JACK GUEZ Afp
VELIKI DEČKO S KUBE

Castrov ljubimac došao je sa željom da postane najveći u povijesti: ‘Ovo će biti moj posljednji pokušaj‘

Lopezu su predviđali svojedobno odlazak u MMA, čak i govorili o prebjegu u Miami...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 31. srpanj 2021. 06:58

Kubanci su uvijek imali velike dečke svjetskog sporta i olimpizma. Svi pamte legendarne boksačke teškaše Teofila Stevensona i Felixa Savona, osvajače trostrukih olimpijskih zlata - Stevenson na relaciji München ‘72 - Montreal ‘76 - Moskva ‘80, a Savon Barcelona ‘92 - Atlanta ‘96 - Sydney ‘00.

Imala je Kuba među tim velikim dečkima i jednu neponovljivu odbojkašicu, s tri olimpijska zlata Reglu Torres, koja je dominirala s reprezentacijom kada i Savon.

Manje se ljudi sjećaju Ramona Fonsta, mačevaoca koji je u Saint Louisu 1900. i Parizu 1904. donio na otok četiri olimpijska zlata i do danas je najbolji kubanski olimpijac svih vremena. No, to je bilo davno vrijeme, a bilo je tu još veličina od Sotomayora, Juantorene, Pedrosa, sjajnih boksača...

Nosio kubansku zastavu

Veliki dečki su polako sišli sa scene, ali Kuba se nije predala usprkos drugačijim vremenima. Njihov novi veliki dečko koji može ući u povijest kao najbolji svih vremena u svakom pogledu, makar je iskreno rečeno već tamo, jest Mijain Lopez, hrvački div najteže kategorije koji je u Tokio došao po svoje četvrto zlato u nizu nakon Pekinga, Londona i Rija.

- Ovo će biti i moj posljednji pokušaj, jer nakon ovog definitivno idem u mirovinu. Jednostavno, vrijeme je za druge. Želim otići kao pobjednik, s četvrtim zlatom u nizu - rekao je 39-godišnji Lopez, 198cm visoki i 132 kg teški div, zaštitni znak kubanskog sporta danas, nešto što su Savon i Stevenson bili nekad.

image
ERNESTO BENAVIDES Afp


Mijain je nosio kubansku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara čak četiri puta i to dovoljno govori o njegovom tretmanu na Kubi, na kojoj ga tretiraju kao sportskog Fidela. On je apsolutni autoritet i naći će se u Tokiju u još jednoj velikoj prilici - postati najbolji olimpijski hrvač u povijesti grčko-rimskog stila svih vremena. Naime, legendarni Rus Aleksandar Kareljin bio je trostruki olimpijski pobjednik u Seoulu ‘88, Barci ‘92 i Atlanti ‘96, a u Sydneyu ga je na put prema četvrtom zlatu sa scene skinuo Amerikanac Rulon Garder.

Četiri zlata dosegnuo je Uzbekistanac Artur Tajmazov, ali su mu dva posljednja, iz Pekinga i Londona, uzeli zbog dopinških afera, pa na vrhu uz Kareljina i Lopeza s tri zlata zasad stoji još i Šveđanin ‘stare garde’ Carl Westergreeen.
Sada Lopez ima priliku prestići Kareljina kojeg smatraju najvećim hrvačem svih vremena. On bi ujedno postao i prvi hrvač s četiri zlata u olimpijskoj povijesti grčko-rimskog stila, jer četiri zlata zasad ima samo hrvačica slobodnim stilom Japanka Kaori Icho, dok su s tri do nje također Japanka Saori Yoshida, Rus Buvajsar Sajtijev i Ukrajinac Aleksandar Medved koji se natjecao za SSSR. Sve slobodnostilaši.

Mislili su da će u MMA

Posebnost OI je Ivar Johansson, Šveđanin koji ima tri zlata, koji je na Igrama u Los Angelesu 1932. osvojio zlatne medalje i u slobodnom i grčko-rimskom stilu, što je apsolutna olimpijska hrvačka posebnost.

- Moja obitelj je sportska, počelo je s mamom, brat je boksač... Prošao sam sve razvojne faze u karijeri. Moji sportski uzori su bili bazbojlaši Hector Milian i Filiberto Azeny, a hrvanjem sam se počeo baviti zbog Victora Messe i Omara Leinarsa, koje i dalje smatram za ponajbolje svih vremena. Jako sam puno radio sve ove godine da bih uspio i jako je teško opstati. I ovaj puta će biti, jer ima sjajnih boraca, poput recimo Turčina koji je u stanju pobijediti svakoga. Ali, ja vjerujem da ću otići iz Tokija sa svojim četvrtim zlatom - rekao je Mijain Lopez.

Lopezu su predviđali svojedobno odlazak u MMA, čak i govorili o prebjegu u Miami, ali je Eric Castanos rekao da takvog pokušaja nikad nije bilo i Lopez je ostao vjeran Kubi i “revoluciji” nekadašnjeg vođe Fidela Castra, kojem je bio jedan od sportskih ljubimaca.

Linker
03. svibanj 2024 18:30