Anton Glasnović

 VLADO KOS Vlado Kos/cropix
Europsko prvenstvo

Braća Glasnović na Pampasu love nastup na Olimpijskim igrama: ‘Minus je samo loše vrijeme za vikend‘

‘U petak je trening, u subotu i nedjelju je pojedinačno, u utorak se gađa momčadski‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. rujan 2023. 11:55

Osječki Pampas domaćin je Europskog prvenstva u gađanju letećih meta, a za nas najzanimljiviji dio toga bit će disciplina trap. Gađat će se u subotu (tri serije) i nedjelju (dvije serije i finale), te momčadski u utorak. Naša tri predstavnika bit će Giovanni Cernogoraz, Ante i Josip Glasnović. U igri je kvota za nastup na OI u Parizu koju je svjetskim naslovom nedavno osvojio Giovanni Cernogoraz. Sada su za njom u potrazi braća Glasnović.

Evo što uoči natjecanja kaže Josip Glasnović nosila zlatne olimpijske medalje u Riju 2016. godine.

- U petak je trening, u subotu i nedjelju je pojedinačno, u utorak se gađa momčadski. Kvota za OI je samo jedna, može je osvojiti prvi ili prvi koji to još nije uspio izboriti. Dakle, može i mjesto u finalu biti kvota, tama bilo posljednje.

Dakle, Europa u Parizu već ima Norvežanina Jona-Hermanna Hegga, Čeha Petra Nymburskog, Ukrajinca Serhija Kulisha, Poljaka Tomasa Bartnika, Mađara Zalana Peklera, Austrijanca Alexandera Schmirla, Finca Aleksia Leppäu i Švicarca Christopha Dürra.

Kakva je forma?

- Forma je OK, strelište je poznato, ono što je minus najavljuju loše vrijeme za vikend, ali što je tu je kako svima tako i nama.

Teško je doći do nastupa na OI?

- Jako teško, jer je broj šansi smanjen, jer su kontinentalni ključevi više u igri, makar rezultati pokazuju da Europe prednjači. Sama činjenica da se sa Svjetskih kupova više ne mogu dobiti kvote, smanjila je njihovu draž. I opći dojam je da je teže izboriti nastupa na OI nego boriti se na njima za medalju.

Malo šansi će ostati nakon Osijeka?

- Još dvije kvote sa kvalifikacija koje bi u travnju trebale biti u Dohi, onda jedno mjesto sa EP koje će biti dogodine u Lonatu i jedno mjesto po ranking listi. Nekad je na njega ulazilo strijelac čija zemlja nije imala kvotu, sada se to promijenilo, ulazi prvi koji nije izborio već OI, bez obzira ima li njegova zemlja kvotu.

I kao tu stojimo trenutno?

- Ante je trenutno 14, ja sam 29, ali to se pomiče, pa će se vidjeti na kraju. Recimo, od dosad neplasiranih za OI tu su trenutno najbolji Talijan Fabrizzi, Britanac Coward Holley i Čeh Jiri Liptak – zaključio je Josip Glasnović.

Linker
03. svibanj 2024 14:49