Sara Lozo bila je uglavnom nerješiva enigma za hrvatski blok

 VNL
LIGA NACIJA

Hrvatice dva seta ‘prespavale‘, ali uspjele su susjedama i aktualnim svjetskim prvakinjama otkinuti set

Malo je toga funkcioniralo u našim redovima od početka dvoboja u Brazilu protiv Srbije, koja je na koncu slavila sa 3:1
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 18. lipanj 2023. 05:19

Odbojkašice Hrvatske pretrpjele su poraz u trećem nastupu na turniru Lige nacija (VNL) u Brazilu. Bolje su bile aktualne svjetske prvakinje, reprezentativke Srbije, ali su naše djevojke ipak uspjele i njima otkinuti set, tako da su nastavile sada već niz utakmica u kojima osvajaju barem jednu dionicu meča. Nakon četiri poraza od 3:0 na prvom turniru u Japanu, u Brazilu su se u sve tri utakmice upisale na semafor, štoviše utakmicu protiv Južne Koreje i pobijedile s 3:0, te i na taj način dokazale da napreduju sa svakom novom utakmicom u VNL-u.

Ipak, koliko god nam je taj trijumf nad Korejom skinuo s leđa pritisak prve pobjede, kao da nas je i malo previše opustio u sudaru s istočnim susjedama. Barem je tako izgledalo u prva dva seta, u kojima je Srbija potpuno dominirala, što zbog dobre igre u vlastitim redovima, što zbog popriličnog rusvaja u našim. Jer bilo je tu puno nepreciznosti, nedorečenosti i neodlučnosti, slabe pa onda još i loše komunikacije u svim linijama. Patili smo na prijemu, posljedično nismo mogli ni započeti napad kako spada, blok nije postojao, servisi neopasni, napad bez probojnosti...

Srpkinje, iako su u Brazilu igrale bez tri važne igračice (Bošković, Drča, Mihajlović) s kojima su prošle godine drugi put uzastopno postale svjetske prvakinje, svejedno imaju daleko iskusnije igračice koje su nepopustljivo kažnjavale sve naše greške. Iz tog smo razloga i ostali na tankih 16 i 11 poena u prva dva seta, odnosno što su Ana Bjelica (16) i Sara Lozo (14) kombinirano imale više poena nego cijela naša reprezentacija (27).

Tražio je izbornik Ferhat Akbaš raspoložene igračice, mijenjao sve i svašta, Lauru Miloš je zamijenio Lucijom Mlinar već kod 3:10 u prvom setu, nedugo potom i Dijanu Karatović Josipom Marković. Lea Deak zamijenila je Karlu Antunović na dizaču, prvu je priliku dobila Barbara Đapić na dijagonali umjesto Andree Mihaljević, ali sve to nije djelovalo da će donijeti ploda. Međutim, valjda su i Srpkinje nesvjesno "pustile gas", očekujući valjda da će im i treći set sam od sebe, po inerciji pasti u ruke. Hrvatice se, pak, nisu predale i već se nekako "šlepale", držale priključak, da bi ih onda i malo sportska sreća nagradila.

Kod 14:16 spojile su četiri poena - svoju najdužu seriju osvojenih poena u cijelom meču - i došle odjednom u vodstvo sa 18:16. I više ga nisu ispuštale, makar su Srpkinje tri puta izjednačavale (na 21, 22 i 23). No, Ema Strunjak upisala je blok-poen za set-loptu, a Đapić zakucala sljedeći poen za zasluženo osvajanje seta kojim su kaznile opuštanje Srbije.

image

Za Luciju Mlinar i suigračice Srbija je ovoga puta bila previsoka prepreka

VNL

Veće upozorenje svjetskim prvakinjama nije trebalo, pogotovo jer su sva tri prethodna meča u Brasiliji igrale u maksimalnih pet setova, pa makar su sva tri i dobile, nisu nikako željele prolaziti kroz još jednu dramu protiv Hrvatske. Štoviše, nakon slabog ulaska u VNL (0-4) za plasman na Final 8 turnir, Srbiji trebaju sve pobjede do kraja ligaškog dijela natjecanja i po mogućnosti da sve budu s tri boda.

Zato su u četvrtom protiv Hrvatske bile opreznije. Svejedno im je, doduše, uspjela malo "zapapriti" Nina Strize koja je po ulasku umjesto Đapić, kao naša treća dijagonala, imala dobru sekvencu na servisu i u napadu, zbog čega smo se s minus osam spustili i na samo minus dva (16:18). I komentator srpskog SportKluba upitao se "zašto Strize nije igrala prije i više?"

No, Srpkinje su ipak na iskustvo osvojile sedam od posljednjih osam poena i bez dodatnih stresova zaključile utakmicu za svoju prvu ovosezonsku pobjedu u VNL-u vrijednu sva tri boda.

Hrvatskoj ostaje još jedna utakmica u Brazilu, ona protiv Tajlanda večeras u 19 sati po hrvatskom vremenu. Možda su i s mislima na taj dvoboj naše igračice malo izgubile kompas protiv Srbije, jer objektivno nam je Tajland važnija utakmica. Protiv svjetskih prvakinja, realno, nismo ni očekivali bodove ili pobjedu, ali s Tajlandom bismo mogli ući u izjednačeniju borbu... I ne treba naglašavati kako nam svaka pobjeda zlata vrijedi u borbi za ostanak u VNL-u.

___________________

SRBIJA - HRVATSKA 3:1
(25:16, 25:11, 23:25, 25:17)
BRASILIA - BRB Nilson Nelson Arena. Gledatelja: 500. Suci: Gonzalez (Meksiko), Dama (Argentina).
SRBIJA: Mirković 5, Bjelica 21, Lozo 26, Buša 14, Aleksić 2, Stevanović 10, Pušić (L), Lazović 0, Osmajić, Jakšić, Uzelac, Jegdić (L), Milenković, Zelenović. IZBORNIK: Giovanni Guidetti.
HRVATSKA: Antunović 1, Mihaljević 5, Miloš 0, Karatović 1, Šamadan 10, Strunjak 8, Štimac (L), Mlinar 11, Marković 9, Freund 0, Deak 0, Đapić 3, Strize 3. IZBORNIK: Ferhat Akbaš.
POENI IZ NAPADA: Srbija 57, Hrvatska 45.
POENI IZ SERVISA: Srbija 9, Hrvatska 2.
POENI IZ BLOKA: Srbija 11, Hrvatska 5.
POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Srbija 20, Hrvatska 16.

Linker
29. travanj 2024 21:34