LIGA NACIJA

Hrvatice natjerale olimpijske i svjetske doprvakinje na maksimalno ozbiljan pristup

Hrvatske odbojkašice u Nagoyi okončale premijerni turnir među svjetskom elitom, nažalost bez pobjede u prve četiri utakmice
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 04. lipanj 2023. 09:21

Hrvatske odbojkašice bez pobjede, štoviše bez osvojenog seta u četiri utakmice okončale su debitantski turnir u Ligi nacija (VNL). No, bez obzira na rezultatski učinak ostavile su dobar, pozitivan dojam s obzirom na to da im je ovo bila premijera u svjetskoj eliti, odnosno da nisu bile kompletne.

Na oproštaju od Nagoye i dvorane Nippon Gaishi čekale su Brazilke, odnosno jedna od najmoćnijih odbojkaških reprezentacija u svijetu. Dovoljno je reći kako su to aktualne svjetske doprvakinje (iz 2022.), srebrne s posljednjih olimpijskih igara (2021.) i finalistice lanjskog izdanja VNL-a. Protiv te i takve reprezentacije naše su djevojke odigrale možda i najkvalitetniji set proteklog tjedna, zapravo set i pol.

U prvoj dionici meča držale su, naime, Brazilke u šahu, jer bilo je tu i sjajnih napada, i asova na servisu, i velike borbenosti, i odlične obrane kako s blokovima tako i pokrivanjem terena. Donijelo je sve to i naše vodstvo 19:18, ali su Brazilke uspjele otići korak ispred pa su one vodile 24:22, no hrvatske su ih igračice natjerale da se baš pomuče za taj set i uzmu ga tek na razliku, nakon 50 odigranih poena.

Nije to nimalo obeshrabrilo hrvatske debitantice u VNL-u, pa su u drugom setu kod zaostatka 6:9 odigrale briljantnu sekvencu te osvojile osam od sljedećih deset poena i okrenule rezultat na 14:11 u našu korist. Lice brazilskog izbornika odavalo je malu nelagodu, a i same Brazilke su vidjele da je vrag odnio šalu, pa su se potpuno uozbiljile. Uslijedila je njihova serija 11-2 koja je prelomila set, ali zapravo i cijelu utakmicu. Jer na tom su valu nastavile u trećem setu, a to je ipak bila, trenutačno barem, razina previše za našu reprezentaciju pa su Brazilke odgalopirale do uvjerljive pobjede.

No, prvih set i pol vjerojatno će i izborniku Ferhatu Akbašu ostati kao ogledni primjerak koji će moći pokazivati igračicama kako se može i treba boriti u svakoj utakmici u VNL-u. Sve je to stvar procesa odrastanja u Ligi nacija, a onda će zasigurno stići i nagrada u vidu seta, dva, pa zašto ne i pobjede.

- Ovaj je turnir bio jako dobro iskustvo za naše mlade igračice. Od prvog do zadnjeg dana imali smo, možda ne s rezultatom, ali napredak u igri svakako. To je dobar znak - rekao je na koncu japanskog tjedna turski stručnjak na našoj klupi.

- Generalno, sve su VNL reprezentacije iskusnije i jače od nas, zasad. No, sviđa mi se stav naših igračica, njihova želja da se bore, rastu i skupljaju ovo jedinstveno iskustvo. Nadamo se da ćemo ga moći iskoristiti već za preostala dva turnira koji nam slijede.

Gledano po napadačkom učinku, naša najefikasnija igračica u Nagoyi bila je Andrea Mihaljević s prosjekom od 12 poena po utakmici.

- Rezultatski nismo ostvarile željeni cilj, ali smo pokazale da naša igra u određenim trenucima može parirati i najjačim svjetskim ekipama. Osobno mi je najviše žao utakmice s Njemačkom budući da su dva seta bila na razliku. Ali, nismo nezadovoljne jer smo praktički svaku utakmicu igrale bolje nego prethodnu. Mlade smo i mislim da smo se dobro snašle te da ćemo na sljedećem turniru uzeti i prve bodove - rekla je naša korektorica.

Možda na raspolaganju nema Božane Butigan, ali zato je Ema Strunjak sjajno odradila posao na srednjem blokeru, jer sa 12 poena iz bloka pri vrhu je kompletnog VNL-a

- Ovo je bilo veliko i korisno iskustvo kako za sve nas pojedinačno tako i za cijelu reprezentaciju. Možemo puno toga naučiti iz ovakvih utakmicu, one nam trebaju za biti u svjetskom vrhu, ali nastavimo li ovako raditi, trenirati i igrati onda će sigurno i rezultati doći - rekla je 23-godišnja Ema.

- Zadovoljna sam našom igrom jer smo rasle svakom utakmicom, a u početku se vidjelo da dugo nismo igrale zajedno i da nam je trebalo malo vremena da se posložimo. Vidjelo se to i s Brazilom, gdje nam je falilo malo sreće da uzmemo set - dodala je naš pouzdani libero, Izabela Štimac.

Šteta je što smo prvu utakmicu igrali protiv Bugarske, jednog od izravnih suparnika u borbi za opstanak u VNL.

- Tu smo pokazale najošiju igru - ustvrdila je kapetanica Martina Šamadan.

- Poboljšavale smo se iz utakmice u utakmice, ali jednako tako i protivnice su bile sve jače, i prejake za nas. No, pokazale smo da se znamo boriti i da možemo parirati, ako smo dovoljno fokusirane. Sad znamo što možemo očekivati na sljedećim turnirima.

A sljedeći turnir za naše odbojkašice jest u Brasiliji, od 13. do 18. lipnja, gdje ćemo igrati četiri nove utakmice (SAD, Tajland, Koreja, Srbija).

________

BRAZIL - HRVATSKA 3:0
(26:24, 25:18, 24:8)
NAGOYA - Dvorana Nippon Gaishi. Gledatelja 1000. Suci: Cesare (Ita), Ovuka (BiH)
BRAZIL: Macris 3, Cardoso, Diana 9, Lorena 2, Ana Cristina 21, Araujo (L), Ana Carolina 11, Julia 4, Lorrayna 4, Tainara 4, Lais 0, Naiane 0, Basso 0, Nascimento. IZBORNIK: Jose Robert Guimaraes.
HRVATSKA: Antunović 0, Mihaljević 14, Miloš 3, Karatović 6, Šamadan 11, Strunjak 7, Štimac (L), Marković 0, Deak 0, Strize 0, Kovčo (L), Trcol, Freund, Tomić. IZBORNIK: Ferhat Akbaš.
POENI IZ NAPADA: Brazil 37, Hrvatska 26.
POENI IZ SERVISA: Brazil 7, Hrvatska 3.
POENI IZ BLOKA: Brazil 14, Hrvatska 12.
POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Brazil 18, Hrvatska 9.

HRVATSKA U NAGOYI

Hrvatska - Bugarska 0:3 (12:25, 17:25, 19:25)
Hrvatska - Njemačka 0:3 (18:25, 23:25, 23:25)
Hrvatska - Japan 0:3 (17:25, 19:25, 20:25)
Hrvatska - Brazil 0:3 (24:26, 18:25, 8:25)

Linker
09. svibanj 2024 00:23