ZVONKO PAVIC Cropix
ODBOJKAŠKA REPREZENTACIJA

Hrvatske odbojkašice krajem srpnja igraju za ostanak u Ligi nacija: ‘Sad imamo još veći i jači motiv‘

Ženska selekcija završila je debitantski nastup u elitnom VNL-u, u kojem će svoje mjesto morati ponovo ‘zaraditi‘ kroz Challenger Cup
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 03. srpanj 2023. 18:28

Hrvatske odbojkašice morat će na “ponavljanje gradiva”. Prošlog su ljeta osvojile Challenger Cup i time se plasirale u Ligu naciju, u kojoj su proteklog vikenda zaključile svoj debitantski nastup. Nažalost, nisu uspjele iz prve i osigurati još jednu godinu među 16 elitnih svjetskih reprezentacija.

S omjerom 2-10 nisu bile najlošije, jer iza njih je kao fenjeraš ostala Južna Koreja, koja je i drugu godinu zaredom izgubila sve utakmice, odnosno upisala 0-12, ali su Hrvatice, nažalost, bile najslabije u krugu pet reprezentacija koje su podložne eliminaciji (ostalih 11, među kojima i Koreja, ima zaštićen status i ne mogu ispasti bez obzira na rezultat).


Stoga će za tri tjedna morati opet na Challenger Cup i tamo probati još jednom pobijediti u tri uzastopne utakmice kako bi se i sljedeće godine dijelile terene s najboljim svjetskim reprezentacijama i odbojkašicama.


Mali je minus što su prošle godine na Challenger Cupu imale domaći teren, igralo se, naime, u Zadru, a sada će morati sve to ponoviti na tlu Francuske. Bit će time zasigurno malo teže, ali s druge strane sada su bogatije za iskustvo igranja u VNL-u i treba se nadati da će ovih 12 utakmica iskoristiti za popločati put prema novom uspjehu.


- Nakon dobrog tjedna u Brazilu, nažalost u Tajlandu nije bio takav ishod. Trebala nam je jedna pobjeda za ostanak, ali ipak ćemo morati na na Challenger Cup u Francu i tamo se nadamo pokazati bolju igru - rekla je naša dizačica Lea Deak.


- Sad znamo što je VNL i koliko bi nam značilo da ga igramo i sljedeće godine, zato se u Francusku idemo maksimalno boriti i pokušati osigurati povratak.


Jedna od naših najkonstantnijih igračica kroz proteklih mjesec i nešto malo više dana bila je Ema Strunjak. U paru s Martinom Šamadan na poziciji srednjih blokerica, bile su najpouzdaniji dio naše igre.


- Možda rezultatski nije ispalo najbolje na kraju svega, ali ove utakmice veliko su iskustvo za sve nas i nešto što nam je trebalo, ako želimo ostati u vrhu odbojkaškog svijeta. Sad mala pauza, pa se vraćamo na pripreme u Zadar i idemo osvojiti Challenger Cup kao i prošle godine - rekla je Strunjak, koja je inače završila kao 12. najuspješnija blokerica ligaškog dijela VNL-a, gledajući blok-poene (29).


Hrvatska je kao autsajder ušla u Ligu nacija i bilo je od početka realno da će se boriti za “preživljavanje”. Tim više što nismo bili kompletni od starta natjecanja, odnosno što se nakon ozljeda i rehabilitacija, a bez punog programa priprema, ekipi postupno priključivale Lucija Mlinar, Samanta Fabris i Božana Butigan. No, ne treba u tome tražiti alibije, jer oni nisu ni potrebni. Biti među 16 najboljih svjetskih reprezentacija za Hrvatsku je veliki uspjeh, a ispasti (za sada) iz tog kruga ne treba gledati kao neuspjeh, a svakako ne kao tragediju.

- Nismo odustale, baš naprotiv, sad imamo još veći i jači motiv za boriti se na Challenger Cupu i vratiti se u VNL. Jer sad smo okusili kako je to boriti se u tom elitnom natjecanju i koliko je to vrijedno iskustvo. I želimo tu ostati - prisnažila je Božana Butigan.


Želja je razumljiva, no izvedba je ono što će biti presudno. Svjestan je toga i prvi čovjek hrvatske odbojke u ovom trenutku, Frane Žanić.


- Neće biti lagano u Francuskoj, ali s igrama u VNL-u pokazali smo da se možemo nositi s najvećim svjetskim reprezentacijama. Jedini je kiks bila utakmica s Bugarskom, u kojoj smo podbacili, dok su ostale bilo dobre, bili smo dobar dio čak i u egalu, a pobijedili smo Koreju i Tajland. Moramo gledati naprijed i pozitivno, ali isto tako i analizirati zbog čega smo ostali jednu pobjedu kratki, s kojom bismo već sada ostali u VNL-u. No, ne treba gubiti glavu ni strahovati, 12 utakmica je pokazalo da možemo biti “al pari” sa svima i nadam se, naravno, da ćemo zadržati status u VNL-u, jer sljedeće godine vjerujem da možemo biti još konkurentniji - rekao je predsjednik HOS-a.

Nastup u VNL-u koštao nas jednog mjesta na svjetskom renkingu

Malo će paradoksalno zvučati, ali Hrvatska je nastupom u Ligi nacija nazadovala što se tiče svjetskog (FIVB) renkinga. Preciznije, izgubila je jednu poziciju te je sada 25. na svijetu. Razlog je što se u sustav bodovanja vrednuje svaka pobjeda, koristeći i koeficijente s obzirom na snagu/renking suparnica. Tako nas je, primjerice, poraz od SAD-a, aktualnog broja 1 na svijetu, koštao najmanje, svega -0,01 bod, ali nas je zato poraz od Bugarske, koja nam je najbliža po renkingu (16), koštao najviše, -6,93 boda.
Ukupno smo u deset poraza skupili negativnih 27,58 bodova, a dvjema pobjedama (Tajland i Koreja) zaradili 24,34 boda. Dakle, ukupno smo u minusu 3,24, pa smo se stoga spustili stepenicu niže, iza Perua. (ij)

HRVATSKA U VNL-u

PRVI TURNIR (Nagoya)

vs Bugarska 0:3 (12:25, 17:25, 19:25)

vs Njemačka 0:3 (28:25, 23:25, 23:25)

vs Japan 0:3 (17:25, 19:25, 20:25)

vs Brazil 0:3 (24:26, 18:25, 8:25)

DRUGI TURNIR (Brasilia)

vs SAD 1:3 (25:17, 22:25, 18:25, 15:25)

vs Koreja 3:0 (25:23, 25:21, 25:14)

vs Srbija 1:3 (16:25, 11:25, 25:23, 17:25)

vs Tajland 3:0 (25:17, 25:21, 25:20)

TREĆI TURNIR (Bangkok)

vs Kanada 0:3 (21:25, 21:25, 26:28)

vs Nizozemska 0:3 (20:25, 11:25, 15:25)

vs Italija 0:3 (14:25, 17:25, 14:25)

vs Turska 0:3 (14:25, 23:25, 18:25)

U Francuskoj bez prava na krivi korak, treba dobiti tri utakmice u nizu

Challenger Cup igrat će se od 27. do 30. srpnja u Francuskoj (grad Laval), a tamo će se okupiti osam reprezentacija u borbi za VNL sljedeće godine.

Automatizmom jedno mjesto ide domaćinu, Francuskoj; jednako tako jedno je mjesto rezervirano najlošijoj reprezentaciji posljednjeg izdanja VNL-a, a u ovom slučaju smo to mi, Hrvatska, plus šest predstavnika kontinentalnih saveza.

Europu će predstavljati i Ukrajina i Švedska (na temelju plasmana u finale Zlatne lige CEV-a), azijske kvalifikacije osvojio je Vijetnam, Sjevernu i Srednju Ameriku i Karibe predstavljat će Meksiko, te Kenija i Kolumbija kao najbolje rangirane reprezentacije Afrike, odnosno Južne Amerike.

Parovi četvrtfinala se spajaju na temelju renkinga, s time da domaćin u startu dobiva najlošije rangiranog protivnika. Time bi u 1. kolu trebali igrati Francuska (20) - Vijetnam (47), Kolumbija (17) - Kenija (29), Meksiko (19) - Švedska (26) i Ukrajina (21) - Hrvatska (25).

Po sustavu poznatom nam iz Zadra prošlog ljeta, igra se nokaut sustavom od četvrtfinala na dalje, što znači da za ukupnu pobjedu treba dobiti tri utakmice u nizu, bez prava na krivi korak. Hrvatska je lani to uspjela protiv Kazahstana (3:0), Portorika (3:1) i Belgije (3:1), koja je inače bila u poziciji u kojoj je sada Hrvatska, dakle da je stigla na Challenger Cup kao najlošija članica VNL-a. (ij)

Linker
07. svibanj 2024 11:50