Ferhat Akbaş, hrvatski izbornik

 EVGENY BIYATOV Sputnik Via Afp
BORBA ZA MJESTO U ELITI

Hrvatska već danas može do ostanka u Ligi nacija, poklope li se dva scenarija, šampanjac može na hlađenje

Neće biti lako to ostvariti, ali svemu se valja nadati kako bi završnica prošla bez stresa
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 27. lipanj 2023. 08:03

Bude li sve idealno i u skladu s našim željama, hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija već bi danas, prvog dana posljednjeg turnira Lige nacija, mogla zakapariti vizu za nastupu u VNL-u i sljedeće godine.

Jer osim utakmice naših djevojaka protiv Kanade, na turniru u Bangkoku, simultano ćemo pratiti i dvoboj Bugarske i Južne Koreje na turniru u Suwonu. Obje utakmice, naime, počinju u isto vrijeme, od 12 sati po hrvatskom vremenu, a budu li ishodi obje utakmice povoljni za našu reprezentaciju, šampanjac se može staviti na hlađenje...

Povijesne pobjede u Brasiliji

Hrvatska pobjeda i bugarski poraz ne bi matematički riješili stvar, ali s obzirom na realni odnos snaga s konkurencijom u preostale tri utakmice (što vrijedi za obje reprezentacije), to bi trebalo biti dovoljno za hrvatsko slavlje. Makar, ostvariti takav scenarij neće biti nimalo lagano, ali valja mu se nadati kako završnicu tjedna ne bismo dočekali pod stresom oko daljnje sudbine.

- Ostvarili smo velike, povijesne pobjede nad Tajlandom i Korejom, ali još uvijek je naša pozicija kritična i teška. Zato moramo dati najbolje da ostvarimo cilj i ostanemo u VNL-u - istaknuo je izbornik Hrvatske, turski trener Ferhat Akbaş.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Valja podsjetiti da iz Lige nacija ispada jedna reprezentacija, ali to može biti samo iz kruga pet reprezentacija: Poljska, Kanada, Dominikanska Republika, Bugarska, Hrvatska. Ostalih 11 nacija, kao “temeljne reprezentacije”, ne mogu ispasti, bez obzira kakav rezultat ostvarile. I dok je Poljska već osigurala ostanak, dapače ona će se boriti i za titulu pobjednica, ostale četiri i dalje još nisu sigurne, a u najlošijoj situaciji je Bugarska.

Trebamo bod više od Bugarki

Za nas je pozitivno što i dalje ovisimo o sebi, odnosno da u te četiri utakmice sami možemo osigurati vlastitu budućnost u Ligi nacija. Ide nam na ruku i što smo s Korejom igrali u Brazilu, a ne kod njih u Suwonu, a to je ono što čeka Bugarsku pa je i to jedan od detalja za koji se nadamo da će prevagnuti na našu stranu. Jer Koreja igra kod kuće, a valjda će to kod azijske reprezentacije izazvati poseban motiv da pred svojim navijačima napokon prekine seriju od čak 23 uzastopna poraza u VNL-u kroz tri sezone. Pomogla bi tako i nama, a Bugarsku bacila u očaj... No, Koreja je evidentno najslabija reprezentacija VNL-a (ali ne može ispasti jer je dio “11 temeljnih”) i objektivno je za očekivati da će Bugarke tu ipak doći do druge pobjede.

Za slučaj da mi i Bugarska završimo s jednakim omjerom, recimo sa 2-10, nama to ne bi bilo dostatno za “preživljavanje” u VNL-u. Bugarska je, naime, uzela po bod (porazi 2:3) u dvobojima s Njemačkom i Dominikanskom Republikom, pa bi u slučaju izjednačenog omjera, osim pobjede u izravnom dvoboju, i po bodovima bila u prednosti u odnosu na nas. Jasno, i to se može promijeniti, jer i mi također ovoga tjedna možemo i s porazima nakupiti “bonus” bodove.

- Na posljednjem turniru imamo priliku ostvariti povijest za hrvatsku odbojku - istaknula je i Izabela Štimac, libero hrvatske reprezentacije.

- Odradile smo jako uspješno tjedan u Brazilu i zato smo vrlo optimistični uoi posljednje četiri utakmice koje su pred nama. Imamo dvije pobjede na kontu i to nam sada daje šansu za osigurati ostanak u VNL-u, ako dobro odradimo i ovaj tjedan u Bangkoku. Odlučujuće utakmice igramo u utorak i četvrtak i nadam se pozitivnom ishodu.

Hrvatska, naime, osim današnje utakmice protiv Kanade, ima se čemu nadati i protiv Nizozemske dva dana kasnije. Barem tako sugerira papir, budući da sjevernoamerička reprezentacija ima omjer 3-5, dakle tek jednu pobjedu više od nas, dok su Europljanke čak i potpuno jednake nama, s omjerom 2-6.

Hrvatice su u Brasiliji dvije pobjede, i to bez izgubljenog seta, ostvarile protiv Južne Koreje i Tajlanda, reprezentacija od kojih su poražene prošle godine na Svjetskom prvenstvu. Dakle, ako su uspjele sada potpuno okrenuti priču na našu stranu, nema razloga zašto se ne bismo nadali da to isto naprave i protiv Kanade i(li) Nizozemske. Jesmo autsajderi u obje utakmice, ali sve se to može poništiti na jedan naš dobar dan.

image

Laura Miloš

LISA GUGLIELMI Nurphoto Via Afp

Svaki set može biti odlučujući

Razlog optimizma su i “nove” članice reprezentacije. Kapetanica Samanta Fabris te Božana Butigan priključile su se za ovaj turnir upravo kako bi dale dodatni impuls u važnoj borbi za ostanak.

- Malo se osjeti umor od 20-ak sati putovanja do Bangkoka, pogotovo kod cura koje su od početka tu, odnosno koje su putovale i igrale prva dva turnira. No, meni je ovo prvi tjedan, pa sam prilično svježa i nadam se pomoći koliko će to biti moguće - rekla je naša srednja blokerica Butigan.

- Primarni cilj nam je pokušati uzeti bodove protiv Kanade i Nizozemske, jer to bi nas vjerojatno ostavilo u VNL i dogodine, no pored te dvije utakmice, igramo još s Italijom i Turskom, koje će biti favoriti, ali nismo došli ovdje šetati se, već otežati maksimalno svima posao. Znamo zašto smo došle, čekaju nas četiri utakmice u kojima na sve idemo “na glavu” jer svaki set, svaki bod može biti odlučujući. Nadamo se pokazati najbolje što možemo.

Linker
02. svibanj 2024 06:17