Ferhat Akbaš

 ZVONKO PAVIC Cropix
CHALLENGER CUP

Hrvatska dogodine bez nastupa u Ligi nacija: Ukrajina je bila prejaka, nije pomogla ni intervencija izbornika

Ukrajina je slavila s uvjerljivih 3:1 i tako Hrvatsku izbacila iz natjecanja
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. srpanj 2023. 22:32

HRVATSKA - UKRAJINA 1:3 (15:25, 15:25, 25:18, 19: 25)

LAVAL - Espace Mayenne. Gledatelja: 300. Suci: Beal (Brazil) i Akulova (Kazahstan).

HRVATSKA: Antunović, Mihaljević 12, Strunjak 1, Butigan 16, Deak 3, Miloš 8, Mlinar, Karatović, Strize 2, Marković 5, Šamadan 9, Đapić, Štimac (L), Freund. IZBORNIK: Ferhat Akbaš.

UKRAJINA: Milenko 17, Meljuškina, Lucenko (L), Njemceva (L), Dorsman 7, Olinik, Šarhorodska 2, Majevska 8, Hober, Dančak, Dimar 13, Krajduba 19, Kotar, Kodola 1. IZBORNIK: Ivan Petkov.

POENI IZ NAPADA: Hrvatska 40, Ukrajina 55. POENI IZ SERVISA: Hrvatska 6, Ukrajina 2. POENI IZ BLOKA: Hrvatska 10, Ukrajina 10. POENI OD PROTIVNIČKIH POGREŠAKA: Hrvatska 18, Ukrajina 26.


Hrvatske odbojkašice neće sljedeće godine igrati u Ligi nacija, prestižnom svjetskom natjecanju u kojem su debitirale ove sezone. Pale su već na prvoj prepreci kvalifikacijskog Challenger Cupa u francuskom Lavalu, bolja je u četiri seta bila reprezentacija Ukrajine.

Kako su u ovogodišnjoj Ligi nacija (VNL) s omjerom 2-10 bile najslabije u krugu pet reprezentacija koje su podložne eliminaciji, naše su djevojke put do ostanka u eliti morale tražiti kroz novo izdanje Challenger Cupa. Lani su upravo osvajanjem ovog turnira na domaćem terenu i izborile nastup u VNL-u, ali sada su to morale napraviti u puno zahtjevnijim okolnostima, bez ozlijeđene kapetanice i najbolje igračice Samante Fabris.

A to je očito bio pretežak zadatak jer već su se Ukrajinke, osvajačice ovosezonske europske Zlatne lige, u četvrtfinalu pokazale nepremostivom preprekom.

U prvom su se setu hrvatske odbojkašice solidno držale u prvoj polovici seta, a onda su Ukrajinke od 11:10 odjurile na 19:12. Prolazile su u tim trenucima lakoćom u napadu i mirno okončale set.

Pokušao je hrvatski izbornik Ferhat Akbaš nešto promijeniti u drugom setu, priliku su dobile i Deak, i Karatović, i Strize, i Strunjak, ali ništa nije dalo rezultata. Istina, nakratko se činilo da su se naše odbojkašice trgnule, povele su s 14:10, a onda su ponovno upale u crnu rupu, dopustile suparnicama da osvoje deset poena u nizu (!), i tu je priči bio kraj.

Tračak nade da bi konačni ishod mogao biti drugačiji ukazao se u trećem setu koji je Hrvatska napokon odigrala na visokoj razini i bez oscilacija. Bilo je neizvjesno do 14:14, a onda je uslijedio hrvatski niz od 5:0 kojim je prelomljen set.

No, nije to ipak bio početak velikog preokreta. Četvrti je set bio najizjednačeniji, ali u njegovoj su završnici Ukrajinke bile kvalitetnije i došle do trijumfa koji ih u polufinalu vodi na domaćina Francusku koja je u četvrtak lakoćom nadigrala Vijetnam.

Za naše pak odbojkašice nema previše odmora jer vrlo brzo ih očekuje nastup na Europskom prvenstvu (15. kolovoza - 3. rujna). Možemo se samo nadati da ćemo na tom natjecanju imati spremnu i oporavljenu kapetanicu Fabris jer bez njezina učinka Hrvatska teško može računati na značajniji rezultat.

Linker
07. svibanj 2024 14:11