Reprezentacija Hrvatske osvojila je srebrnu medalju

 MIROSLAV SLAFHAUZER Cropix
FINALE ZLATNE LIGE

Hrvatska srebrna, Ukrajini zlato i 100.000 eura nagrade

U osječkom dvoboju za trofej, izabranici Igora Juričića nisu imali odgovor na opet vrlo jaku Ukrajinu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 17. lipanj 2024. 13:30

HRVATSKA - UKRAJINA 1:3
(25:23, 19:25, 26:28, 19:25)
OSIJEK - Gradski vrt. Gledatelja 1500. Suci: Ovuka (BiH), Bensimon (Izrael).
HRVATSKA: Višić 3, Đirlić 23, Sedlaček 18, Zeljković 5, Jakopec 5, Nikačević 9, Pervan (L), Bakonji 2, Šestan 3, Mitrašinović 0, Repek (L), Cvanciger 0, Mandura. IZBORNIK: Igor Juričić.
UKRAJINA: Jevstratov 3, Semenjuk 13, Jančuk 12, Kisiljuk 19, Drozd 3, Urivkin 11, Boiko (L), Šapoval 10, Rudnickij 5, Pampuško (L), Dolgopolov 3, Naložnji 1, Koval, Luban. IZBORNIK: Raul Lozano.
POENI IZ NAPADA: Hrvatska 54, Ukrajina 60.
POENI IZ SERVISA: Hrvatska 4, Ukrajina 14.
POENI IZ BLOKA: Hrvatska 10, Ukrajina 6.
POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Hrvatska 21, Ukrajina 21.

Hrvatski odbojkaši osvojili su srebro u Zlatnoj ligi. U finalu osječkog Final Foura poraženi su od "starih" znanaca, odbojkaša Ukrajine sa 3:1 i tako u kolekciju dodali još jedno drugo mjesto u ovom CEV-ovom natjecanju. Ovo je inače 12. godina (od mogućih 19 kako postoji Europska liga) u kojoj sudjeluje i Hrvatska, a treće osvojeno srebro, nakon 2006. i 2013. godine, dok se još igralo drugačijim sustavom. Otkako je, pak, podjela na Zlatnu i Srebrnu skupinu, ovo je treća hrvatska medalja, a prvo srebro nakon dvije uzastopne bronce (2022., 2023.).

S druge strane, Ukrajina je po drugi put osvojila Zlatnu ligu (2017.), odnosno nakon dva poraza u finalima u prethodne tri godine, uključujući i lanjski u Zadru, sada su opet kao prvaci zaključili prvi dio ljetne sezone.

Prije 12 mjeseci Ukrajinci su nas pobijedili u polufinalu, sada su bili bolji u finalu, no kada bi se pogledalo cijele posljednje tri sezone Zlatne lige, Hrvatska tu zapravo loše stoji protiv Ukrajine. U sedma utakmica, samo smo jednom pobijedili i to u meču za nevažno treće mjesto na Final Fouru u Varaždinu 2022. godine. Sve ostalo, i svaki puta kada je bilo važno, dobila je Ukrajina.

Doduše, nedjeljno finale u Gradskom vrtu također nije bilo od krucijalne važnosti, jer obje su reprezentacije već plasmanom u finale ostvarili najvažniji cilj, a to je mjesto na Challenger Cupu, odnosno kvalifikacijama za ulazak u elitnu Ligu nacija (VNL), što će se igrati za tri tjedna u Kini. No, s druge strane, Đirlić, Sedlaček i društvo je do ovog finala imala perfektan omjer 7-0 u Zlatnoj ligi i svakako su htjeli nastaviti taj savršeni niz, dok su dodatni motivi bili i revanš Ukrajincima za uglavnom loša iskustva iz proteklih godina, i financijska nagrada od 100.000 eura, koja je išla pobjednicima.

No, Ukrajina, koja je inače u Osijek došla sa samo četvoricom istih igrača u sastavu u odnosu na prošlu godinu i sudar u Zadru te samo jednim iz lanjske početne postave koja nas je pobijedila, i dalje nam je ostala svojevrsna "crna mačka". Nisu Ukrajinci ovog puta imali ni, primjerice, Plotnickog, ni Tupčija, ni Terjomenka, ali su svejedno sastavili momčad vrijednu zlata.

Doduše, u prvom setu nije tako izgledalo jer u početnom naletu domaćini su pred vrlo lijepo popunjenom dvoranom Gradski vrt igrali jako dobro i potpuno dominirali terenom. Međutim, već u drugom setu odnos snaga se promijenio, pa Hrvatska niti u jednom trenutku druge dionice nije vodila, dok su se gosti zarano odvojili na tri-četiri poena prednosti da bi set završili s uvjerljivih +6.

Treći set pokazao se prijelomnim za cijeli meč. Izabranici Igora Juričića je opet uhvatila svoj ritam, otišla na +7 (13:6, 15:8), ali ona je uslijedila "mala škola servisa" u režiji Jevhenija Kisiljuka čiji su uzastopni asovi proparali našu obranu i okrenuli rezultat u ukrajinsku korist. U finišu seta uspjeli smo spasiti čak tri vezane set-lopte (21:24), pa onda i još dvije (24:25, 25:26), ali smo ipak ostali bez seta. Takav nas je rasplet potpuno demoralizirao pa je Ukrajina relativno lagano dobila četvrti set i uzela naslov pobjednika Zlatne lige.

Hrvatskim srebrnim odbojkašima slijedi malo odmora, a onda pripreme za vrlo, vrlo važan Challenger Cup u Kini (4. - 7. srpnja).

Linker
18. kolovoz 2024 19:02