Lucija Mlinar u sastavu je reprezentacije nakon saniranja ozljede

 CROPIX
NOVI TEST U VNL-u

Hrvatice s dvije nove igračice otputovale u Brazil, a uskoro se priključuje i kapetanica Fabris!

Dobre vijesti za žensku reprezentaciju uoči turnira Lige nacija u Brasiliji, koji otvaramo u utorak protiv SAD-a
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 11. lipanj 2023. 20:33

Dok su se odbojkaši riješili putovanja i gostovanja te su stacionirani u Zadru za dogledno vrijeme, ženska odbojkaška reprezentacija tek je stigla do druge etape od tri prekooceanske destinacije, koje su im u rasporedu Lige nacija.
Nakon Japana i kraćeg boravka u Zagrebu, subota je bio dan novog pokreta, ovog puta do Brazila i tamošnje metropole Brasilije, gdje će igrati drugi turnir VNL-a, odnosno četiri nove utakmice.
Premijera u Nagoyi iz rezultatske perspektive - četiri poraza - nije prošla najbolje, ali ne može se reći da je takav rasplet bio neočekivan. Jer ipak je Hrvatska debitant među elitnih 16 reprezentacija svijeta i bilo je od početka jasno da će ovo biti borba za “preživljavanje”.
No, u zagrebačkom “intermezzu” od Japana do Brazila, stigle su neke dobre vijesti za našu selekciju. Naime, izbornik Ferhat Akbaš dobio je na raspolaganje, možda i malo brže od očekivanog, jednu od iskusnijih reprezentativki, Luciju Mlinar, dok je novo ime na našem rosteru i Barbara Đapić.

Morao je, nažalost, dvije igračice zbog toga i prekrižiti, a izbor je pao na Tiju Kovčo i Nataliju Tomić.
Kovčo, koja igra na poziciji libera i ujedno je sa 17 godina bila najmlađa članica aktualnog sastava reprezentacije, pridružuje se uskoro reprezentaciji U-19 koja počinje pripreme za Svjetsko prvenstvo koje se igra u Osijeku od 1. do 11. kolovoza.
Povratak Mlinar znači i malu “gužvu” u konkurenciji primača-pucača, pa je u tom kontekstu izostavljena Natalia Tomić. No, kako je i odlaskom Kovčo, ostao samo jedan pravi libero na raspolaganju, a to je pouzdana Izabela Štimac, Akbaš je, čini se, zavrtio ideju da Mlinar bude i pričuvni libero te uskoči bude li trebalo.
Također, uz već dvije dijagonale, Andrea Mihaljević i Nina Strize, sada dolazi i treća, Barbara Đapić, 28-godišnjakinja koja posljednjih godina nije bila na radaru reprezentacije, iako je nakon studija na SAD-u posljednjih šest sezona igrala u Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Mađarskoj...

Ipak, pored tih rošada, glavna vijest je ono što bi se trebalo dogoditi za sljedeći turnir, a to je onaj u Bangkoku od 27. lipnja do 2. srpnja. Naime, tamo bi trebala s reprezentacijom putovati, a onda jasno i igrati - Samanta Fabris. Naša već godinama najbolja odbojkašica, ujedno i kapetanica reprezentacije, na tretmanima je za koljeno i zbog toga je propustila Japan, te sada propušta Brazil, ali protivno prognozama da će propustiti kompletan VNL, ispada da će ipak ići u Tajland.

image

Samanta bi uskoro trebala opet odjenuti dres reprezentacije

CROPIX

To je svakako ohrabrujuća vijest za našu selekciju jer Samantin utjecaj na igru naše reprezentacije nemjerljiv je. Štoviše, u svjetlu toga onda valja gledati i na rezultatske ambicije, koje odmah postaju drugačije i - veće. Jer s Fabris na terenu s daleko više nade možemo gledati na moguće pobjede. U Tajlandu ćemo igrati protiv Kanade (jedan od izravnih konkurenata u borbi za ostanak u VNL-u), Nizozemske, Italije i Turske.
No, zašto ne i prije toga iz Brazila donijeti neke bodove? U utorak igramo protiv aktualnih olimpijskih pobjednica, Amerikanki, kasnije u tjednu protiv Koreje, Srbije i Tajlanda.

Linker
29. travanj 2024 21:34