DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
SVEČANOST U SPLITU

Boban, Figo i druge zvijezde nazočile svečanoj Akademiji i velikom jubileju Plazma Sportskih igara mladih

‘Ako bi na svijetu bilo više ovakvih manifestacija, bio bi puno ljepši‘, rekao je Aleksander Čeferin
Piše: HINAObjavljeno: 20. kolovoz 2021. 22:32

Svečanom akademijom u hrvatskom domu u Splitu u petak je obilježena 25 godišnjica Plazma Sportskih igra mladih na kojima je u tom razdoblju nastupilo više od dva milijuna djece iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

Među brojnim uglednicima iz svijeta sporta nazočan je bio i predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin koji je i ambasador ovih igara te mu je dodijeljeno i prigodno priznaje.

Zahvaljujući na priznaju Čeferin je posebice istaknuo ulogu pokretača i organizatora ovih igara Zdravka Marića.

"Ako bi na svijetu bilo više ljudi kao što je Zdravko Marić i njegov tim iz ovih Sportskih igara, svijet bi bio puno ljepši", kazao je Čeferin u kratkom obraćanju.

U izjavi za medije nakon ceremonije istaknuo je kako je oduševljen današnjom priredbom u Splitu i s onim što radi Zdravko Marić i njegova ekipa.

image
JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix

"Sport pobjeđuje, sport je ljubav, jedinstvo te poštovanje drugih i drugačijih ljudi," kazao je Čeferin.

Dodao je da će on kao predsjednik UEFA-e i ubuduće pomagati Sportske igre mladih.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je bio i u svojstvu izaslanika premijera Andreja Plenkovića, izjavio je novinarima kako su Sportske igre mladih sjajna manifestacija posvećena mladima.

"Važno je raditi s djecom i moramo ih što više odvojiti od mobitela i računala kako bi se bavila sportom i prihvatila zdrave stilove života", poručio je Božinović.

image
DUJE KLARIC/CROPIX Cropix

U obraćanju na Svečanoj akademiji Božinović je istaknuo kako su Sportske igre mladih postale "široko prepoznatljiv brend."

"Ove igre šire humanizam, toleranciju i poštivanje različitosti", poručio je Božinović, kojem je također uručen prigodan poklon kao prijatelju i podupiratelju Sportskih igara.

Izaslanik iz Srbije Vanja Udovičić je novinarima rekao kako je Srbija podržala ove igre kojima je cilj "regionalno pomirenje, ali i snažna poruka da je važno baviti se sportom."

"Važno je shvatiti prošlost, ali biti svjestan prosperiteta i budućnosti ove regije", kazao je Udovičić.

Na svečanoj akademiji prigodna priznanja su dodijeljena ambasadorima ovih igara: Johannesu Hahnu, povjerenik Europske komisije zadužen za proračun i administraciju, proslavljenom nogometašu Reala Predragu Mijatoviću te sponzorima igara.

image
DUJE KLARIC/CROPIX Cropix

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak pozdravljajući nazočne u kratkom obraćanju je istaknuo kako je Split grad sporta u kojem stasavaju sportski šampioni.

Svečanoj akademiji nazočio je i izbornik hrvatske nenogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

Prikazan je i 15-minutni dokumentarni film o 25-godišnjoj povijesti Sportskih igara mladih. U tom dokumentarcu je i izjava povjerenika Europske komisije Johannesa Hahna u kojoj je rekao da pokretač Sportskih igara mladih Zdravko Marić zaslužuje Nobelovu nagradu.

"Ne radi se tu samo o sportu već i o pružanju prilike da djeca osjete kako je to pobijediti, ali i izgubiti, kako stvoriti nova prijateljstva bez obzira na granice, što će, nadam se, u budućnosti dati veliki doprinos što mirnijem okruženju i razvoju u regiji. Sjajno je ako među vodećim ljudima imate one koji su osjetili kako je to igrati protiv kolega iz drugih država, drugačijih svjetonazora i vjere. Počašćen sam i zahvalan što sam mogao biti dijelom ove inicijative i mogu samo obećati da ću u budućnosti učiniti sve što je u mojoj moći kako bih ju podržao te dao doprinos u njezinom širenju na ostale države u regiji pa i šire", rekao je Hahn u obraćanju medijima.

image
DUJE KLARIC/CROPIX Cropix

Na svečanoj akademiji, među ostalim, nazočili su i proslavljeni nogometaši Zvonimir Boban, Luis Figo, Fernando Ruiz Hierro, Florent Johan Malouda, Maxwell Scherrer i Cabelino Andrade, koji su uz Darija Srnu, Marija Stanića, Predraga Mijatovića, Johannesa Hahna i Aleksandera Čeferina činili ekipu svjetskih nogometnih zvijezda i ambasadora i Sportskih igara mladih.

Oni s nakon svečane akademije na splitskim Prokurativama odigrali revijalnu utakmicu protiv ekipe djece sudionika igara. Suci te utakmice bili su Dino Rađa i proslavljeni talijanski nogometni sudac Roberto Rosetti.

Linker
31. ožujak 2023 00:43