MARCO BERTORELLO Afp
CRO RACE

Branitelj naslova Mohorič osvojio "kraljevsku" etapu, Sheffield poveo u ukupnom poretku

Dva dana prije kraja utrke Amerikanac sada ima sekundu bolje vrijeme od drugog Aulara
Piše: HinaObjavljeno: 29. rujan 2023. 17:57

Slovenac Matej Mohorič (Bahrain Victorious) pobjednik je četvrte, "kraljevske" etape ovogodišnjeg izdanja biciklističke utrke "CRO Race" vožene od Krka do Labina u dužini od 191 kilometra, dok je Amerikanac Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) drugim mjestom preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Atraktivnim ciljem u Labinu kojem prethodi 400-metarska uzbrdica po kaldrmi ukupni pobjendik prošlogodišnjeg "CRO Racea" uspio je spasiti svoju ovogodišnju utrku etapnim slavjem i potvrditi kako je u Hrvatsku stigao u dobroj formi te kako ga je samo nezgoda pred ciljem u Sinju spriječila u tome da ponovno kandidira za ukupnu pobjedu.

- Htjeli smo pokazati svoju posvećenost i odlučnost etapnom pobjedom. Momčad me je bez problema dovukla do podnožja posljednjeg uspona i onda sam znao da kad dobijem otvoreni prostor ispred sebe za završni sprint mogu do pobjede - rekao je Mohorič nakon etapne pobjede.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Mladi Amerikanac Sheffield bio je neposredno iza Mohoriča, dok je treće mjesto zauzeo Venezuelanac Orluis Alberto Aular (Caja Rural-Seguros RGA) s dva metra zaostatka.

U ukupnom redoslijedu dva dana prije kraja utrke Sheffield sada ima sekundu bolje vrijeme od drugog Aulara, dok treće mjesto drži Britanac Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) s četiri sekunde zaostatka za momčadskim kolegom.

Sheffield je ujedno i novi vodeći u redoslijedu za bijelu majicu za najboljeg mladog vozača, vodeći u ukupnom redoslijedu do ove etape Danac Tobias Andresen (DSM-firmenich) ostao je vodeći u redoslijedu za plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru, dok je zelenu majicu za najboljeg penjača reuzeo Norvežanin Jonas Abrahamsen (Uno-X).

Po strartu iz Krka formirao se bijeg od trojice vozača kojega je inicirao Talijan Mirco Maestri (Eolo-Kometa), a pridružili su mu se Norvežanin Jonas Abrahamsen (Uno-X) i Čeh Michal Schuran (ATT Investments).

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Njih trojica su uspjeli stvoriti maksimalnu prednost od 3:20 minuta ispred pelotona, a "pokupio" je i sve bonifikacije na prolaznim ciljevima u Malinskoj i Viškovu. U oba je navrata prvi prolaznim ciljem prošao Maestri ispred Abrahamsena i Schurana.

Trojica bjegunaca uspjela su se održati na čelu sve do vrha uspona na Učku kojim je prvi prošao Abrahamsen sa 50-ak metara ispred drugog Schurana i trećeg Maestrija, dok su na čelu glavne skupine bili vozači iz momčadi Jayco-AlUla.

Ubrzo potom glavna je skupina "progutala" bjegunce, pa je brdskim ciljem Afrići prvi prošao Nijemac Jonas Rapp (Hrinkow Advarics) ispred Talijana Andree Pietrobona (Eolo-Kometa) dok je treći bio Abrahamsen.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Na prolaznom cilju u Pazinu došlo je do borbe za bonifikacijske sekunde vozača koji se nalaze pri samom vrhu ukupnog redoslijeda, a prvo mjesto i tri sekunde bonusa osvojio je Britanac Ethan Hayter (INEOS Grenadiers), drugo mjesto i dvije sekunde bonusa pobjednik treće etape Talijan Nicolo Parisini (Q36.5), a treće i jednu sekundu bonusa Talijan Nicolo Buratti (Bahrain Victorious).

Uslijedio je brdski cilj Lindar gdje je ponovno maksimalan broj bodova osvojio Rapp no Abrahamsenu je i drugo mjesto bilo dovoljno kako bi preuzeo vodeće mjesto u redoslijedu za najboljeg penjača, dok je treći bio Danac Christopher Juul-Jensen (Jayco-AlUla).

Linker
04. svibanj 2024 11:52