CEV
EP ODBOJKA

Hrvatska izborila povijesnu medalju u Srbiji: Sjajna generacija o kojoj će se tek pričati uzela broncu

Pobjeda Hrvatske na EP U17 nad Grčkom u borbi za medalju
Piše: SNObjavljeno: 23. srpanj 2023. 19:32

Hrvatska ženska odbojkaška kadetska reprezentacija na najbolji je mogući način završila Europsko prvenstvo U17 u Srbiji. U borbi za treće mjesto u Vrnjačkoj su Banji pobijedile Grčku s 3:1 (25:21, 22:25, 25:21, 25:10) nakon 106 minuta igre i zasluženo se okitile broncom.

Maša Mlinar s 21 poenom, Lana Francetić s 15 i Iva Ucović s 11 ponovno su bile najučinkovitije u našim redovima.

Za Hrvatsku je to prva medalja s EP u kadetskom uzrastu unazad točno 20 godina, otkako je generacija Ušić, Čutura, Miloš, Starčević, Reščić... s izbornikom Ninom Matjačićem osvojila zlato u Zagrebu 2003.

Protiv Grčke su naše djevojke bile bolje u svim statističkim elementima (blok 12-4, napad 48-37, servis 5-2, prijem 59%-55%), a posebno su uvjerljive bile u posljednjem, četvrtom setu u kojem su Grkinje ostale na tek deset poena. No, do tada se ipak vodila velika bitka u kojoj su naše djevojke ponovno pokazale svu razinu talenta koju imaju, ali i širinu klupe, što je veliki zalog za budućnost ove potentne generacije o kojoj će se još čuti.

Početak susreta nervozan, nije niti čudo, igralo se za europsku medalju. Grkinje su povele 16:11, naše preokrenule na 22:19 i dobile set s 25:21. Drugi većim dijelom u egalu, a tu su se malo bolje snašle Grkinje koje kod 22:22 rade tri poena u nizu i izjednačuju na 1-1 u setovima.

U trećem se niti jedna ekipa nije značajnije odlijepila, da bi tek u finišu Hrvatska povela pa set privela kraju s 25:21. I to im je očito dodatno dalo krila, jer su kroz četvrti set "proletjele" tolikom brzinom da ih suparnice nisu mogle pratiti, pa je sve na kraju završilo s našom prednošću od čak 15 poena.

Zadovoljni i sretni izbornik Miodrag Miki Stojaković nakon susreta za broncu je izjavio:

- Počeli smo ovo Europsko prvenstvo pobjedom i završili s pobjedom. Apsolutno zasluženo smo slavili u borbi za treće mjesto i osvojili broncu!
Kapetanica Lana Francetić, koja je posljednjim poenom okončala meč u zagrljaju svojih suigračica je dodala:

- Preplavile su nas velike emocije, još uvijek nismo sigurne što se događa, presretne smo zbog ovoga i s medaljom oko vrata idemo doma!

Za Hrvatsku su na EP igrale: Carla Stošić, Anika Kontošić, Iva Ucović, Gabrijel Roso, Leni Ivković, Ana Prkačin, Maša Mlinar, Lana Francetić, Lorena Smojver, Franka Golemac, Klara Vasilj, Iva Lucija Caušević, Asja Zolota, Antonija Gulin.

Linker
28. travanj 2024 06:22