalnoj sceni. Pregledavam popise po dobnim kategorijama, bile bi zastupljene igračice 2009. godišta i mlađe. Dakle, od prvog razreda srednje škole. Uz mene će najvećim dijelom biti i koordinatorica svih selekcija, moja negdašnja suigračica Marija Anzulović, uz koju me veže dugo igračko i privatno prijateljstvo, što mislim da je jako dobro za buduću suradnju.

Svi znaju koliko želim pobijediti

Svetlana Ilić vratila se u Hrvatsku jer ju je zainteresirao dugoročniji projekt.

- Voljela bih da ta vrlo zanimljiva ideja zaživi što prije i traje što dulje. Cilj koji smo si svi skupa zadali vrlo je ambiciozan, za to je naravno potrebno određeno vrijeme. Oni koji me poznaju, znaju da više od svega želim pobijediti, no termin pobjeda u ovom je slučaju malo kompleksniji i mislim da rezultat svega moraju biti igrači koji će trajati dugi niz godina na internacionalnoj razini i koji su u konačnici sposobni napraviti nešto veliko - zaključila je Svetlana Ceca Ilić.

Linker
06. travanj 2024 11:59