Ferhat Akbaš

 EVGENY BIYATOV Sputnik Via Afp
IZNIMNO MLAD STRUČNJAK

Turčin preuzeo hrvatsku reprezentaciju! ‘Sudbina me odvela u taj svijet, čekaju nas odlični rezultati‘

Nekadašnji izbornik Turske, a danas trener jakog Eczacibasija imenovan hrvatskim izbornikom
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 21. siječanj 2022. 11:13

Hrvatske odbojkašice u novu godinu i nove izazove kreću s novim izbornikom. Epizoda Danielea Santarellija završila je nakon nešto više od tri godine, talijanski stručnjak napravio je korak naprijed u izborničkoj karijeri preuzevši klupu aktualnog svjetskog prvaka Srbije. Iako našu reprezentaciju u dva pokušaja nije uspio dovesti dalje od osmine finala Europskog prvenstva, iskustvo sa Santarellijem ipak je bilo pozitivno, pa su u Hrvatskom odbojkaškom savezu (HOS) i njegova nasljednika odlučili potražiti u inozemstvu. Ovaj su se put okrenuli istočno, prema još jednoj odbojkaškoj sili, i dogovorili suradnju s mladim turskim stručnjakom Ferhatom Akbašem.

Igračice pune potencijala

Iako ima samo 35 godina, njegov je životopis već sada prilično bogat i impresivan. Nakon kraće igračke karijere, zaposlio se kao statističar u Galatasarayu, a potom je isti posao radio i u Türk Telekom iz Ankare gdje je ubrzo postao pomoćnik sjajnoj kineskoj trenerici, a nekad i uspješnoj igračici Lang Ping. S njom je otišao i u Kinu gdje su zajedno odveli do naslova ekipu Evergrande Hengda.

image

Iako ima samo 35 godina, novi hrvatski izbornik već sada ima prilično bogat i impresivan trenerski životopis

MAHMUT SERDAR ALAKUS Anadolu Agency Via Afp

Tijekom boravka na Dalekom istoku dobio je poziv sjajnog talijanskog trenera Giovannija Guidettija da mu bude pomoćnik u Vakifbanku, a ubrzo nakon toga je postao asistent i drugom talijanskom stručnjaku Massimu Barboliniju koji je u to doba bio izbornik turskih odbojkašica.

Sa samo 28 godina Akbaš je i sam kratkotrajno bio izbornik Turske s kojom je 2014. osvojio zlato u Europskoj ligi. Bio je nakon toga i pomoćnik u japanskoj reprezentaciji, a prvi samostalni klupski posao dobio je u CSM-u iz Bukurešta s kojim je postao rumunjski prvak. U sezonama 2019/20 i 2020/21 bio je prvak Poljske s Chemik Policeom, a prošlo se ljeto vratio u domovinu gdje je imenovan trenerom jakog Eczacibasija. Paralelno s tim poslom, prihvatio je izazov vođenja hrvatskih odbojkašica.

- Hrvatska je iznimno snažna zemlja s odličnom odbojkaškom organizacijskom strukturom i igračicama punim potencijala. Vjerujem da ćemo uz dobru suradnju ostvariti i odlične rezultate u budućnosti, zato sam i prihvatio ponudu HOS-a - ističe novi hrvatski izbornik u razgovoru za Sportske novosti.

image
CROPIX

Možemo bolje na EP-u

Koliko dobro poznajete hrvatsku reprezentaciju i pratite li hrvatske igračice koje igraju u inozemstvu? Poznajete li neke igračice osobno ili ste trenirali neke?

- Naravno, pratim svjetsku odbojku. Puno je hrvatskih odbojkašica koje igraju po svijetu, tako da sam već upoznat s njima. Imam također puno prijatelja u hrvatskoj odbojci, uključujući igrače i trenere. Stoga mogu reći da imam dobru poveznicu s Hrvatskom.

Hrvatska je na posljednja četiri europska prvenstva ispadala prije četvrtfinala. Može li u vašem mandatu otići korak dalje?

- Europskom odbojkom dominira nekoliko iznimno jakih reprezentacija. Po mom mišljenju, Hrvatska se može izdići iznad trenutnog renkinga koji ima u europskoj i svjetskoj odbojci. Vjerujem da zaslužujemo bolje rezultate na europskim prvenstvima.

Što će vam biti najveći ciljevi ove godine, na što će te se fokusirati i u ovoj sezoni?

- Ove sezone imamo Europsku ligu, Mediteranske igre i Challenger Cup. Nakon toga ćemo vidjeti hoćemo li igrati kvalifikacije za Europsko prvenstvo ili ne. Naravno, jedan od najvažnijih ciljeva za Hrvatsku su Mediteranske igre na kojima ćemo dati sve od sebe kako bismo postigli dobar rezultat. Istodobno, cilj nam je popraviti FIVB renking i izboriti plasman na EP.

Utjecaj iz Kine

Surađivali ste dosad s mnogim trenerima, tko je na vas ostavio najveći utjecaj?

- Najveći utjecaj na moj trenerski rad ostavila je Lang Ping iz Kine, nekadašnja olimpijska pobjednica i glavna trenerica kineske ženske reprezentacije. Mogu reći da sam jako puno naučio od nje. Osim toga, stekao sam puno iskustva i ideja iz raznih zemalja. Općenito, skupljao sam znanje kao trener većinom na Dalekom istoku i u istočnoj i srednjoj Europi.

Kako biste opisali sebe kao trenera, koje su vam glavne odlike?

- Kao prvo, volim naporan i predan rad. Vjerujem da je prava komunikacija s igračicama i Savezom od iznimne važnosti. Trudim se uvijek biti u toku sa svim informacijama kako bih išao u korak sa svjetskom odbojkom. Nastojim njegovati aktivnu i agresivnu igru s puno brzine, stoga ću takav sustav pokušati implementirati i u hrvatsku odbojkašku reprezentaciju.

Postali ste izbornik Turske sa samo 28 godina. Je li vam bilo teško tako mladome voditi tako veliku reprezentaciju?

- Došao sam na jako važnu poziciju već u vrlo ranoj dobi te sam već tada počeo stjecati vrlo dobra trenerska iskustva. To mi je pružilo veliku prednost jer se i sada smatram mladim trenerom, ali s velikim iskustvom jer sa svojih 35 godina imam već punih 15 godina trenerskog rada na najvišoj razini.

Radili ste kao asistent ili glavni trener u reprezentacijama Turske i Japana. Prema vašem iskustvu, je li teže trenirati reprezentaciju ili klub, te kakva su vaša iskustva kada ste bili istovremeno u obje uloge?

- Obveze u klubu i reprezentaciji ne mogu se uspoređivati jer klupska se natjecanje protežu na duže razdoblje. Reprezentacija na godišnjoj razini ima puno manje obveza. U klubu lako možeš zamijeniti igrača koji ti se ne sviđa, praktički kreirati novu ekipu, no kada si u reprezentaciji, moraš znati kako izvući najbolje rezultate s najboljim igračima u državi. Tu se puno više balansira. No, velika prednost za trenera je paralelni rad u klubu i reprezentaciji. Tako se uvijek održavam svježim i nadograđujem svoje trenersko znanje.

Nisam planirao raditi ovaj posao, ali sudbina me odvela u taj svijet

Zbog čega ste vrlo mladi završili igračku karijeru i posvetili se trenerskom poslu?

- Kada sam bio mlađi, mislio sam da ne mogu biti igrač visoke razine. Stoga sam nastavio svoje obrazovanje. Završio sam fakultet administracije, no uvijek sam ostao u sportu, svaki dan sam bio u odbojci. Svoju karijeru nastavio sam kao trener. Moj plan i nije bio biti trener na najvišoj razini, no sudbina me odvela u taj svijet. Jako volim trenerski posao i uvijek sam naporno radio da se nađem u ovoj poziciji. Nadam se da ću s hrvatskom odbojkaškom reprezentacijom i svim članovima hrvatske odbojkaške zajednice postići odlične rezultate.

TRENERSKI TROFEJI

] Rumunjsko prvenstvo i Kup 2018. (CSM Bukurešt)

] Poljsko prvenstvo i Kup 2020. i 2021., Poljski superkup 2019. (Chemik Police)

] zlato u Europskoj ligi 2014. i na Europskim igrama 2015. (turska reprezentacija)

Linker
26. travanj 2024 15:07