VINCENT KALUT/PANORAMIC/PROFIMEDIA
VELIKA ŠTETA

Čovjek s otoka Mana ipak nije uspio ostvariti najveću želju, a kraj karijere već je najavio

Iako je ovo bio tužan kraj, moglo bi se reći da je oproštaj bio u stilu
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 11. srpanj 2023. 09:44

Ponedjeljak je na Tour de Franceu bio prvi od ukupno dva slobodna dana, a već u prvom tjednu, u prvih devet etapa, bilo je svega što biciklizmu treba. I drama i uzbuđenja i velikih pobjeda i još većih poraza, ali nažalost i velikih odustajanja. U utorak karavana kreće dalje, ali osiromašena za nekoliko velikih imena. Nakon što su na početku Toura otpali Španjolac Enric Mas i Ekvadorac Richard Carapaz, najveći gubitnik možda i cijele utrke je Mark Cavendish.

Britanac s otoka Mana došao je u Francusku samo s jednom željom - osvojiti jednu etapu i doći do 35. etapne pobjede na Touru čime bi nadmašio rekord koji drži s legendarnim Belgijancem Eddiejem Merckxom. I bio je jako blizu, ali mu je pobjeda izmaknula u Bordeauxu, upravo tamo gdje je ostvario svoju prvu na Touru. U završnom sprintu sedme etape izgubio je od trenutačno daleko najboljeg sprintera Jaspera Philipsena, a samo dan kasnije u bizarnoj nesreći, u jednom padu u pelotonu stradala mu je ključna kost pa je morao odustati i vratiti se kući.

image

Mark Cavendish

THOMAS SAMSON Afp

- Svi smo ga željeli vidjeti kako osvaja još jednu etapu, pogotovo jer je najavio kraj karijere nakon ove sezone. Velika je šteta što je slomio ključnu kost i to nakon što je dan ranije bio tako blizu pobjedi - prokomentirao je vijest o odustajanju najboljeg sprintera svih vremena Tadej Pogačar.

Tužan kraj

Cavendishu je 38 godina, ovo mu je bio posljednji Tour de France, a veliku karijeru će okončati sa 162 pobjede od kojih je čak 54 ostvario na Grand Tour utrkama (34 na Tour de Franceu, 17 na Giru d’Italia i 3 na Vuelti). U karijeri je osvojio i naslov svjetskog prvaka na cesti 2011. u Kopenhagenu i broncu pet godina kasnije u Dohi. Iako je ovo bio tužan kraj, moglo bi se reći da je oproštaj bio u stilu jer je ove godine na Giru osvojio posljednju etapu koja se vozila u Rimu.

Cavendish je otputovao kući, a Tadej Pogačar i Jonas Vingegaard su nastavili svoju borbu za osvajanje Toura. Od početka devete etape, posljednje prije predaha, bilo je izvjesno da će se u toj etapi dugačkoj 182 kilometra voziti dvije utrke. Nakon što je skupina od 14 biciklista pobjegla glavnini za skoro 12 minuta bilo je jasno da će najveći favoriti sve što imaju u nogama čuvati za uspon na legendarni Puy de Dome. Uspon dugačak 13,3 kilometra i prosječnog nagiba 7,7%, a najteža posljednja dionica od 4 km ima prosječni nagib od 11%.

image

Mark Cavendish

ALEX WHITEHEAD/SWPIX.COM/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Znalo se da bi ovakva brutalna završnica etape koja na ovakav način nije vožena od 1988. godine mogla voditi prema nekakvom rješenju enigme. Ne baš konačnom, ali činjenica jest da je na dan etape na naslovnici L’Équipea bila velika fotografija Tadeja Pogačara i Jonasa Vingegaarda i podsjetnik na neke davne dane kada se 1964. godine etapa Tour de Francea vozila na identičnoj stazi. Bio je to tada veliki obračun Francuza, Jacquesa Anquetila i Raymonda Poulidora koji je pripao Anquetilu, baš kao i Tour de France te godine.

Ovogodišnja borba za ukupnu pobjedu je poprilično izjednačena i uvijek postoji mogućnost da netko iskoči i iznenadi iako je većina promatrača uvjerena da će to biti isključivo dvoboj “jedan na jedan”. A taj dvoboj između Pogačara i Vingegaarda dogodio se i u devetoj etapi. Dok su bjegunci hitali prema cilju etape, koju je na kraju osvojio 36-godišnji Kanađanin Michael Woods koji je samo 500 metara prije cilja je stigao i potom prestigao tragičara Amerikanca Mattea Jorgensona, dok je Slovenac Matej Mohorič stigao treći, favoriti su tek bili u podnožju uspona i pripremali se na ono što ih čeka. Na posljednja, najbrutalnija četiri kilometara nije bilo gledatelja i vozači su uletjeli u muk. Ništa ih tu nije čekalo osim uspona i oblaka.

Danac čestitao Slovencu

Ovo je bio treći dvoboj Pogačara i Vingegaarda na ovom Touru. Prvi je uvjerljivo pripao Dancu, ali su dva sljedeća pripala Pogačaru koji se sjajno vratio i od prednosti koju je Vingegaard stekao, prednosti od 53 sekunde, prvo je ostalo 25, a nakon nedjeljne etape samo 17 sekundi.

- Osjećao sam se jako dobro i zato sam pokušao napasti. Bio je to uspješan dan i jako sam sretan. Imam skoro idealnu situaciju i jedva čekam nastavak Toura - rekao je Pogačar za slovensku televiziju.

Danac je čestitao Pogačaru, ali i dodao kako se nada da će vodeće mjesto u ukupnom poretku zadržati do Pariza. To ćemo naravno tek vidjeti, nastavak drame bit će u drugom tjednu, a dojam je da je u “sudaru jedan od jedan” malu prednost izborio

Tadej Pogačar. Iako je Vingegaard u jednom trenutku izgledao bolje, čini se da je Slovenac pronašao dovoljno pomoćnika koji će se boriti protiv Wouta van Aerta i Seppa Kussa, vodećih ljudi Jonasa Vingegaarda. Tako je bilo i u devetoj etapi, u jednom trenutku, kilometar prije cilja, Pogačar je krenuo, jedno kraće vrijeme ga je Danac pratio, ali do ciljne crte je Slovenac ipak ostvario osam sekundi prednosti u odnosu na velikog rivala.

Vingegaard i dalje vodi u ukupnom poretku, ali je sad tek mali korak ispred Pogačara. Na trećem mjestu je Australac Jai Hindley, a još uvijek se jako dobro u ukupnom poretku drži jedan od klupskih kolega Pogačara, Britanac Adam Yates koji je prvi bio nositelj žute majice.

Linker
04. svibanj 2024 22:56