Kids CRO Race 2023

 Sport-it
KIDS CRO RACE

Dok se profesionalci bore za svaki metar i sekundu, istovremeno traje i utrka avatara u ‘mini‘ CRO Raceu

‘Odlučili smo pokrenuti projekt Kids CRO Race kojim želimo biciklizam približiti najmlađim naraštajima‘
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 02. listopad 2024. 17:00

Gužva, glasno navijanje, veselje, cika, strka i vika. Uobičajena je to, svakodnevna atmosfera na cilju svake etape CRO Racea, samo što se događa i po nekoliko sati prije dolaska pelotona te borbe za pobjedu i dragocjene sekunde. Jer istovremeno dok karavana profesionalnih biciklista vijuga cestama Hrvatske, paralelno se odvija jednako tako velika borba s vremenom, samo što su u glavnim ulogama - djeca.

Riječ je o Kids CRO Raceu, odnosno natjecanju koje u svakom gradu domaćinu cilja etape “pravog” CRO Racea (plus startna lokacija cijele utrke, u ovom slučaju su to Vodice), nudi priliku dječacima i djevojčicama između 9 i 12 godina da okušaju svoje natjecateljske sposobnosti na biciklu. Samo što pri tome stoje na mjestu, a njihova se utrka odvija u virtualnom svijetu.
- Bilo je super - kazat će Marko, mali Sinjanin taman što je sišao s postolja na kojem je primio nagradu za pobjedu u kategoriji za dječake od 9 i 10 godina.

image

Kids CRO Race 2024 Sinj

Sport-it

- Prošle sam godine bio drugi.

Očito je u onda u ovih godinu dana narastao i ojačao.

- Ma, nisam ništa trenirao, samo sam došao. Volim inače voziti bicikl kad se igram s prijateljima, ali treniram nogomet i judo.
Čeka ga sad još u nedjelju i finale u Zagrebu, gdje će se natjecati s vršnjacima iz ostalih šest gradova za ukupnu pobjedu na ovogodišnjem Kids CRO Raceu.

- Htio bih i tamo biti prvi - hrabro će Marko.

Biciklizam za mlade

No, bez obzira na kojem mjestu završi možda ga ovo iskustvo odvede jednoga dana u biciklizam, a upravo je to želja organizatora kada su još prije pet godina pokretali Kids CRO Race. Preciznije, jedna od želja, jer ovaj projekt zapravo cilja na nekoliko pozitivnih efekata.

image

Kids CRO Race 2024 Sinj

Sport-it

- Kao što bismo željeli da CRO Race, na razini cijele Hrvatske, bude akcelarator cikloturizma, ali i pokretač omasovljenja natjecateljskog i rekreativnog biciklizma te kao takav mora ostaviti pozitivan trag u zajednici, odlučili smo pokrenuti projekt Kids CRO Race kojim želimo biciklizam približiti najmlađim naraštajima - kazat će Vladimir Miholjević, prvi čovjek najveće hrvatske biciklističke utrke.

Kako je posljednjih godina kod djece sve veći i izraženiji problem pretjeranog “buljenja” u svakojake ekrane, što izravno utječe na nedostatak kretanja, a onda s vremenom donosi dalekosežnije negativne posljedice po pitanju fizičkog zdravlja, emocionalnog i društvenog razvoja, Miholjević i suradnici doskočili su tom problemu spajanjem onoga što djecu trenutačno, nažalost, najviše privlači, a to je digitalna tehnologija, s realnim iskustvom sporta.

Jer Kids CRO Race održava se na trenažerima, specijalnim uređajima koji dočaravaju virtualni svijet, ali za čije se korištenje ipak zahtijeva prava, fizička aktivnost kod djece. Dok tako vrte pedale njihov je avatar umjesto njih u utrci na velikom ekranu i, ovisno koliko to brzo i dobro rade, prate gdje su u odnosu na ostalih pet natjecatelja unutar svoje skupine.

- Spojili smo tako moderni svijet sa standardnim bicikliranjem, odnosno postigli rezultat da djeca na ovaj način ipak mogu vježbati i trenirati fizički, a istovremeno se zabavljaju u virtualnoj utrci - naglasit će Gracian Čop, čovjek zadužen za provedbu Kids CRO Racea i ujedno voditelj programa svakodnevnih natjecanja.

image

Kids CRO Race 2023

Kids Cro Race 2023

‘Svi su pobjednici‘

I očito je ideja pala na plodno tlo jer iz godine u godinu interes djece se povećava, što se vidi kroz broj sudionika. Prošle je godine sudjelovalo 360 djece, sada ih je već samo na startu u Vodicama bilo preko stotinu.

- Reakcije djece na trenažere ovise od grada do grada, negdje su “ajme, hoću to probati odmah”, a negdje znaju biti i sramežljivija jer se prvi put susreću s time pa su, onako, malo opreznija. No, brzo to prođe, nakon prvih vožnji vide kako to funkcionira pa se opuste i sve bude u redu, pa kreće onaj zabavni dio gdje navijaju jedni za druge, za prijatelje, pa onda jasno slijede i čestitke na kraju. Mi smo sretni da je što više djece, da sudjeluju, a netko eto na kraju bude najbolji, makar ih mi sve smatramo pobjednicima, tko se god pridruži Kids CRO Raceu.

Trenažer je inače uređaj koji se stavlja na klasični, cestovni bicikl umjesto stražnjeg kotača, a to može biti i dječji bicikl i za odrasle, ovisno jasno o potrebi.

Trenažeri su sofisticiranija verzija sobnog bicikla budući da se može spojiti na TV ekran pa imate sliku gdje i kako vozite. Pri tome se mogu birati staze koje su unutar programa, njihova dužina, zahtjevnost, pa voziti rekreativno ili se natjecati s ljudima iz cijelog svijeta u nekakvoj virtualnoj utrci.

- Trenažeri koje mi koristimo su jedni od najboljih na tržištu, a imamo posebno za naš Kids CRO Race prilagođenu dionicu od jednog kilometra, s obilježjima naše utrke i sponzora i partnera. Sva djeca, dakle, voze istu stazu, odnosno natječu se u istim uvjetima, pa su na taj način potpuno ravnopravna i ona koja se natječu u Sinju s onima u Opatiji, Novalji ili Karlovcu. Pri tome je protokol opterećenja određen s obzirom na godište i težinu djeteta, što se unaprijed određuje s obzirom na podatke koje dobijemo u prijavu od roditelja ili učitelja iz škola - objašnjava Čop.
- Prijave je moguće napraviti preko naše web-stranice, sve je gotovo za minutu, ali isto je moguće i na licu mjesta dolaskom kod nas na mjesto održavanja Kids CRO Racea, tako da i u ove gradove koje još dolazimo stignu se djeca prijaviti.

Iskra za biciklizam

Dvije su dobne skupine u kojima se održava natjecanje, za dječake od 9 i 10 godina, odnosno 11 i 12 godina, te jednako tako i za djevojčice. Iako djeca na utrci na trenažeru provedu otprilike dvije minute, koliko je potrebno za odvoziti virtualnu utrku, već se kod nekih i u tako malo vremena mogu prepoznati predispozicije za biciklizam, odnosno da bi mogao u budućnosti ostvariti i profesionalnu karijeru, uz jasno učlanjenje u klub, koji bi trebao osigurati pravilne treninge, rad i razvoj...

- Svakako. Mi znamo nakon utrke i komentirati kako su neki dečko ili djevojčica bili i deset sekundi ispred svih. Netko je možda energičan na startu, pa krene sjajno, ali onda malo izgubi snagu, a netko je možda sporiji na startu dok se na zagrije, pa krene. No, može se svakako dosta puta primijetiti kad netko ima afiniteta za biti dobar biciklist, vidi se to i po držanju na biciklu, čim sjedne, a kamoli ne tijekom vožnje.

Nada je organizatora CRO Racea da ovakvi događaji izazovu kod djeteta iskru za biciklizam, da pokaže interes možda se i učlaniti u lokalni klub, koji će ga naučiti osnovama za početnike i motivirati ga možda za uključenje u sportski biciklizam.
- Mi se kao organizatori možemo nadati da ćemo možda jednoga dana, za koju godinu, nekog od naših sudionika na Kids CRO Raceu vidjeti sa startnim brojem na pravom CRO Raceu - poručio je Miholjević.

No, daleko da je to jedini cilj, ali ovo je temelj za potaknuti u najranijoj dobi svijest o važnosti bicikliranja, važnosti djelovanja koje bicikl pruža na pojedinca i cijelo društvo i radi ekoloških aspekata, ali prvenstveno zdravstvenih efekata.

- Lani smo imali 360 djece i da smo samo jedno dijete potaknuli da zavole biciklizam ili sport općenito, odnosno da smo im probudili natjecateljski duh, mi smo već postigli puno, a kamoli da ih bude 10-15 ili 50. Da su se počeli aktivirati i razmišljati o tome da bi mogli sjesti na bicikl i napraviti krug po kvartu ili gdje već imaju mogućnosti, naša je misija ispunjena - govori Gracian, a istaknuo je i jedan sjajan primjer s “pozitivnim feedbackom”.

- Efekti se vide i kroz mailove roditelja koje dobivamo poslije utrka. Ostao mi je u pamćenju mail majke iz Zagreba koja je napisala “nisam vjerovala da moje dijete želi voziti bicikli, a nakon što je probao Kids CRO Raceu, morala sam mu sljedeći dan odmah ići kupiti bicikl i već se tjedan dana vozimo po Jarunu”. I nije jedini takav mail bio, već puno lijepih i pozitivnih primjera roditelja koji su se javljali i zahvaljivali što su potaknuli dijete na sport. I kažem, nije možda to bio nužno biciklizam, iako se mi jasno nadamo da jest, ali neka je u pitanju sportsko aktiviranje i mi smo zadovoljni.
Na koncu, zbog svoje svrhe, Miholjević, pored svih zbivanja, posla i organizacije oko profesionalnog CRO Racea, stalno ističe i još jednu rečenicu:

- Kids CRO Race budi kod nas poseban entuzijazam.

Još Opatija, Labin i Karlovac pa finale u Zagrebu

Nakon prve tri destinacije (Vodice, Sinj, Novalja), Kids CRO Race u narednim danima stiže u Opatiju (četvrtak, od 11 sati na Slatini), Labin (petak, od 12.00 u Starom Gradu), Karlovac (subota, od 10.00 na Trgu Matije Gupca) i Zagreb (nedjelja, od 10.00 kod NSK-a).

Prvih troje u svakoj kategoriji (dječaci 9-10, djevojčice 9-10, dječaci 11-12, djevojčice 11-12) iz svih gradova bit će i na posljednjoj etapi u Zagrebu, gdje će se proglasiti te biti nagrađeni i ukupni pobjednici, na istoj pozornici gdje će svoje nagrade dobiti i oni najbolji na “pravom” CRO Raceu.

- I to je vjerujem još jedna uspomena za cijeli život, ali i motiv možda za biciklističku karijeru - rekao je Miholjević, uz dodatak kako se nadaju ove godine okupiti više od 550 klinaca kroz Kids CRO Race.

Linker
04. listopad 2024 10:43