ROBERT FAJT Cropix
UZBUDLJIVO FINALE

Dan kada je McNulty postao McPrvi i spriječio Andresenovu bajku: ‘Bilo je stresno, ali slijedi odmor na Fidžiju‘

Konačni rasplet ovogodišnjeg izdanja opet se morao čekati do posljednjih metara i ciljne linije u Zagrebu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 06. listopad 2024. 16:35

Ne može završnica CRO Racea proći bez uzbuđenja i malo drame. Prije dvije godine Slovenac Matej Mohorič doslovce je u posljednjim metrima ukrao pobjedu Dancu Jonasu Vingegaardu, tada aktualnom osvajaču Tour de Francea, prošle je godine pobjednik utrku završio u krvi, ali srećom pad u završnom sprintu nije Venezuelanca Orluisa Aulara koštao ukupne pobjede.

Konačni rasplet ovogodišnjeg izdanja opet se morao čekati do posljednjih metara i ciljne linije u Zagrebu, a na koncu je pobjednički šampanjac završio u rukama Brandona McNultyja. Amerikanac iz najbolje svjetske momčadi, UAE Emirates, novi je osvajač CRO Racea, deveti različiti pobjednik u devet izdanja najveće hrvatske biciklističke utrke. Uspio je zadržati osam sekundi prednosti u konačnom poretku ispred Tobiasa Lunda Andresena, koji je prijetio velikim preokretom sjajnim vožnjama u posljednje tri etape.

No, mladom je Dancu trebala i pobjeda u završnom sprintu šeste etape s ciljem u Zagrebu, ali tu nije uspio izvesti još jedno malo čudo. Jer bilo je u pelotonu sa 111 biciklista još puno kandidata željnih etapne pobjede, a na koncu se tu najbolje snašao Izraelac Oded Kogut. Član momčadi Israel Premier Tech bio je već dva puta blizu sličnog ostvarenja, šesti je bio u prvoj etapi, drugi u subotu u Karlovcu, a sada mu se napokon sve poklopilo kako treba.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Pobjedu u Zagrebu će dugo pamtiti jer ovo mu je prva profesionalna pobjeda izvan granica domovine. Dosad je osvajao samo prvenstva Izraela, a eto na CRO Raceu je stigla i prva njegova međunarodna pobjeda.

- Odličan je osjećaj pobijediti, puno mi znači ova pobjeda. Nisam stigao u finišu puno razmišljati, samo sam dao sve od sebe i pratio svoj instinkt te sprintao najbolje što sam mogao - rekao je 23-godišnji Izraelac.

Kogut je možda bio junak svoje momčadi i junak dana, no gledajući cijelu utrku i protekli tjedan najveći je junak ipak Brandon McNulty. Ključan detalj njegovog slavlja bila je sjajna solo vožnja u trećoj etapi, štoviše činilo se da je pobjedom u Opatiji učinio i više nego dovoljno za ukupni trijumf. Međutim, nije ispalo tako jer u drugoj polovici CRO Racea borbu na vrhu neočekivano je zakuhao mladi Danac Tobias Lund Andresen.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Prvo je iznenađujuće osvojio kraljevsku etapu s ciljem u Labinu, pa onda kroz prolazne ciljeve u subotu i nedjelju zaprijetio totalnim preokretom. Štoviše, od posljednjih devet točaka utrke na kojima je mogao uzeti vrijeme McNultyju, Andresen je to učinio na čak njih šest.

Na kraju je, međutim, Amerikanac ipak sačuvao zalihu od osam sekundi...

- Imao sam dobru prednost nakon treće etape i nisam očekivao da će se zakomplicirati, ali ipak je bilo stresno do kraja. Srećom, dobro je ispalo - govorio je McNulty, nakon što je ipak postao McPrvi.

I u nedjelju je već nakon tri kilometra etape Amerikanac izgubio još tri sekunde, jer je Andresen osvojio prolazni cilj. Kad je osvojio i treći, zvonilo je na senzaciju...

- Nije me to zabrinulo previše, odnosno bio sam jednako zabrinut kao i prije etape. Nije to ništa utjecalo na planove jer ionako nisam mogao ništa učiniti budući da nisam sprinter. Morali smo čekati finiš i pokušati našeg sprintera Sebastiana Molana progurati na prvo mjesto. Nismo uspjeli, ali srećom ukupno je završilo dobro za mene i momčad - rekao je 26-godišnji Amerikanac iz Phoenixa, inače 23. biciklist svijeta po aktualnom renkingu, čime je bio "najjače" ime ovogodišnjeg CRO Racea.

- Uvijek je lijepo pobijediti, a ovo je bila i moja posljednja utrka u godini tako da sam sretan što sam je uspio završiti ovako na vrhuncu.

Nije mu žao što sezona završava jer očito je sad u sjajnoj formi, osvojio je etapu nedavno na Vuelti, sad CRO Race...

- Ne, ne, ne... Nema tuge što je kraj. Idem za koji dan na Fidži na odmor i to će sigurno biti ugodnije. Nije u Hrvatskoj bilo baš najbolje vrijeme, pa možda sveukupni dojam nije najbolji, ali utrka kao takva doista je lijepa.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Inače, ljubiteljima televizijskih serija, a posebno fanovima sklonim krimi-dramama, na spomen prezimena McNulty nemoguće je pobjeći od asocijacije na kultnu američku seriju Žica. Štoviše, mnogi će u raspravama o rangiranju upravo tu seriju staviti na vrh ili barem pri vrh poretka najboljih ekranizacija ikada. A tamo je, pak, baš McNulty glavni lik, nesavršeni protagonist kojeg se mora simpatizirati.

- Ha ha. Dosta me puta pitaju za to, ali zapravo nikad nisam gledao tu seriju.

Brandon McNulty postao je prvi Amerikanac koji je osvojio CRO Race, a Andresen je treći Danac koji je osvojio drugo mjesto. Jer drugi je prije dvije godine bio i njegov daleko slavniji sunarodnjak Jonas Vingegaard, dvostruki pobjednik Tour de Francea.

- Lijepo je biti u istoj rečenici s Jonasom, ali mislim da je to malo pretjerivanje - rekao je Andresen.

- Učinili sve što smo mogli kao momčad, ponosan sam kako smo se borili, ali na žalost ostali smo kratki na kraju. Prije utrke bih definitivno odmah prihvatio drugo mjesto, a sad nakon ovakvog rapsleta ostaje mali žal - rekao je 22-godišnji Danac koji je za utjehu osvojio bijelu majicu za najboljeg mladog vozača (U23) na utrci i zelenu za najboljeg sprintera.

Ona najvažnija, crvena, završila je, međutim, kod Brandona McNultyja.

Linker
06. listopad 2024 22:09