Daniele Santarelli

 Fivb
DANIELE SANTARELLI ZA SN

Najbolji trener na svijetu osvaja sve što se osvojiti može: ‘Hrvatska će mi uvijek biti u srcu‘

Brojnim trofejima treba dodati i dva srebra koja je s Hrvatskom osvojio u Zlatnoj ligi
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 17. kolovoz 2023. 21:19

Evo podatka s kojim se ne susrećete svaki dan, barem ne u elitnom globalnom sportu, što odbojka jest, i na najvišoj mogućoj natjecateljskoj razini. Isti je trener istovremeno aktualni svjetski prvak s reprezentacijom, aktualni svjetski prvak s klubom, aktualni pobjednik Lige nacija, aktualni prvak najjače lige svijeta (Italija) te aktualni osvajač Kupa i Superkupa u istoj državi. I sve je to uspio s tri različite ekipe/reprezentacije.

On je Daniele Santarelli, stručnjak koji danas vodi tursku žensku odbojkašku reprezentaciju, “jučer” je vodio Srbiju, a “prekjučer” hrvatsku nacionalnu vrstu. I smatran je trenutačno najboljim odbojkaškim trenerom/izbornikom na svijetu. S obzirom na malo prije sve nabrojano, a valja tu dodati i još tri “scudetta”, i Ligu prvaka, pa i broncu u Ligi nacija, pa zašto ne i dva srebra s Hrvatskom u Zlatnoj ligi, teško je proturječiti tom zaključku.

Prije mjesec dana Santarelli je do titule u Ligi nacija (VNL) odveo Tursku, reprezentaciju koju je preuzeo tek u siječnju, a koja do sada nikada u svojoj povijesti nije imala niti jedno “veliko” zlato (OI, SP, EP, VNL), izuzmemo li Europske i Mediteranske igre ili Europsku ligu, gdje je konkurencija slabija i ograničena, pače drugorazredna.

image

Daniele Santarelli 2023 VNL Liga nacija izbornik Turske

Fivb

Prije samo godinu dana, Santarelli je sjedio na klupi srpske ženske reprezentacije te s njom, također u svojoj prvoj (ispostavilo se i jedinoj) godini tamo, osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu.

Prije samo dvije godine, Santarelli je medalje osvajao s Hrvatskom, odnosno u ljeto 2021. s našom je reprezentacijom uzeo srebro u Zlatnoj ligi, što je bio “oproštajni suvenir” za čak tri i pol godine rada u Hrvatskoj. Ali, tri i pol godine koje su, priznat će i sâm, bile veliki faktor u tome da on postane to što je danas - najbolji odbojkaški trener na svijetu.

Prvi veliki trofej za Tursku

Jasno da je zbog toga izuzetno tražen ne samo u odbojkaškim stručnim, već i u medijskim (turskim i talijanskim) krugovima, ali na poziv iz Hrvatske i na razgovor za Sportske novosti vrlo se rado odazvao i pristao bez imalo problema.

- Malo jest gužva jer odbojkaški je kalendar vrlo gust, natjecanja idu jedno za drugim, tako da smo nakon finalnog turnira VNL-a imali svega četiri-pet dana odmora, onako za opuštanje, nikakav poseban odmor. I odmah smo krenuli dalje, s novim ciklusom priprema - u startu će 42-godišnji talijanski stručnjak.

Osvajanje Lige nacija prvi je takav trofej za Tursku, prvi i za vas, doduše, ali pored svega ostalog u trenerskoj karijeri, zapravo ispada još jedan u nizu. Već ih se skupio pozamašan broj, no koliko je ovaj drugačiji od ostalih, vjerojatno je i na neki način poseban?

- Poseban je jer je to bilo moje prvo uopće natjecanje s Turskom i htio sam startati na dobar način, i s igračicama, i sa stožerom, i sa savezom, htjeli smo pokazati da smo jaka reprezentacija. Stigao sam s velikom motivacijom i htio sam je prenijeti na igračice od prvog dana, što i nije bilo teško, jer su i one htjele ispraviti prošlo ljeto, koje nije bilo pozitvno za njih. Za mene je to bio drugi nastup u VNL i nakon bronce sa Srbijom godinu ranije, htio sam ove sezone makar mjesto bolje. I bronca je, jasno, sjajan rezultat, ali htio sam nešto više.

image

Daniele Santarelli 2023 trofeji s klubom Conegliano, prvak italije, kup italije, Superkup italije, klupsko SP

Instagram Daniele Santarelli

U rimskoj mitologiji postoji kralj Mida, poznat po tome da sve što dotakne pretvara u zlato. Može li se tako nešto reći za vas trenutačno u odbojci, jer gdje god odete, s kim god radite, ekspresni je uspjeh zajamčen?

- Ne, ne... Već sam puno puta čuo takve priče, za mene su jako zabavne, ali ne volim ih. Jer imao sam i puno neuspjeha u karijeri također. Prije svega se smatram radnikom, a onda i dobrom osobom pa taj miks ponekad donosi rezultate. Istina je također da sam trener jakih ekipa i imam priliku raditi s odličnim igračicama i da smo svi motivirani istim ciljem, a to je osvajati trofeje, pa je u takvim uvjetima lakše ostvarivati rezultate. I smatram se sretnim što sam dovoljno mlad, a da sam već radio s nekoliko nevjerojatnih igračica kroz trenersku karijeru. Ne mislim da je sve do mene, već do toga što sve radimo zajedno.

Veći pritisak u Srbiji i Turskoj

U Ligi nacija ove je godine prvi puta igrala i Hrvatska, štoviše igrala je i protiv “vaše” turske reprezentacije u posljednjem kolu, no pretpostavljamo da ste gledali i još neke utakmice hrvatskih djevojaka tijekom VNL-a, ako ništa barem kao dio pripreme za tu međusobnu utakmicu. Neke igračice u našoj reprezentaciji dobro poznajete jer ste i sami radili s njima, ali bilo je i dosta novih lica. Kako biste ocijenili igru Hrvatske, kakav je dojam ostavila na vas ovog ljeta?

- Prije svega, Hrvatska je u mom srcu jer počeo sam svoju izborničku priču s njom, to mi je bio prvi posao trenera neke nacionalne ekipe. Da, sastav Hrvatske je sada malo drugačiji, stigle su neke nove igračice i sretan sam što je Hrvatska dospjela u VNL. Vidio sam rezultatski da su se mučile, što je razumljivo jer natjecateljska razina u VNL-u potpuno je drugačija u odnosu na sve što je Hrvatska prije igrala, odnosno europsku Zlatnu ligu. Bilo je dobrih utakmica, dobrih dana, ali bez važnih i iskusnih igračica teško je igrati ovo natjecanje. Nije bilo Samante Fabris i Božane Butigan, njih dvije su među najvažnijima za reprezentaciju, igrale su tek malo pred kraj i sigurno nisu bile u formi, što je opet razumljivo jer nisu bile u procesu treninga s ostatkom ekipe. Žao mi je za konačni ishod kakav je bio, ali treba nastaviti raditi i napredovati s mladim igračicama, a vidio sam neke dobre igračice i svakako imaju šansu ponovo se u budućnosti izboriti za nastup u VNL-u.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Jeste li bili iznenađeni što se Hrvatska uopće kvalificirala u VNL? Jer to je ipak bilo nešto izvan uobičajenog, pa čak bismo rekli i izvan našeg ranga.

- Time je svakako ostvaren odličan rezultat. Kad sam vidio da je Francuska otpala, odmah sam pretpostavio da je to Hrvatskoj velika prilika jer Francuska je bila najbolje ekipa od onih koje su prošlog ljeta konkurirale za VNL. Belgija je igrala jako puno s Britt Herbots u VNL-u prije toga i bila je preumorna na Challenger Cupu, koji je zahtjevan sustav, igra se na ispadanje, nema prava na kiks. Jako mi je drago što je Hrvatska stigla do VNL-a, ali to je sport, tu je velika konkurencija i nadam se, kažem, da će opet imati sličnu priliku.

Može li se uopće usporediti rad izbornika Hrvatske s istim pozicijama u Srbiji i Turskoj, u čemu je najveća razlika? Svi znamo da Srbija i Turska imaju daleko veći odbojkaški pogon, veći je savez, veća su ulaganja, više ljudi, više igračica, više svega... Ali s time vjerojatno dolazi i veći pritisak?

- Da, sve je to točno. Puno je razlika, od veličine saveza pa do brojnosti i razine kvalitete igračica. Recimo, poznajem puno turskih igračica koje igraju u jakim turskim i europskim klubovima i koje je na taj način lakše pratiti, dok je u slučaju Hrvatske to bilo teže jer su većinom igračice bile ili iz Hrvatske ili su igrale u državama s ne toliko jakim odbojkaškim ligama. Za mene je to bilo teško. Što se pritiska tiče, potpuno je drugačiji, da, ali za mene to nikad nije problem jer ne osjećam pritisak saveza, navijača ili medija, jer sâm na sebe stavljam najveći pritisak budući da svaki put želim pobijediti i to je slučaj bez obzira koju ekipu ili reprezentaciju treniram. Hrvatski savez nije velik kao turski, ali stvar je u tome što je ovdje odbojka među najvažnijim sportovima u državi i to je vjerujem velika razlika između ta dva posla. Odnosi, pak, koje sam imam s ljudima iz hrvatskog saveza i koje imam sada u turskom savez, nisu ništa drugačiji. Moj odnos s igračicama je također isti, i u Turskoj, i u Srbiji i u Hrvatskoj. Mogu promijeniti državu, promijeniti igračice, ali za mene način rada ostaje isti.

image

Daniele Santarelli 2023 VNL Liga nacija izbornik Turske

Fivb

U Hrvatskoj niža profi-razina

Gledajući samo igračice i njihovu kvalitetu, gdje Hrvatska kaska u usporedbi s Turskom i Srbijom, je li samo taj veći sustav jedini razlog što te dvije države imaju više i bolje igračice ili ima tu još nešto, primjerice kvaliteta trenerskog kadra, drugačiji pristup razvoju i juniorskim programima ili nešto treće?

- Ako država nije velika, u startu je teže imati veću bazu igračica, odnosno time dobiti i veći broj kvalitetnih odbojkašica. Ako gledamo Srbiju, problem može biti isti, jer također nemaju možda toliko široku bazu, ali svejedno je kvaliteta igračica jako, jako visoka. Mislim da odbojkaški pokret u Hrvatskoj nije toliko naglašen, da nije toliko važan, da razina domaćeg prvenstva nije tako visoka, pa onda puno igračica ni ne igra na visokoj razini i to je problem. Vidio sam sada da ste ovog ljeta imali dobre rezultate u juniorskom i kadetskom uzrastu, pa će možda te nove generacije u budućnosti dati kvalitetne igračice za A reprezentaciju. Za kvalitetu trenerskog kadra ne znam, o tome ne mogu govoriti jer nisam imao puno kontakta s hrvatskim trenerima. U biti mi je bilo teško razgovarati s njima jer u Hrvatskoj odbojka nema takvu razinu profesionalnosti kao u Italiji ili Turskoj. Tamo su treneri posvećeni samo odbojci, od toga žive, dok u Hrvatskoj nije takav slučaj već treneri imaju posao od kojeg žive, a odbojka im je tek drugi, sporedni posao. Zbog toga je teško uspoređivati Hrvatsku i Tursku ili Italiju jer puno je razloga zbog kojih postoji velika razlika.

Učio, napredovao i sazrio

Unatoč svemu navedenom, je li vam radni staž u Hrvatskoj na bilo koji način pomogao u razvoju vaše karijere kao izbornika reprezentacijâ? Koristite li iskustvo stečeno u Hrvatskoj u radu sa Srbijom i Turskom, s kojima sada osvajate najveće trofeje?
- Apsolutno! Hrvatska me pripremila da budem spremniji za najveće svjetske odbojkaške reprezentacije. Bilo je nevjerojatno i fantastično iskustvo za mene raditi s hrvatskom reprezentacijom. Dobio sam važna saznanja što i kako raditi tijekom ljeta, jer potpuno je drugačije u odnosu na klub pripremati ljetni program i raspored za igračice, igrati natjecanja, putovati po svijetu, igrati toliko utakmica u kratkom vremenu s ekipom koju nemaš, kao u klubu, na duže vrijeme i nemaš toliko vremena za uigravanje... Hrvatska mi je sve to omogućila, sve sam to okusio s njom i zbog toga će mi uvijek biti u srcu. Napredovao sam, sazrio i odrastao s vašom reprezentacijom kroz to iskustvo i zato ću uvijek imati poseban odnos prema Hrvatskoj, ljudima, savezu, igračicama, zbog pomoći koju sam od njih imao u karijeri.

image

Daniele Santarelli 2023 VNL Liga nacija izbornik Turske

Instagram Daniele Santarelli

Nakon Hrvatske odveo Srbiju do novog svjetskog zlata, pa ga Turci ‘izuli iz cipela‘ ponudom od 200.000 eura po godini

Daniele Santarelli u jesen 2018. godine preuzeo je uzde hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije. Tada smo ga ugrabili kao još ne potpuno afirmiranog trenera, iza njega je bila samo jedna sezona kao glavnog trenera u talijanskom klubu Imoco Conegliano, makar mu je i ona bila dovoljna da osvoji prvu titulu prvaka Italije.

Hrvatsku je ovaj Talijan odveo do srebrnih medalja u europskoj Zlatnoj ligi 2019. i 2021., kvalificirao nas na EP 2019., gdje je osvojeno 11. mjesto, a na EP 2021., kojem smo bili i domaćini, doveo nas do 10. mjesta, a nismo uspjeli proći kvalifikacije za OI u Tokiju.

U međuvremenu je Santarelli “radio čuda” na klupskoj sceni s Coneglianom. Osvojio je još dva “scudetta” (od ukupno pet), dva Kupa (od četiri) i četiri Superkupa Italije (od pet), jednu Ligu prvaka i jedno Klupsko SP (od dva).

I koliko smo možda imali ludu sreću što smo ga u startu “vezali” uz sebe, s vremenom je postalo jasno da mu je Hrvatska postala “premala” za sve ambicije koje ima, a one su, kao što je i sâm rekao, uvijek pobijediti, uvijek osvojiti trofej. S Hrvatskom nije imao to jamstvo, makar je i tu ostao duže nego što bi netko drugi. Jer i tijekom troipolgodišnjeg mandata u Hrvatskoj imao je bogatije ponude iz drugih europskih država (Nizozemska, Njemačka), ali sve ih je odbijao ostajući vjeran Hrvatskoj jer “tu mi je bilo lijepo”.

Međutim, kada je stigao poziv iz Srbije da vodi već tada aktualne svjetske prvakinje iz 2018., odnosno brončanu olimpijsku reprezentaciju iz Tokija i aktualne europske doprvakinje, teško je bilo odbiti.

U Srbiji je, kao prvi stranac izbornik u povijesti, odmah osvojio broncu u Ligi nacija, što je Srbiji bila prva medalja u tom natjecanju, a onda je pod njegovom komandom obranjeno i svjetsko zlato.
I onda su nastali “problemi”.

Jer za njegove je usluge interes iskazala Turska, koja je, uz velike uspjehe s bogatim klubovima, vapila i za pravim, velikim rezultatom reprezentacije, odnosno za nečim više od povremenih “utješnih” bronci. I htjeli su “najboljeg”.

No, problem je bio što je Santarelli imao ugovor sa Srbijom za još dvije godine, ali Turci nisu imali namjeru pregovarati niti štedjeti, već su mu odmah na stol stavili, navodno, 200.000 eura po godini, što je ponuda kojom bi zapravo svakog “izvuli iz cipela”. I vrlo vjerojatno najveća koju je mogao dobiti od bilo koga. U Srbiji je Santarellijev godišnji honorar, navodno, bio 50.000 eura.

Odluka nije bila teška pa je Santarelli razvrgnuo ugovor sa Srbijom te u siječnju ove godine službeno postao izbornik Turske potpisavši na 2+2 godine, dakle do kraja 2026. Turska ulaganja isplatila su se samo šest mjeseci kasnije kada su na prvom natjecanju pod vodstvom Talijana iz okolice Perugije došli do zlata u Ligi nacija, što je uopće prvo tursko zlato s najvećih natjecanja. Ujedno je time Turska došla i na prvo mjesto svjetskog renkinga reprezentacija... (ij)

TROFEJNA RIZNICA

KLUB (17)

5x Prvenstvo Italije (2017-18, 2018-19, 2020-21, 2021-22, 2022-23)

4x Kup Italije (2019-20, 2020-21, 2021-22, 2022-23)

5x Superkup Italije (2018, 2019, 2020, 2021, 2022)

1x Liga prvaka (2020-21)

2x Klupsko SP (2019, 2022)

REPREZENTACIJA (5)

ZLATO - Svjetsko prvenstvo 2022. (Srbija)

ZLATO - Liga nacija (VNL) 2023. (Turska)

BRONCA - Liga nacija 2022. (Srbija)

SREBRO - Zlatna liga (CEV) 2019. (Hrvatska)

SREBRO - Zlatna liga (CEV) 2021. (Hrvatska)

Ostao sam u kontaktu s ljudima iz HOS-a jer smo imali i više, nego samo poslovni odnos

Više od tri godine bili ste izbornik Hrvatske, jeste li možda ostali i dalje u kontaktu s nekima iz reprezentacije ili saveza? Vjerojatno je došla do vas vijest da je ranije ove godine preminuo Ante Baković, predsjednik HOS-a, koji vam je bio praktički šef.

- Jesam, u kontaktu sam sa sadašnjim predsjednikom Franom Žanićem, imamo jako dobar odnos, također i s direktoricom HOS-a, Valentinom Bifflin, koja uvijek pošalje poruke čestitke i zadovoljstvo mi je svaki put kada se sretnemo. I ne govorim tu samo o poslovnom odnosu s ljudima iz hrvatskog saveza, već i izvan njega, osobne prirode i zbog toga mi je jako drago. Bilo mi je, naravno, žao i teško čuti vijest o smrti Ante Bakovića, imao je zdravstvene probleme još dok sam bio izbornik Hrvatske, ali pamtim da je bio energičan kao predsjednik saveza i puno je učinio za hrvatsku odbojku.

S Turskom će mi na ovom EP biti teže, nego u VNL

Što je sljedeći cilj s turskom reprezentacijom? Upravo je, dakle, krenulo Europsko prvenstvo, ali poslije njega, krajem rujna, slijede i kvalifikacije za Olimpijske igre dogodine u Parizu. Što vam je prioritet, EP ili što prije dohvatiti OI?

- Važno je u ovakvom ljetu s puno natjecanja ići korak po korak, odnosno da je prvo sljedeće natjecanje ono najvažnije. Prvi je cilj bio VNL, gdje smo htjeli pokazati napredak u odnosu na prošlu godinu i pokazati da ova suradnja mene i igračica funkcionira. Ali, želimo također biti ekipa koja će se na svakom natjecanju boriti za vrh. Takav će cilj biti i sada na EP, koje će biti teže nego VNL, siguran sam u to. Jer sada više nećemo biti iznenađenje, svi će nas htjeti pobijediti, a neke će reprezentacije biti pojačane s igračicama koje nisu igrale VNL. Razina europske odbojke po meni je nevjerojatna i bit će jako teško ostati među najboljima, ali mi smo Turska i nakon zlata u VNL-u moramo nastaviti tim putem i pokušati uzeti novu medalju. Tek onda ćemo razmišljati o olimpijskim kvalifikacijama i što tamo možemo učiniti. (ij)

‘Uglazbio‘ Kubanku Vargas i Karakurt, pobijedio dvije bivše reprezentacije, matičnu i dva puta

Nepravedno bi bilo u priči oko turskog zlata u VNL-u, uz Santarellija, ne spomenuti i ključni igrački dodatak reprezentaciji.

Naime, netom prije početka Lige nacija dozvolu za nastup dobila je rođena Kubanka, 23-godišnja Melissa Vargas, koja je provela obaveznih pet vezanih sezona u turskom klubu (Fenerbahče) da bi dobila državljanstvo, a čim je odjenula nacionalni dres donijela je značajnu napadačku snagu turskoj ekipi.

Štoviše, od 11 utakmica u VNL-u samo je u jednoj imala manje od 15 poena. Njezina je važnost još više do izražaja došla na Final 8 turniru gdje je skupila 65 poena u tri eliminacijske utakmice, od čega je 26 bilo u meču za zlato protiv Kine. Uostalom, na koncu je Vargas proglašena i za MVP-a.

Makar, u početku nije bilo jednostavno uklopiti Kubanku u tursku igru jer igra na istoj poziciji - dijagonali - kao i Ebrar Karakurt, posljednjih godina najvažniji kotačić turske reprezentacije. Obje nisu mogle biti istovremeno na terenu, pa su u početku dijelile “minutažu” na svojoj originalnoj poziciji.

No, Santarelli je našao rješenje pa je za Final 8 stavio Karakurt na primača i imao obje svoje najbolje napadačice istovremeno na terenu. Plan je evidentno uspio na svim razinama, jer osim osvojenog zlata, Vargas i Karakurt bile su i dvije najefikasnije turske igračice.

Inače, Turska je ligaški dio VNL-a završila s omjerom 9-3, porazi su stigli od Japana (2:3), Poljske (0:3) i SAD-a (2:3), dok je pobijedio Santarelli obje svoje bivše reprezentacije, Srbiju (3:1) i Hrvatsku (3:0), a dva puta, u skupini i četvrtfinalu (3:0), i svoju matičnu, Italiju. (ij)

Linker
06. svibanj 2024 12:14