RONALD GORSIC Cropix
NAKON 18 GODINA U ELITI

Zagreb je dobio novi klub u Ligi prvaka: ‘Trebat će nam financijska pomoć, ali možemo si to priuštiti‘

Osamnaest godina nije mladostašica bilo u Ligi prvakinja, posljednja sezona u eliti bila im je 2005./06.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. listopad 2024. 20:35

Rukometaši PPD Zagreba, nogometaši Dinama i odbojkašice Mladosti. To su jedina tri sportska sastava u hrvatskoj metropoli koji pripadaju europskoj eliti. To su jedina tri kluba koji su u Zagreb doveli Ligu prvaka/prvakinja.

Odbojkašice Mladosti su pobjedom i u uzvratu protiv Gackog, sastava iz susjedne Bosne i Hercegovine (3:1 po setovima), ušle u odabrano društvo. U redu, nećemo ništa kriti, imale su mladostašice i malo sreće pri ždrijebu što su dobile za suparnice sastav klase Gacko, ali Bože moj... Osamnaest godina nije mladostašica bilo u Ligi prvakinja, odnosno posljednja sezona u eliti bila im je 2005./06.

- Da, stvarno je bila sreća pri ždrijebu jer se u nas izvlače kuglice, klubovi ne temeljem nekog rankinga, već kako vas ispadne - veli Darko Nojić, trener odbojkašica Mladosti.

‘Ovo je lijep uspjeh za sve nas, ušli smo u povijest kluba‘

Za naše je cure "ispalo" sjajno, a za koji dan, tjedan nitko neće ni spominjati, vjerojatno će se i zaboraviti tko su im bile suparnice u kvalifikacijama. Ovo je sjajan rezultat, domet zagrebačkog kluba. Nakon prospavane noći sve to izgleda...

- Tko kaže da se spavalo, ha, ha - nastavlja trener mladostašica.

- Ma šalim se. Je, naravno da se malo proslavilo, ali već se okrećemo domaćem prvenstvu. Ovo je lijep uspjeh za sve nas. Kako za igračice, tako za upravu, moje suradnike koji su svi odradili odličan posao. Pripremali smo se i za jače suparnice da su nas zapale, a sreća je bila i da smo imali samo jedno pretkolo ili kvalifikacijski krug. To se stvarno rijetko događa, međutim prihvatili smo taj izazov, dobro na njega odgovorili, plasirali se u Ligu prvakinja i ušli u, kako bi se reklo, povijest kluba.

Osamnaest godina nije mladostašica bilo u Ligi prvakinja, odnosno posljednja sezona u eliti bila im je 2005./06.

Uspjeh tim veći jer je malo tko mogao očekivati ovakav iskorak mladostašica. Cijeli klub, HAOK Mladost je gotovo pa nedodirljiv u hrvatskoj odbojci. Podsjetimo, HAOK Mladost je prošle sezone osvojila dvostruku krunu u Hrvatskoj i u muškoj, kao i u ženskoj konkurenciji. Dakle, i državno prvenstvo i nacionalni kup. U juniorskoj i kadetskoj konkurenciji Mladost je osvojila oba domaća trofeja. Jednako cure i dečki. Isto su učinili i dečki u mlađekadetskom uzrastu, kao i u najmlađoj muškoj kategoriji. Mladost jednostavno "hara" Hrvatskom. Ali ovo... ovo je već značajan iskorak dalje, više, bolje.

- Ponosan sam na svoj sastav budući da su toliko mlade, da smo se uspjeli nekako posložiti. Othrvali smo se i svom tom pritisku kojem smo ipak bili malo izloženi zadnje vrijeme, pa i medijski čak, jer nije jednostavno ući u Ligu prvakinja.

image
RONALD GORSIC Cropix

Redove mladostašica su inače ljetos, prije ždrijeba Lige prvakinja, napustile čak tri igračice - Karla Antunović, pa korektorica Andrea Mihaljević, zatim najbolja mlada smečerica u državi Kate Pavičić. Da su znale...

- Čak četiri su otišle, moram vas malo ispraviti jer je otišla i Aida Mehić koja je bila standardni dio sastava, najbolji srednjak. Ona je na polusezoni otišla. Da, da smo znali kakav ćemo imati put do Lige prvakinja, definitivno bi ostale. Vjerujem da bi. Makar, to je već normalan neki slijed. Igračice koje imaju neko iskustvo već iza sebe, te jasno kvalitetu, traže produžetak karijere negdje u inozemstvu. Tako da smo krenuli u ovu sezonu sa svojim mladim, perspektivnim igračicama. Dvije smo čak priključili iz juniorskog pogona tako da smo stvarno mladi. Moramo puno raditi, već i sada puno sati provodimo u dvorani, a nadam se da će tako i ostati.

Tijekom minulog ljeta, Darko Antunović, direktor Mladosti je spomenuo kako je razgovarao s igračicama, mogućim pojačanjima i to s njih čak 15. Kako je tada rekao Antunović "5 bivših, 5 sadašnjih i 5 budućih hrvatskih reprezentativki" i sve su odbile doći u Mladost! Zašto ili kako je to moguće? Iako, danas se vjerojatno sve one ili većina njih "lupa u glavu" jer mogle su igrati na najvećoj odbojkaškoj sceni u Europi.

- Ove sezone je jako teško pronaći slobodne igračice. Mi smo se stvarno kao klub potrudili, probali sve. Sad nam ostaje jedino dovesti inozemne igračice jer domaće više ni ne možemo registrirati jer je prošao prijelazni rok. To ćemo pokušati vjerojatno jer imamo puno natjecanja. Domaće prvenstvo, Kup, MEVZA liga... - veli trener Darko Nojić.

‘Osnovni uvjeti su na visokoj razini‘

Do kada možete registrirati strankinje?

- Tijekom cijele sezone, koliko ja znam.

Koliko je teško s novčanog gledišta dovesti igračice? Pojednostavljeno, jesu li skupe?

- Zahtjevno je, ali Mladost recimo ima osnovne uvjete na jako visokoj razini. Imamo osiguran smještaj i hranu, a to je već jako puno da se igrači i igračice osjećaju ugodno. Financijski će nam trebati neka pomoć i mislim da si to možemo priuštiti. Sad, koje, kakve... Trenutačno ni ne mislim puno pričati o strankinjama jer se baziram samo na ove tu, naše, svoje djevojke.

image
RONALD GORSIC Cropix

Koja riječ o skupini Lige prvakinja. Talijanski Conegliano je vrh, no poljski Rzeszow i bugarska Marica iz Plovdiva?

- Conegliano su višestruke prvakinje Europe i svijeta, aktualne prvakinje Europe, vodi ih Danielle Santarelli, bivši hrvatski izbornik. One su krema. Najbolje igračice svijeta će doći u Zagreb. To će biti prava predstava. Mislim da bi ljudi, pogotovo ljubitelji odbojke trebali doći to pogledati, sve utakmice, a pogotovo taj Conegliano. To je top topova. Poljakinje su sjajne također, pune su strankinja. S bugarskom Maricom smo ljetos igrali jednu pripremnu utakmicu u Beogradu, izgubili smo 3:1, ali smo bili jako blizu petog seta. Tu gajim neke nade da bi mogli neke bodove osvojiti upravo protiv njih. Od Conegliana ćemo prije svega učiti i tu je najbitnije ostati smiren, uživati i u takvoj utakmici. Protiv Poljakinja i Bugarki bi mogli tražiti neke setove, bodove.

Usput budi rečeno. do kraja ovog tjedna bi već jedna strankinja (Crnogorka) trebala doći u Mladost. Dakle, kreće se.

Zakon braće na klupi

Nego, jeste li gledali svojedobno seriju "Zakon braće"?

- Ha, ha, nisam, ali znam o čemu se radi i mislim da slutim zašto pitate.

Da, zbog brata Željka. Možda neki površniji pratitelji ne znaju, no Darku Nojiću, prvom treneru mladostašica, pomoćni je trener brat Željko, inače stariji od Darka.

- Definitivno dobra kombinacija. Uzeo sam ga baš zbog toga što je iskusniji, stariji je od mene i vodio je već seniorske sastave. Ja sam učio od trenera seniorskih sastava jer sam 7-8 godina bio pomoćni trener. Ja sam upijao to znanje, ali Željkovo iskustvo mi jako puno znači i na kraju krajeva zato i jest uz mene. Možda je i to dobitna kombinacija - na kraju će Darko Nojić, trener odbojkašica Mladosti, strateg jednih od sudionica Lige prvakinja u odbojci!

Linker
11. listopad 2024 20:35