Ema Strunjak, Andrea Mihaljević, Dijana Karatovic Laura Miloš

 VNL
CHALLENGER CUP

Hrvatska u borbi za Ligu nacija: Ukrajina prva na putu na kojem ne smije biti krivog koraka

Odbojkaške reprezentativke u Francuskoj igraju prvu utakmicu u lovu na novu ulaznicu za VNL
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 27. srpanj 2023. 07:50

Hrvatske odbojkašice danas kreću u još jednu borbu za Ligu nacija (VNL) te protiv Ukrajine (20.30) igraju prvu utakmicu na Challenger Cupu, kojem je domaćin francuski grad Laval.

Igrale su naše reprezentativke ranije ovoga ljeta u VNL-u, međutim kako su s omjerom 2-10 bile najslabije u krugu pet reprezentacija koje su podložne eliminaciji, moraju se opet izboriti za mjesto među 16 najelitnijih odbojkaških nacija. Pri tome u Lavalu nemaju pravo na krivi korak jer Challenger Cup igra se po nokaut sustavu, što znači da za ukupnu pobjedu treba dobiti tri utakmice u nizu.

Među osam reprezentacija koje su izborile pravo nastupa, po rezultatskom, ali i geografskom ključu jer tu su predstavnici svih kontinentalnih saveza, samo konačni pobjednik uzima sve, odnosno jedinu ulaznicu za VNL sljedeće godine. Europu će predstavljati Ukrajina i Švedska (na temelju plasmana u finale Zlatne lige CEV-a), azijske kvalifikacije osvojio je Vijetnam, Sjevernu i Srednju Ameriku i Karibe predstavljat će Meksiko, a tu su još Kenija i Kolumbija kao najbolje rangirane reprezentacije Afrike, odnosno Južne Amerike. Automatizmom jedno mjesto ide domaćinu, Francuskoj, a jednako tako jedno najlošijoj reprezentaciji posljednjeg izdanja VNL-a, a u ovom smo slučaju to mi.

Parovi četvrtfinala složeni su sukladno renkingu na svjetskoj ljestvici, pa je Hrvatsku na startu zapala Ukrajina.
- Neće to biti nimalo lagan protivnik, jer Ukrajina se dokazala osvajanjem europske Zlatne lige. Prođemo li, idemo na Francusku što će opet biti izazovan zadatak zbog domaćinstva - reći će u startu naša srednja blokerica Ema Strunjak.
- Sigurno neće biti lagan turnir, ali došle smo ga osvojiti, kao što smo to napravile i prošlo ljeto. Ove godine igrane VNL-a bilo je prekrasno iskustvo za sve nas, ali ne želimo da ostane samo na iskustvu, želimo se vratiti tamo i sljedeće godine. Zato bez ikakve dvojbe dolazimo na Challenger Cup po pobjedu i dat ćemo sve od sebe da uspijemo.

Prošle se godine ovaj kvalifikacijski turnir igrao u Hrvatskoj, preciznije u Zadru, gdje su naše odbojkašice spojile tri pobjede (Kazahstan, Portoriko, Belgija) i “čekirale” karte za Ligu nacija. Upravo su u Zadru hrvatske odbojkašice provele posljednjih osam dana na pripremama, pa, nadamo se, i od tamo ponijele sa sobom pobjednički duh od lani.
- Challenger Cup nam je poznat turnir i format. Ždrijeb nam nije bio naklonjen, ali kako god trebamo tri pobjede protiv tri jaka suparnika. Vjerujem da možemo ostvariti cilj te i osvojiti Challenger kao prošle godine. Osjetili smo važnost igranja VNL-a ove sezone i svakako nam je ambicija ponovo igrati tamo - dodao je izbornik Hrvatske, Turčin Ferhat Akbaš.

Od ranije se zna da za ovu akciju nećemo moći računati na ozlijeđenu Samantu Fabris, našu najbolju odbojkašicu, dok je izbornik u Francusku poveo 14 igračica: Karla Antunović, Lea Deak, Andrea Mihaljević, Nina Strize, Barbara Đapić, Laura Miloš, Dijana Karatović, Lucija Mlinar, Josipa Marković, Izabela Štimac, Martina Šamadan, Ema Strunjak, Božana Butigan i Mirta Freund.



RASPORED

ČETVRTFINALE
Četvrtak
17.00 Francuska - Vijetnam (1)
20.30 Hrvatska - Ukrajina (2)

Petak
17.00 Meksiko - Švedska (3)
20.30 Kolumbija - Kenija (4)

POLUFINALE
Subota
17.00 Pobjednik para 1 - pobjednik para 2
20.30 Pobjednik para 3 - pobjednik para 4

FINALE
Nedjelja - 20.30

Linker
29. travanj 2024 21:35