Odbojkašice Mladost
 RONALD GORSIC/CROPIX
PROMJENE U IGRAČKOM KADRU

Dnevno nam se nudi i po 10 latino igrača, ali želimo igrače iz vlastitog pogona!

Prvenstvo je odavno, prekinuto zbog koronavirusa, dok se za polufinale i finale još traži termin
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 16. lipanj 2020. 00:08

U Domu odbojke još se uvijek ozbiljno trenira, dolazi i dosta naših inozemaca na treninge, tako da je situacija vrlo, vrlo radna. Prvenstvo je završeno odavno, prekinuto zbog koronavirusa, dok se za polufinale i finale Kupa Hrvatske još traži termin, no prema svemu sudeći, neće se odigrati prije početka rujna.

Kod Darka Antunovića, direktora Mladosti, zanimalo nas je kakva je situacija s njihovim muškim i ženskim sastavom, koji su planovi za sljedeću sezonu.

Upitan Medicinar-Trnje

Krenuo je Antunović najprije s muškim pogonom:

- Pustili smo igrače kojima su istekli ugovori, a među prvima strance, Crnogorca Đukića i Srbina Kovačevića. Ugovori ističu Marinu Mareliću i Sandru Dukiću, a obojica žele pronaći neki inozemni angažman. Stoga ćemo se svakako morati pojačati za iduću sezonu na poziciji primača-pucača, jer smo sada tu dosta ‘tanki’. Mi u klubu dobivamo dnevno desetke ponuda igrača iz Latinske Amerike, ali i Europe koji su na tržištu. No, prvenstveno ćemo i dalje zastupati politiku da dajemo priliku igračima iz našeg pogona. Tu je mladi Vranješ stigao iz Osijeka, Vaško iz Siska, dva mlada dvometraša na poziciji srednjeg blokera u kojima vidimo budućnost. Također, ostaje i kompletan stručni stožer, na čelu s Radovanom Malevićem, Davorom Meringerom i Tonijem Kovačevićem.

Kako će izgledati naredna sezona, u kojim ćete natjecanjima participirati?

- E to je još sve prilično upitno. Naime, ne znamo ništa oko MEVZA lige, niti kakav će se sustav igrati u domaćem prvenstvu i kako će izgledati Superliga. Po nekim informacijama bi se igralo od početka lige, a ne kao do sada da se klubovi koji igraju europska i regionalna natjecanja uključuju u drugom dijelu. Jer, da bismo igrali regionalnu MEVZA ligu, obavezni smo igrati i u nekom od europskih kupova. To znači tri natjecanja tjedno, što je u ovoj konstelaciji snaga, igrački i financijski, izuzetno teško. Mi više nećemo biti u prilici razvijati mlade igrače kroz naš drugi sastav u Superligi, Medicinar-Trnje, jer nećemo imati dovoljno igača niti za popunu našeg rostera. A tu je onda upitan i status ‘medicinara’ u Superligi.

Bilo je govora da bi se uključili u kvalifikacije za Ligu prvaka, iako ste nominalno nakon prekida prvenstva ostali na drugoj poziciji iza Kaštelana.

- Tu imamo rok za prijavu do 1. kolovoza, pa ćemo malo pričekati s tom odlukom. Moramo vidjeti i kakva će biti situacija s financiranjem u gradu Zagrebu, gdje spadamo među klubove sa zaštićenom kvalitetom, jer je i tu došlo do rebalansa. Za Ligu prvaka neće biti problem prijave, već može li se to financirati ili ne.

A što je sa ženskom ekipom? Jer se kod vas mladostaša uvijek mora razgovarati odvojeno, vi imate dva kluba pod jednim imenom što je dodatni problem.

Nemamo srednjaka

- Tu smo imali puno više odlazaka, otišla je reprezentativna srednjakinja Božana Butigan u Conegliano, reprezentativna organizatorica igre Lea Deak u švicarski Vollero. Obje su doduše bile pod ugovorom, no nismo im radili nikave probleme prilikom transfera, želja nam je i da igračice budu zadovoljne, da ostvare dobre financijske uvjete za sebe. No, otišle su i tri starije igračice kojima su istekli ugovori, kapetanica i srednja blokerica Iva Jurišić u Francusku, libero Matea Rajković mislim u Moldaviju iako je bila i u pregovorima s Azerbajdžanom, te Valentina Vrbanc koja se namjerava zaposliti i vjerojatno još negdje igrati. Zato će ovo biti prilika za mlađe igračice poput Tomić, Marković, Matić, da im se da prilika. Jedino gdje smo deficitarni je pozicija srednjih blokerica, jer smo ostali bez obje iz prve postave, pa ćemo tu morati potražiti rješenja izvan kluba jer u našem pogonu nemamo trenutno srednjaka za najviši rang natjecanja.

To je puno promjena u ženskoj ekipi. Ostaje li i trener Saša Ivanišević?

- Saša je jedan od rijekih trenera koji su u Mladosti proveli pune četiri sezone, što je samo dokaz da smo bili zadovoljni njegovim radom. Primjerice, u tom smo periodu kod seniora promijenili tri trenera. Ali, tijekom koronakrize došli smo do nekih problema oko financiranja. Konkretno, Saša radi kao profesor u Sportskoj gimnaziji, dakle nije profesionalac u klubu, pa za njega ne možemo ishoditi plaću preko gradskih sportskih struktura. U razgovoru s njim ponudili smo mu da se opredijeli, što je njemu bilo teško, jer mu je profesorski posao siguran i tu ga u potpunosti razumijemo. Stoga smo mu ponudili da bude šef omladinskog ženskog pogona, no nažalost Saša to nije prihvatio, rekao je da se vidi u seniorskoj odbojci, tako da ćemo morati pronaći neko rješenje, i za prvog trenera i za šefa omladinskog pogona.

Arbutina ili Barić

Iako to Darko Antunović nije želio potvrditi, u igri za novog trenera mladostašica su Igor Arbutina, dijete Mladosti čije se ime i inače ‘poteže’ na Savi kada su smjene trenera, ali koji i dalje ima svojih opcija u Katru, te Leo Barić, nekadašnji trener u Domu odbojke koji radi dobar posao u Rijeci.

Linker
23. travanj 2024 10:54