VLADO KOS Cropix
KVALIFIKACIJE ZA EP

Odbojkašice do uvjerljive pobjede nad Rumunjskom, Marković i Šamadan predvodile Hrvatsku

Kako je prije tjedan dana Hrvatska svladala i Kosovo, naše odbojkašice praktički su osigurale plasman na EP
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 24. kolovoz 2024. 19:46

HRVATSKA RUMUNJSKA 3:0 (25:19, 25:14, 25:22)

OSIJEK - NŠD Gradski vrt. Gledatelja 450. Suci: Barev (Bug), Novak (Slo).

HRVATSKA: Antunović 4, Mihaljević 11, Marković 10, Grabić 11, Šamadan 9, Butigan 9, Štimac (L), Grbavica 2, Jakšetić 0, Smoljan 0, Deak (L), Freund, Karatović, Trcol. IZBORNIK: Igor Arbutina.

RUMUNJSKA: Ariton 1, Inneh 19, Buterez 12, Miclaus 5, Axinte 1, Ioan 1, Veres (L), Tucmeanu (L), Roman 0, Gheti 1, Radu, Iancu 0, Coman, Strachinescu. IZBORNIK: Guillermo Henandez Naranjo.

POENI IZ NAPADA: Hrvatska 45, Rumunjska 35.

POENI IZ SERVISA: Hrvatska 5, Rumunjska 2.

POENI IZ BLOKA: Hrvatska 6, Rumunjska 3.

POENI OD PROTIVNIČKIH GREŠAKA: Hrvatska 19, Rumunjska 15.


Kad već nisu uspjeli odbojkaši, veliki dan za hrvatsku odbojku - izbor Roka Sikirića za predsjednika Europske odbojkaške federeacije (CEV) - rezultatski su na terenu uljepšale hrvatske odbojkašice.

Štoviše, plan koji su imali odbojkaši o šest bodova nakon prve dvije utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2026., a koji je potpuno podbacio, djevojke su realizirale u potpunosti, štoviše zaslužile i visoku ocjenu za dojam. Jer, ako je Kosovo prošloga vikenda i bilo nedorastao suparnik, odnosno reprezentacija koja nije poslužila kao mjerilo realne snage Hrvatske, subotnje protivnice u osječkom Gradskom vrtu to su svakako bile.

Jer su nas Rumunjke, inače naše susjede na europskoj renking listi ženskih reprezentacija, budući da su točno jedno mjesto (18.) ispred nas, pobijedile prije dva i pol mjeseca u Zlatnoj europskoj ligi, a pobijedile su nas i na prošlogodišnjem EP, pa i u kvalifikacijama za to EP godinu ranije. Sada je, eto, napokon došao i red na hrvatsku pobjedu i odmah je k tome bila prilično uvjerljiva.

Ako je izbornik Igor Arbutina početkom ljeta, upravo nakon dvoboja s Rumunjskom, u naletu nezadovoljstva, poručio kako se "moraju preko ljeta zakopati u rudnik i raditi", onda su se efekti tog rada dobro vidjeli u ovoj dvoboju. Odnosno, imao je izbornik Arbutina imao s čime biti zadovoljan. U Osijeku su Hrvatice odigrale jako dobru utakmicu, bez oscilacija su kroz sva tri seta držale razinu igre koja je bila za korak-dva previsoka za gošće, koje su igrale u gotovo identičnom sastavu kao i prije dva i pol mjeseca. Doduše, nakon što su ih u drugom setu Hrvatice ostavile na mizernih 14 poena, indisponirane Rumunjke malo su se trgnule u trećem setu te i zaprijetile produljenjem meča (vodile su 20:18), ali igračice s klupe, Mika Grbavica i Vedrana Jakšetić, dale su dodatni ključan impuls u završnici te se pobrinule da sve završi s "čistih" 3:0.

Hrvatska je tako na reprezentativku stanku, koja će potrajati sve do početka sljedećeg ljeta, odlazi u sjajnom raspoloženju, štoviše sa šest bodova i jednako tako s osvojenih svih šest setova što je igrala, u jako je komfornoj poziciji unutar kvalifikacijske skupine G. Jer računamo li da bi domaći dvoboj protiv Kosova trebao biti formalnost, praktički će nam i jedan osvojeni set protiv Rumunjske u gostima u kolovozu 2025. biti dostatan za potvrdu prvog mjesta i siguran plasman na Eurovolley.

Linker
05. rujan 2024 11:05