Predsjednik HOS-a Frane Žanić i Igor Arbutina na predstavljanju u Zagrebu

 HOS
UGLEDNI STRUČNJAK

Povratak u Hrvatsku nakon dvadeset godina: ‘Želimo da naš novi izbornik bude ‘odbojkaški Dalić‘

Igor Arbutina, hrvatski trener na dugogodišnjem radu u inozemstvu, novi je izbornik ženske reprezentacije
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 11. prosinac 2023. 20:19

Hrvatska odbojkaška reprezentacija u novu će kalendarsku godinu ući s novim izbornikom. Vodstvo nacionalne selekcije preuzet će Igor Arbutina, dobro poznato ime u odbojkaškim krugovima, iako se ove godine navršilo puna dva desetljeća koja je proveo na radu u inozemstvu.

Od toga je najviše, točnije posljednjih 15 godina, proveo u Kataru, gdje je u dva navrata bio izbornik tamošnje muške reprezentacije, odnosno kroz cijelo to vrijeme bio i trener triju klubova (Al Rayyan, Al Ahli, Al Arabi). Sada je, međutim, odlučio vratiti se kući, a poklopilo se da je mjesto za kormilom ženske reprezentacije ostalo upražnjeno poslije isteka mandata turskom treneru Ferhatu Akbašu. Hrvatski odbojkaški savez, pak, nije ovog puta propustio priliku angažirati Arbutinu, koji se i prijašnjih godina stalno spominjao u kombinacijama za izborničku funkciju.

- Zahvalan sam Savezu na ovoj prilici i ukazanoj časti. Veselim se povratku u Hrvatsku i radu s reprezentacijom, nakon dvadesetak godina u inozemstvu ovo je za mene veliko zadovoljstvo - rekao je 51-godišnji Arbutina.

Ujedno ovo označava povratak Hrvata na hrvatsku klupu jer od srpnja 2018. godine tamo je bio stranac. Prvo je to bio Daniele Santarelli, talijanski stručnjak koji se posljednjih godina profilirao kao ponajbolji svjetski trener u ženskoj odbojci budući da je, poslije tri godine vođenja Hrvatske (2018. - 2021.), preuzeo prvo Srbiju pa Tursku s kojima je osvojio zlato na SP-u i EP-u, osvojio VNL i dominantno izborio plasman na OI u Parizu (a parelelno s s talijanskim klubom, Coneglianom, već godinama nedodirljiv u Serie A, a ima i osvojenu Ligu prvakinja i Klupsko SP). Prethodna dva ljeta (2022. - 2023.) reprezentacija je bila u rukama spomenutog Turčina Akbaša, no sada će se opet govoriti hrvatski i na pripremama i na time-outovima utakmica.

Ono što je, pak, također zanimljivo jest da je Arbutinu na mjesto izbornika doveo posljednji Hrvat koji je prije njega bio izbornik Hrvatske - Frane Žanić. Današnji predsjednik HOS-a bio je, naime, 2018. izbornik reprezentacije na Mediteranskim igrama u Tarragoni, odnosno preciznije, preuzeo je tijekom turnira tu funkciju nakon iznenadnog odlaska Igora Lovrinova. Žanić je uskočio nakon 1. kola te ostvario još jednu pobjedu u skupini, a pa potom još tri u nokaut fazi čime je Hrvatska osvojila zlatnu medalju.

- Dolaskom Igora Arbutine pokazujemo kontinuitet u izboru odličnih trenera na čelna mjesta. Mislim da je Igor idealno rješenje sada kada idemo u pomlađivanje reprezentacije i stvaranje novih ciljeva kao što su plasman na Svjetsko prvenstvo 2025. i Europsko prvenstvo 2026. godine te povratak u top 20 reprezentacija svijeta - rekao je Žanić na predstavljaju novog izbornika.

Povukao je i intrigantnu paralelu...

- Želimo da Igor Arbutina bude za nas i uspije s reprezentacijom ostvariti ono što je učinio Zlatko Dalić s nogometnom vrstom, jer i Dalić je također na klupu Vatrenih došao nakon godina rada u Aziji.

Što su sve potom napravili nogometaši dobro je poznato. Nije, jasno, sve u izborniku, jer ne postoji takav čarobni štapić, ali HOS je odlučan sa svoje strane učiniti sve što može da se barem približe rezultatima nogometaša.

- Arbutina je nesumnjivo kvalitetan trener s obzirom na svoj dugogodišnji staž u inozemstvu, a poznato je da je veliki radnik. Posebno nam je drago što s njime dobivamo izbornika za punih 12 mjeseci, odnosno čovjeka koji će stalno boraviti u Hrvatskoj, što je vrlo bitno budući da dobar dio reprezentacije čine ili će uskoro činiti mlade igračice koje igraju u domaćim klubovima. S time će ih stalno, kako se kaže, imati na oku i biti na dispoziciji, što nije bio slučaj s prijašnjim izbornicima. Imamo vrlo nadarene generacije igračica u mlađim dobnim kategorijama što smo pokazali i proteklog ljeta jer su nam juniorke osvojile peto mjesto na Svjetskom prvenstvu, a kadetkinje su osvojile broncu na Europskom prvenstvu. Danas-sutra te će igračice preuzeti naslovne uloge i u seniorskoj reprezentaciji i želimo da i tamo nastave ostvarivati visokokvalitetne rezultate, a na nama je kao Savezu da im pružimo najbolje mogućnosti za to. Baza u našoj ženskoj odbojci je velika, talenta dokazano ima, vjerujemo da smo s ovim izbornikom pokrili i stručnost te da će se to pokazati uspješno na najvišoj razini.

Žanić i HOS, dakle, Arbutini su ukazali povjerenje da u narednom razdoblju napravi taj za mnoge igračice ključan prijelaz iz juniorske u seniorsku reprezentativnu odbojku. Jer nesumnjivo će i neke sada već iskusnije igračice "sići sa scene".

- Mislim da s našim igračicama možemo napraviti odlične rezultate te u reprezentaciju integrirati djevojke koje su kroz mlađe selekcije napravile vrhunske rezultate, da bismo imali dugoročnu korist za hrvatsku odbojku - naglasio je Arbutina.

- Želim da zajedno postavimo kvalitetan sustav od kojeg ćemo u narednim sezonama skupljati plodove. Vjerujem da u naredne četiri godine možemo ponovo biti prisutni na svim velikim natjecanjima, kvalitetno parirati vrhunskim svjetskim reprezentacijama. Imamo kvalitetne igračice koje mogu naslijediti legendarne odbojkašice i s optimizmom krećem s radom. Bit će tu uspona i padova, što je neizbježno kada se radi o jednom takvom razvojnom putu, ali vjerujem da ćemo pri tome naći pravi balans mladosti i iskustva, odnosno na temelju toga uz pomoć starijih igračica stvoriti sinergiju ekipe.

Arbutina je prije inozemne trenerske karijeru, jasno, put započeo na domaćim terenima. Najviše se svakako pamti po tome što je 2002. bio izbornik hrvatske muške reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Argentini, što je do danas ostao prvi i jedini put da je naša muška reprezentacija sudjelovala na SP-u.

Radio je još u Mladosti, Akademičaru, Varaždinu, a u ženskoj klupskoj odbojci radio je i u Njemačkoj i u Francuskoj, prije nego se otisnuo na Bliski istok.

- Cijelo vrijeme dok sam bio u Katru, pratio sam, jasno, rezultate naših reprezentacija, i muške i ženske, a k tome bio sam u kontaktima i s našim trenerima i upoznat sa situacijom pa stoga neće za mene biti nekih velikih nepoznanica što se toga tiče - dodao je Arbutina.

Za razliku od prijašnjih godina, kada je reprezentativno ljeto bilo natrpano nastupima, u ovom koje slijedi 2024. neće biti toliko opterećenja. Ženska reprezentacija nema veliko natjecanje, odnosno igrat će "samo" Zlatnu ligu CEV-a i započeti kvalifikacije za Europsko prvenstvo zakazano za 2026. godinu.

- Rezultatski gledano, cilj je svakako doći do Final Foura Zlatne lige, te izboriti plasman na Euro 2026., za kojeg ćemo onda imati vremena za pripremiti se. No, dugoročno gledano ambicija je vratiti našu žensku odbojku u europski i svjetski vrh, pa time i ponovo izboriti nastup na olimpijskim igrama. Ciljamo na one 2028. u Los Angelesu ili 2032. u Brisbaneu. S mladim igračicama koje smo već hvalili, te sada s izbornikom Arbutinom, vjerujem da imamo šanse za takvo ostvarenje - podvukao je predsjednik HOS-a Žanić.

TRENERSKA KARIJERA

1992/93. Karlovac
1994. - 1996. Varaždin (ž/pomoćnik)
1996. - 2001. Hrvatska reprezentacija (pomoćnik)
1996. - 1999. Akademičar (ž)
1999/2000. Evreux (ž, Fra)
2000. - 2002. Mladost
2000. - 2002. Hrvatska U21
2002. Hrvatska reprezentacija
2002/03. Varaždin
2003. - 2006. Mörser (Njem)
2006/07. Rote Raben (ž, Njem)
2007. - 2010. Katarska reprezentacija
2009. - 2017. Al Rayyan (Kat)
2012. - 2014. Katarska reprezentacija
2017. - 2022. Al Ahli (Kat)
2022/23. Al Arabi (Kat)

NAPOMENA: gdje nije posebno naglašeno, radi se o muškim sastavima

Linker
06. travanj 2024 04:38