Velika pobjeda hrvatske reprezentacije u Zlatnoj ligi

 ZVONKO PAVIĆ/Cropix
SLAVLJE U ZADRU

Hrabra Hrvatska prvu pobjedu u Zlatnoj ligi ostvarila i bez pravog tehničara na terenu

U tijesnih pet setova nadigrali smo Sjevernu Makedoniju, a junak utakmice je Hrvoje Pervan, koji se sjajno snašao na poziciji dizača
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 14. lipanj 2023. 22:47

Hrvatska nakon pet utakmica europske Zlatne lige konačno je stigla do svoje prve pobjede u skupini. U Zadru je pobijedila Sjevernu Makedoniju u pet setova. Umalo se ponovio scenarij od prije desetak dana iz Skoplja, jer opet je to bilo rezultatski jako tijesno, igralo se opet pet setova, ali sada smo mi izvukli dva boda i imali malo više sreće u završnici.

No, pobjeda se neće pamtiti zato što je prva u ovosezonskom izdanju ovog natjecanja, već zato što je do nje došlo bez da je Hrvatska imala tehničara na terenu! Odnosno, bolje reći, uvjetno rečeno nije imala tehničara, budući da je formalno na terenu imala igrača s tom ulogom, ali bio je to Hrvoje Pervan, koji to inače nije.

Naime, peh za pehom "napada" našu reprezentaciju, tako da smo nakon Petra Višića, koji se ozlijedio proteklog vikenda, uoči utakmice s Ukrajinom u nedjelju, do utakmice s Makedonijom ostali i bez još jednog dizača, Bernarda Bakonjija, također zbog ozljede. Iako je u međuvremenu ekspresno uskočio mladi član Ribole Kaštela Ivo Mustapić kao ispomoć, izbornik Cedric Enard odlučio se na hazardersku kombinaciju u kojoj je libera Hrvoja Pervana pretvorio u tehničara.

Na predstavljanju prve postave, službeni je najavljivač u dvorani čitao tko zna kakav i otkada popis igrača jer "zalutali" su tu i Bakonji i Marelić, pa je i izbornik Enard zbunjenim pogledom uokolo tražio odgovor "što je sad ovo?", kao da ni sam nije bio siguran tko doista igra, odnosno tko je tu pogriješio, on ili najavljivač?

Na koncu, Pervan je odigrao cijelu utakmicu, i to odmah pet setova, kao organizator igre, pri čemu je radio sve što inače ne radi kao libero, od dizanja lopte, preko skakanja u blok (upisao je i jedan poen) do serviranja. U početku su prve uspješne napade u Pervanovoj izvedbi naši igrači slavili kao pobjedničke poene, a sâm Pervan skakao je, pak, od sreće kada bi uspješno odigrao prvi tempo s Ivanom Mihaljem. Jer takve stvari ipak su i velikim dijelom stvar uigranosti i "osjećaja" između tehničara i srednjeg blokera, a u ovom slučaju takve uigranosti naravno da nije bilo.

image
ZVONKO PAVIĆ/Cropix

Ipak, sve su to pregrmjeli naši odbojkaši, pa eto i stigli do pobjede koja će sasvim sigurno dignuti raspoloženje u našim redovima. Jer izboriti pobjedu u ovakvim okolnostima vrijedi najmanje dvostruko...

Bila je ovo inače prva utakmica za Petra Đirlića i Filipa Šestana u našim redovima ovog ljeta, ali smo kraj petog seta dočekali u potpuno ispremiješanoj postavi, s drugim parom primača - Marelić i Hanžić umjesto Zeljkovića i Šestana - te Cvancigerom na dijagonali umjesto Đirlića. Ušao je i Ante Kulušić za zadnja dva poena... No, na koncu svega pamtit će se luda pobjeda bez tehničara...

Hrvatskoj ostaje još jedna utakmica unutar skupine B, u nedjelju (20.00) protiv Belgije, također u Zadru, a onda slijede i završne priprema za Final Four, koji se 24. i 25. lipnja igra također u Zadru.

________________

HRVATSKA - SJ. MAKEDONIJA 3:2
(20:25, 25:17, 25:23, 15:25, 15:13)
ZADAR - SC Krešimir Ćosić. Gledatelja 300. Sutkinje: Dominga Lot (Niz), Ksenija Jurković (Hrv).
HRVATSKA: Pervan 1, Đirlić 22, Zeljković 3, Šestan 10, Nikačević 10, Mihalj 10, Busak Vidaković (L), Mustapić, Hanžić 10, Marelić 5, Cvanciger 1, Brčić (L), Kulušić 0, Perić. IZBORNIK: Cedric Enard.
SJEVERNA MAKEDONIJA: G. Gjorgiev, N. Gjorgiev 21, Milev 9, Angelovski (L), Nakov, Ljaftov 12, Lepidovski, Boškov, Despotovski 1, Madjunkov 8, Iliev, Kostikj, Mihailov, Savovski 16. IZBORNIK: Joško Milenkoski.
POENI IZ NAPADA: Hrvatska 48, Makedonija 51.
POENI IZ SERVISA: Hrvatska 7, Makedonija 5.
POENI IZ BLOKA: Hrvatska 13, Makedonija 13.
POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Hrvatska 32, Makedonija 34.

Linker
03. svibanj 2024 14:27