Cedric Enard

 MARKO MRKONJIC Cropix
EUROPSKO PRVENSTVO

Rasplinuo se san o najvećem uspjehu hrvatske muške odbojke: ‘Tužni smo‘

Naša reprezentacija zaključila je nastup u bugarskoj Varni porazom od Rumunjske u osmini finala
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. rujan 2023. 19:48

HRVATSKA - RUMUNJSKA 2:3 (17:25, 20:25, 25:17, 28:26, 12:15)

VARNA - Palača kulture i sporta. Gledatelja 300. Suci: Simić (Srbija) i Zulfugarov (Bugarska).

HRVATSKA: Žukovski 1, Perić, Nikačević 8, Bakonji 4, Sedlaček 14, Jakopec, Hanžić 11, Šestan 4, Đirlić 29, Pervan (L), Marelić, Mihalj 5, Zeljković (L), Raić. IZBORNIK: Cedric Enard.

RUMUNJSKA: Bartha 10, Peta 1, Constantin 1, Diaconescu, Chitigoi, Dumitru 1, Balean, Aciobanitei 16, Kosinski, Bala 10, Rata 30, Butnaru 1, Calin 13, Lupu. IZBORNIK: Sergiu Stancu.

POENI IZ NAPADA: Hrvatska 49, Rumunjska 60. POENI IZ SERVISA: Hrvatska 13, Rumunjska 10. POENI IZ BLOKA: Hrvatska 14, Rumunjska 13. POENI IZ SUPARNIČKE POGREŠKE: Hrvatska 26, Rumunjska 25.


Najbolji rezultat hrvatske muške odbojke odnosno najviši plasman ostat će osmina finala EP. Želja i snovi o koraku više, dalje, ulasku u osam najboljih na kontinentu, plasmanu u četvrtfinale, ostat će ipak samo to. Želja i snovi. Rumunji su preko Hrvatske ostvarili svoj ponajveći uspjeh, poglavito u posljednje vrijeme, te zasluženo temeljem viđenog u dvorani u Varni otišli dalje kao bolji. Kao oni koji su bili koncentriraniji, smireniji, a prvenstveno kao oni koji su daleko, daleko bolje otvorili susret.

Naime, bila je to drama u Varni u pet setova! Nažalost, drama ponajviše stoga što na prva dva seta naši igrači kao da nisu došli. Još su bili u hotelu, kada bi se grubo našalili. Rumunji, mlada i ne može se reći bezopasna momčad, ali ipak ne baš toliko strašna i kvalitetna, djelovala je kao učitelj protiv učenika. Odigrali su možda i iznad svojih mogućnosti i samljeli naše igrače.

Rezultat prva dva seta čak možda i ne dočarava svu silinu, ali silinu problema s kojima su se suočili naši igrači. Vodili su Rumunji 20:10, pa onda i 23:12, da bi naši igrači uspjeli samo malo ublažiti poraz u prvom setu.

U drugom pak setu vrlo brzo je bilo 20:13 za Rumunje, te je samo rutina predstavljala dobiti i taj set. A na koji način? Rumunjska je sjajno primala naše servise, ali i odlično igrala na mreži. Niti servis nije bio loš, iako bez i trunke želje za omalovažavanjem rumunjskog uspjeha, nije niti taj njihov servis bio toliko ubitačan, koliko je naš prijem bio nepostojeći. Jedini segment u kojem smo parirali, bili na visini, bio je blok. No, koliko god dobri u bloku bili, samo blokom se u odbojci ne pobjeđuje. I da, još jedan važan, prevažan detalj. Nedostajao nam je Marko Sedlaček. Ne, bio je on u terenu, ali ne i u igri. U prvom setu nije niti jedno m"probio", prošao. U drugom setu mu je to uspjelo prvi put tek sredinom te dionice. Rumunjska je nakon malo manje od sat vremena vodila 2-0 u setovima. Ipak, Hrvatska se budi, razbudila se u trećem setu koji smo otvorili 5:1, pa došli do 17:9, te sada Enardovi učenici rutinski dobivaju set, a lopticu lagane nervoze prenose u rumunjsko "dvorište".

Četvrti je set "kidao" živce. Od prvog do zadnjeg trenutka borba za svaku loptu, potpuno izjednačeno. S naše strane odličan kapetan Đirlić, ali rumunjski ljevak Alexandru Rata... Nema lijeka, pa ni cjepiva čak za njega. U završnici 3. seta imali smo vodstvo 22:19, ali Rumunji preokreću na 22:23. U poen završnici, set ipak odlazi na našu stranu. A onda...

Peti, odlučujući set koji Rumunji otvaraju s 4:1 i 6:2. Uspjeli su naši igrači, Bakonji servisom, poravnati na 8:8, ali ne više od toga. Kod 14:12 za Rumunjsku i na naš servis, Marko Sedlaček pogađa mrežu. Gotovo je! Naši su se od jada objesili o mrežu, a Rumunji od sreće popadali po podu. Za Hrvatsku je EP završeno. Osmina finala nije malo, ostvaren temeljni cilj, ali... Kad je bila prilika za više, onda ostaje opravdana žal.

Hrvatski izbornik Cedric Enard:

- Tužni smo, tužan sam i zbog dečki. Makar moramo biti i pošteni, te reći da nismo otvorili utakmicu na način na koji se to radi na jednom europskom prvenstvu. Nismo bili spremni za borbu odmah na početku, od prvog trenutka. To je upozorenje za ubuduće. Na europskom prvenstvu, bilo to osmina finala ili neki drugi stupanj, nebitno, morate biti fokusirani od prvog do zadnjeg trenutka. Ono kako smo odigrali drugi dio utakmice je bilo na pragu toga. Tužni smo sad.

Francuska uvjerljiva protiv Bugarske

Aktualni olimpijski pobjednici, odbojkaši Francuske lakoćom su se plasirali u četvrtfinale Europskog prvenstva nakon što su u osmini finala u Varni svladali domaćina Bugarsku sa 3-0 (25-21, 25-21, 25-15).

Francuska će u četvrtfinalu u ponedjeljak također u Varni igrati protiv Rumunjske koja je ranije u petak svladala Hrvatsku sa 3-2 (25-17, 25-20, 17-25, 26-28, 15-12).

U subotu su na programu dvoboji Slovenija - Turska, Italija - Sjeverna Makedonija, Portugal - Ukrajina i Nizozemska - Njemačka, a u nedjelju Srbija - Češka i Poljska - Belgija. (Hina)

Linker
05. svibanj 2024 01:29