Martina Šamadan

 FABRIZIO CARABELLI/IPA SPORT/I/PA IMAGES/PROFIMEDIA Fabrizio Carabelli/ipa Sport/i/pa Images/profimedia
KIKS NA STARTU

Hrvatske odbojkašice porazom otvorile nastup na Euru. Nema vremena za tugu, slijedi utakmica odluke

Za plasman u osminu finala treba biti među četiri u skupini, a novi poraz kompromitirao bi stvari
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. kolovoz 2023. 23:31

HRVATSKA - BUGARSKA 1:3 (25:23, 23:25, 20:25, 18:25)

HRVATSKA: Antunović, Mihaljević, Strunjak, Butigan, Deak, Mlinar, Karatović, Strize, Marković, Šamadan, Trcol, Kovčo (L), Štimac (L), Freund

BUGARSKA: Stančulova, Račkovska, Jordanova, Paskova-Kaneva, Barakova, Bečeva, Todorova, Krivošiska, Paškuleva, Sajkova, Šahpazova, Marinova, Karabaševa, Nikolova

Hrvatske odbojkašice porazom su otvorile nastup na Europskom prvenstvu koje se igra u četiri države. U uvodnoj utakmici u skupini B naša je reprezentacija u Monzi u četiri seta izgubila od Bugarske. Vremena ni za odmor ni za plakanje, međutim, nema previše jer već u četvrtak navečer (21 sat) Hrvatsku čeka novi ispit u istoj dvorani, ovaj put će s druge strane mreže biti Rumunjska. Pobjeda u toj utakmici je praktički imperativ žele li naše djevojke dohvatiti jedno od prva četiri mjesta u skupini i plasman u osminu finala jer novim bi se porazom dovele u vrlo neugodan položaj. Posebno kad uzmemo u obzir da ih u danima koji slijede čeka i okršaj protiv domaćina Italije u kojem teško mogu računati na bodove.

Nadale su se naše reprezentativke da u prvoj utakmici na Eurovolleyju mogu kreirati iznenađenje, ali realnost je ipak govorila da je Bugarska favorit i to iz najmanje dva razloga. Kao prvo, Hrvatska je doputovala na europsku smotru u vrlo mladom sastavu, s mnoštvom novih igračica, te bez kapetanice i udarne napadačke igle Samante Fabris, kao i bez standardne primačice-pucačice Laure Miloš. Kao drugo, Bugarska je deklasirala našu reprezentaciju na startu ovogodišnje Lige nacija i praktički je gurnula prema ispadanju iz elitnog natjecanja. Pokazala je time i da je u ovom trenutku ipak kvalitetnija ekipa, barem u situaciji kad u hrvatskom sastavu nema Fabris.

Neobičan je bio scenarij po kojem su se u srijedu navečer odigrala prva dva seta. Scenarij u kojem su obje reprezentacije u završnici uspjele ispustiti "dobiveno", pa je nakon sat vremena igre priča bila "na nuli".

image
FABRIZIO CARABELLI/IPA SPORT/I/PA IMAGES/PROFIMEDIA Fabrizio Carabelli/ipa Sport/i/pa Images/profimedia

U prvom su setu naše djevojke kreirale veliki preokret u trenucima kad se već činilo da su u bezizlaznoj situaciji. Bugarke su povele s 23:20 i bile su nadomak osvajanja prve dionice, a onda su izabranice turskog stručnjaka Ferhata Akbaša nanizale pet poena i ostavile suparnice u šoku. Cijeli je taj set zapravo bio ispunjen preokretima. Bolje je naša reprezentacija otvorila utakmicu i povela 8:5, ali Bugarska se vratila i neko vrijeme održavala minimalnu prednost. Još jednom je nakon toga Hrvatska pobjegla na plus tri (17:14), ali uslijedilo je najbolje razdoblje igre Bugarki koje su napravile seriju 7:1 i činilo se da imaju sve u svojim rukama. No, naša je mlada ekipa mislila drugačije...

U drugom setu im se, međutim, i samima dogodilo isto što i njihovim suparnicama. Na krilima pozitivnog raspleta prve dionice, nastavile su Hrvatice u dobrom ritmu i brzo se odlijepile na četiri poena prednosti (8:4). Nisu uspjele zadržati to vodstvo, ali ponovno su se trgnule i u završnici povele s 20:16. Međutim, uslijedila je crna rupa u igri naše izabrana vrste i Bugarska je s pet poena u nizu došla do prednosti, a potom u neizvjesnom finišu i do izjednačenja u setovima.

Takav je epilog prilično uzdrmao naše djevojke koje su vrlo loše otvorile treću dionicu i omogućile bugarskoj reprezentaciji da brzo stvori opipljivu prednost (9:4, pa 11:6). No, kako je cijeli dvoboj bio obilježen preokretima, tako se i Hrvatska još jednom vratila iz minusa i povela s 13:11. Ipak, na tome je priča uglavnom i stala. Bugarska je opet pobjegla i stvorila lijepu prednost koju ovaj put nije ispuštala.

Bio je to zapravo i kraj priče, jer u četvrtom se setu hrvatska igra brzo raspala...

Linker
07. svibanj 2024 21:52