Poljaci slave naslov prvaka Europe

 ANDREAS SOLARO Afp
NAKON 14 GODINA

Poljaci su opet na tronu Europe. Za svoj se kubanski pogon moraju zahvaliti - novinarki

Poljski odbojkaši deklasirali su Talijane u rimskom finalu i zasluženo osvojili kontinentalno zlato
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 18. rujan 2023. 10:48

Europska odbojkaška zlata ljetos su otišla u Tursku i Poljsku. Odbojkašice Turske su nakon senzacionalnog zlata u Ligi nacija (VNL) pokorile i Europu, dok su potpuno identičnom trasom prošli i odbojkaši Poljske. U prvom su dijela ljeta otišli do kraja u Ligi nacija, za kraj su se popeli na europski tron.

Pri tome su u subotu usred Rima, pred 11.300 gledatelja u Palazzo dello Sport pobijedili domaćine i branitelje naslova europskih prvaka od prije dvije godine, Talijane. Štoviše, Azzurri su prošle godine osvojili i svjetsko zlato, a učinili su to pobijedivši Poljsku u finalu u njihovim Katowicama. Sada su Poljaci uzvratili istom mjerom i nanijeli im bolan poraz.

Šest medalja od 2019.

Bila je to impresivna predstava Poljaka pa je rimski okršaj bio uglavnom jednosmjerna ulica s dominacijom “gostiju” kroz sva tri seta (25:20, 25:21, 25:23). Na pogon Wilfreda Leona, rođenog Kubanca s poljskom putovnicom, te Norberta Hubera, koji su servisima izbombardirali talijansku obranu - čak 11 asova imali su Poljaci, u što nisu uračunati servisi kojima su potpuno onemogućili talijanski napad - Poljaci su sve završili u praktički najkraćem mogućem roku.

- Znali smo da nas čeka teška utakmica, ali vjerovali smo da možemo pobijediti. Napravili smo svoj posao na terenu najbolje što smo mogli i sretni smo što nam je to donijelo novu titulu prvaka - rekao je Huber.

Za Poljsku je ovo drugi naslov europskih prvaka, jedini prethodni osvojili su 2009. godine, a tada su u finalu srušili Francusku. Italija je ostala na sedam zlata s EP, a osvojila peto srebro.

image

Detalj s finala Poljska - Italija

ANDREAS SOLARO Afp

Leon, 202 centimetara visoki 30-godišnjak koji igra na poziciji primača-pucača, proglašen je za najkorisnijeg (MVP) igrača Eurovolleya i to posve zasluženo. Nekoć “čudo od djeteta” (sa samo 14 godina debitirao u reprezentaciji Kube, a sa 17 bio njihov kapetan) već je nekoliko godina jedan od najboljih odbojkaša na svijetu i veliko je pojačanje poljskoj reprezentaciji od 2019. godine. A sve zahvaljujući ljubavi prema Malgorzati Gronkowskoj, poljskoj novinarki koja ga je intervjuirala 2011. godine, dok je još igrao za Kubu. Intervju su radili preko e-maila, ali se online komunikacija nastavila i poslije toga da bi se na kraju iz svega rodila ljubav.

Pa kada je Leon 2014. odlučio napustiti Kubu u potrazi za boljim životom, a ponude za državljanstvom, jasno uz financijski bonus, slijevale su se sa svih strana, otišao je za srcem u Poljsku. Malgorzata mu je postala supruga (u lipnju ove godine dobili su i treće dijete), a 2019. dobio je sve papire i zeleno svjetlo za nastupati u reprezentaciji. Otad je, zaključno s europskim zlatom u subotu, s Poljskom osvojio već šest medalja.

Nije da su prije njega Poljaci slabi, dapače, bili su, između ostalog, svjetski prvaci 2014. i 2018., ali imati Wilfreda u sastavu potpuno je drugačija dimenzija. Znali su to jako dobro i Talijani budući da Leon od 2018. igra njihovu Serie A s Perugijom, a prije toga je inače s ruskim Kazanjom četiri sezone zaredom osvajao europsku Ligu prvaka.

Tako se, eto, dogodilo da su i Poljsku i Tursku kod odbojkašica do europskog zlata odveli Kubanac i Kubanka. Jer Turkinje su taman ove godine “nacionalizirale” Melissu Vargas, 23-godišnjakinju koja je imala veliku ulogu u trofejnom ljetu turske ženske odbojke. Još jedna sličnost su i izbornici stranci. Turkinje je vodio Talijan Daniele Santarelli, nekadašnji hrvatski izbornik, dok na klupi Poljske sjedi Nikola Grbić, nekadašnji trofejni srpski odbojkaš, dizač u generaciji koja je osvojila olimpijsko zlato u Sydneyu 2000. i još gomilu drugih medalja. On je od prošle godine izbornik Poljaka, a sa sva četiri natjecanja donio je medalju - srebro sa SP 2022, zlato iz VNL-a 2023. i broncu 2022. i sada zlato na EP.

Slovenci završili s pobjedom

No, nisu aktualni i recentni poljski reprezentativni uspjesi samo plod “uvoza” Leona i angažiranje Grbića, daleko od toga. Jer guraju Poljaci sjajno i na klupskom planu, s igračima iz vlastite škole. Njihov klub ZAKSA Kędzierzyn-Koźle trostruki je uzastopni osvajač Lige prvaka, s time da je prethodne sezone i finalist bio još jedan poljski klub, Jastrzebski. Sedam igrača iz ta dva kluba sada su uzeli i zlato s reprezentacijom.

Broncu je, pak, osvojila Slovenija nakon dramatične borbe protiv Francuske u pet setova. Pri tome su naši susjedi igrali s dizačem Dejanom Vinčićem, koji je tek dan ranije stigao u Rim i priključio se reprezentaciji nakon ozljede Gregora Ropreta u polufinalu. No, Vinčić je iskusni 37-godišnjak koji je godinama ranije igrao za reprezentaciju pa nije trebalo puno “uhodavanja”. Štoviše, bio je u rosteru i na sva tri Eurovolleya (2015, 2019, 2021) na kojima je Slovenija osvajala srebra.

- Sada smo prvi put Euro završili s pobjedom - podvukao je Tine Urnaut.

Linker
26. srpanj 2024 21:57