Slavlje odbojkašica Mladosti

 DAMIR KRAJAC Cropix
DOMINACIJA MLADOSTAŠICA

‘Nismo izgubili dvije godine, što je super za nas, ali za hrvatsku odbojku to sigurno nije dobro‘

Odbojkašice iz Doma odbojke pospremile su šestu uzastopnu titulu nacionalnih prvakinja i 18. ukupno
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 02. svibanj 2023. 15:50

Odbojkašice Mladosti su nove/stare prvakinje Hrvatske. Očekivani je to epilog sezone 2022/2023. koja je i počela i završila s mladostašicama kao ekipom koja je koplje ili, preciznije rečeno, nekoliko njih iznad svih ostalih u Superligi.

Uz dva osvojena trofeja i perfektnih 31-0 u utakmicama domaćih natjecanja, Kup Snježane Ušić (4-0) i Prvenstvo Hrvatske (27-0), te izgubljeni setovi koji su tolika rijetkost da se mogu izbrojati na prste (9), a da im pri tome nitko nije uzeo dva seta u meču, odnosno otkinuo barem bod, testament su potpune dominacije.

I nije ni to ništa novo jer ta se dominacija zapravo produžila na već šestu sezonu zaredom, tijekom kojih je Mladost ostvarila prilično nestvarne brojke.

image

Odbojkašice Mladosti s osvojenim peharom za prvakinje Hrvatske u sezoni 2022/23.

HAOK Mladost

Skupile su, recimo, u tih šest sezona sveukupni omjer pobjeda i poraza (računajući i PH i Kup) 171-5. Osvojile su uz šest titula prvakinja i pet trofeja pobjednica nacionalnog Kupa, odnosno jedino im je Kup izmaknuo prošle sezone (poraz od Marine Kaštela u polufinalu), inače bismo sada pisali o šest uzastopnih dvostrukih kruna.

Mijenjala se pri tome praktički svake sezone polovica ekipe (ali isto tako je bilo i kod ostalih klubova), no samo se nije mijenjao konačni ishod, da je Mladost - najbolja. Tako su i sada djevojke iz Doma odbojka ispunile zacrtane ciljeve te bez i najmanjeg spoticanja projurile do novih trofeja.

- Kako neću biti zadovoljan time, pogotovo što je cijela sezona opet prošla bez izgubljene utakmice. Eto, mi već pune dvije godine nismo izgubili utakmicu u PH, tako da mogu biti zadovoljne i igračice i mi u klubu - govori sportski direktor Mladosti, Darko Antunović.

- Duga je i naporna sezona bila, igrali smo na puno frontova, ali na kraju su opet pokazale da su najbolje u državi i čestitke njima i trenerima.

Spuštanje na teren

Ove im se sezone, dakle, nitko opet nije mogao približiti, no je li zbog toga sve to postalo, bez ikakvih zlonamjernih pomisli, i malo dosadno? Naime, kroz sezonu ni djevojke ni trener Miodrag Stojaković nisu skrivale da je "teško" igrati ovakvu hrvatsku ligu, odnosno tražiti i naći u motivaciju u utakmicama za koje unaprijed znate da ćete pobijediti i prije nego izađete na teren. Paradoksalno je, zapravo, da ispada kako uspjeh na određeni način može postati - teret.

- Da, to jest malo teško, pogotovo kada se to kombinira s utakmicama u Ligi prvakinja ili Kupa CEV ili MEVZA-om, gdje su utakmice i protivnice potpuno drugačije kvalitete, tako da je trebalo sve to izbalansirati. Ali, tako je kako je, cure su tijekom cijele sezone izdržale u domaćem prvenstvu, a odigrale su dobro i u ostalim natjecanjima, u MEVZA-i smo došli do Final Foura.

Dogodilo se, primjerice, i da se Antunović nakon polufinalne utamice protiv Kaštelanki u polufinalu "spusti" do terena, među igračice, i malo podigne glas da ih malo "prodrma".

- Ne bih baš rekao da sam bio ljutit... Ali, znao sam da imamo kvalitetu da pobijedimo, ali nisam htio da mi to samo odrađujemo, što nikad ne volim. U treću su utakmicu finala, recimo, ušle kako treba i odigrale maksimalno bez obzira tko je preko puta mreže. Tako želim da uvijek igraju, ne samo da se pobijedi već da igramo najbolje što možemo, a ne da razmišljamo tko je suparnik.

Kad je već takva situacija kod kuće, onda izazove valja tražiti izvan granica, odnosno u međunarodnim natjecanjima. Prošle sezone igralo se polufinale Kupa CEV, ove sezone, pak, nije bilo sreće sa ždrijebom da bi se moglo nadati nečem sličnom.

- Da, to je tako kad nemate puno kvalitetnih utakmica u domaćem prvenstvu. Eto, nismo izgubili dvije godine, što je super s naše strane, ali za hrvatsku odbojku to sigurno nije dobro. A i nama to odmaže u međunarodnim natjecanjima jer teško je kad stalno dominiraš i nemaš jakih utakmica duže razdoblje, a onda odjednom dođeš igrati kvalifikacije Lige prvakinja s nekom jakom ekipom. To je tako, naša je liga, nažalost, dosta velika, mislim i prevelika, odnosno mogla bi se možda smanjiti, ali to je na Hrvatskom odbojkaškom savezu da razmišlja o tom smjeru, da bi se podigla nekakva kvaliteta lige, odnosno koncentrirala u manje klubova.

Teško je raditi dugoročni plan

Trener Stojaković o nastavku je suradnje rekao da će "ovisiti o željama kluba", no s obzirom na uspješno odrađen posao na tu temu ne bi trebalo biti previše dvojbi, no što će biti s ovom aktualnom ekipom Mladosti? Primjerice, u ovosezonskom je rosteru ostalo samo šest igračica od sezone ranije. Hoće li isti slučaj biti i ovoga ljeta, jer teško je i graditi ekipu bez kontinuiteta, odnosno s takvom količinom rotacija u kadru?

- Sad tek slijede razgovori o tome, većina cura ima ugovor i za sljedeće sezone, a s ovima koje nemaju pričat ćemo i vidjeti što će biti. Nama je uvijek cilj zadržati što više kostura postojeće ekipe, ali ni to nije lako, upravo iz razloga što sam govorio o kvaliteti domaćeg natjecanja. Jer ako sezonu-dvije ne izgubiš ni jednu utakmicu, naravno da bi cure htjele ići dalje, promijeniti sredinu, probati nešto jače, kompetitivnije, a to je, jasno, u inozemstvu. Zasad nemamo velikih najava, ali sljedećih desetak dana će se znati više o tome tko će otići, a tko ostati, odnosno o mogućim pojačanjima. No, tek je završila sezona, neka cure uživaju, zaslužile su svih njih 15. Jasno, vidjet ćemo i što se tiče budžeta za sljedeću sezonu kakav će biti, o tome će ovisiti i ambicije kluba, odnosno što ćemo moći ispuniti sljedeće sezone.

Proračun je, jasno, početna točka svega.

- Kao i uvijek. Stanje je takvo da smo zasad stabilni, ali to je na staklenim nogama u svim klubovima, ne samo odbojkaškima. Jednostavno, klubovi ne znaju unaprijed što će imati i s koliko će raspolagati, a onda je teško raditi nekakav dugoročni plan, pa sve ispadne nešto kratkoročno, na pola sezone ili jednu sezonu, a to je uvijek teško - podvukao je sportski direktor Mladosti.

POSLJEDNJIH ŠEST DOMAĆIH SEZONA

2017/18.

Superliga 33-1

Kup 5-0

Sezona 38-1

2018/19.

Superliga 33-0

Kup 5-0

Sezona 38-0

2019/20.*

Superliga 4-0

Kup 4-0

Sezona 8-0

2020/21.

Superliga 24-3

Kup 4-0

Sezona 28-3

2021/22.

Superliga 26-0

Kup 2-1

Sezona 28-1

2022/23.

Superliga 27-0

Kup 4-0

Sezona 31-0

* - sezona prekinuta radi pandemije

171-5

omjer je ekipe Mladosti u posljednjih šest sezona u domaćim natjecanjima

5.

puta su osvojile dvostruku krunu u šest sezona

9

setova su samo ispustile ove sezone u PH i Kupu

18.

put su ukupno osvojile titulu prvakinja Hrvatske

Sve prvakinje Hrvatske

1992. Mladost

1993. Mladost

1994. Mladost

1995. Mladost

1996. Mladost

1997. Dubrovnik

1998. Dubrovnik

1999. Rijeka

2000. Rijeka

2001. Rijeka

2002. Mladost

2003. Mladost

2004. Mladost

2005. Mladost

2006. Mladost

2007. Rijeka

2008. Rijeka

2009. Rijeka

2010. Rijeka

2011. Rijeka

2012. Rijeka

2013. Rijeka

2014. Mladost

2015. Poreč

2016. Mladost

2017. Marina Kaštela

2018. Mladost

2019. Mladost

2020. Mladost

2021. Mladost

2022. Mladost

2023. Mladost

Linker
19. svibanj 2024 13:39