Momčad Jumbo-Visma: Jonas Vingegaard, Sepp Kuss i Primož Roglič

 OSCAR DEL POZO Afp
VUELTA A ESPANA

Amerikanac praktički osigurao pobjedu, vodeći trojac zagrljeni zajedno prošli ciljem i ispisali povijest

Tako su Vingegaard i Roglič zahvalili Kussu na velikoj pomoći koju im je pružio ranije ove godine
Piše: HinaObjavljeno: 16. rujan 2023. 18:32

Nizozemac Wout Poels (Bahrain Victorious) pobjednik je pretposljednje i ujedno najduže etape ovogodišnje biciklističke utrke "Vuelta a Espana" vožene od Manzanares de Reala do Guadarrame u dužini od 208 kilometara, dok je Amerikanac Sepp Kuss (Jumbo-Visma) praktički osigurao ukupnu pobjedu.

Početkom etape iz pelotona se izdvojila velika skupina od 31 vozača od kojih niti jedan nije bio prijetnja za vodeće u ukupnom redoslijedu pa im je dopušteno stvoriti veliku prednost od 10-ak minuta.

Na posljednjem usponu dana, 15-ak kilometara prije cilja izdvojilo se pet vozača koji su u završnom sprintu odlučivali o etapnom pobjedniku. Poels je krenuo u sprint 500-tinjak metara prije cilja, stvorio prednost od 10-ak metara kou je na kraju uspio i sačuvati ispred Belgijanca Remca Evenepoela (Soudal-QuickStep), lanjskog pobjednika "Vuelte" i pobjednika tri etape na ovogodišnjoj utrci. Treći je ciljem prošao Španjolac Pelayo Sanchez (Burgos-BH).

Prva tri vozača u ukupnom redoslijedu, momčadski kolege iz Jumbo-Visme, Amerikanac Sepp Kuss, Danac Jonas Vingegaard i Slovenac Primož Roglič, ciljem su prošli zagrljeni s Kussom u sredini pa je tako Amerikanac ostao na čelu utrke sa 17 sekundi boljim vremenom od Danca, odnosno 1:08 minuta od Slovenca. Tako su Vingegaard i Roglič zahvalili Kussu na velikoj pomoći koju im je pružio ranije ove godine pri osvajanju "Tour d Francea", odnosno "Gira d‘Italia".

Kako je do kraja "Vuelte" ostala još samo ravničarska 100-kilometarska dionica ulicama Madrida Kuss je praktički osigurao ukupnu pobjedu, pa će se po prvi put u povijesti biciklizma dogoditi da su pobjednici sve tri velike trotjedne biciklističke utrke u jednoj godini iz iste momčadi.

Linker
19. svibanj 2024 16:41