ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
VAŽNI SAVJETI

Evo kako iz velikog izbora odabrati pravi bicikl za sebe: Prije kupnje razmotrite tri ključne točke

Kupovina novog bicikla možda se čini jednostavnom, ali treba se dobro pripremiti...
Piše: Sponzorirani sadržajObjavljeno: 19. siječanj 2022. 11:59

Korištenje bicikla ima nebrojene prednosti - doprinosi vašem zdravlju, popravlja vam raspoloženje, služi vam kao prijevozno sredstvo, čuva okoliš... samo su neke od tih dobrobiti - ali da bi sve to vrijedilo i imalo maksimalnu učinkovitost potrebno je i imati - bicikl. Točnije, pravi bicikl za sebe.

Kupovina novog bicikla možda se naizgled čini jednostavnim zadatkom, ali ako ste spremni malo ambicioznije zakoračiti u svijet na dva kotača, onda jednako tako valja napraviti dobre pripreme prije nego kupite novog “ljubimca”. Prije svega jer je danas u ponudi ogroman izbor bicikala svakojakih vrsta, veličina, kvalitete, cijene i svega ostalog. Iz svega toga treba pronaći i izabrati bicikl koji će najbolje odgovarati vašim potrebama, a da biste došli do idealnog modela treba razmotriti sljedeće tri točke:

1. Koja je namjena bicikla, za što ćete ga koristiti?

2. Koliko novca možete ili ste spremni izdvojiti za bicikl?

3. Koja su ključne “tehničke” karakteristike?

Kada malo “pronjuškate” o svakoj od tih činjenica dobit ćete smjernice po kojima biste trebali izabrati pravi, prikladan bicikl za sebe.

Za grad, šumu ili izlet?

Ni jedan bicikl nije univerzalan, odnosno ne koristi se za sve “tipove” vožnji. Ako živite u gradu i bicikl ćete koristiti za svakodnevnu vožnju od kuće/stana do posla i natrag, naravno da vam ne treba brdski bicikl za vožnju po šumi. Stoga nema ni smisla trošiti vrijeme razmišljati i razgledavati takvu vrstu bicikla. Cestovni ili trekking bicikli bi u tom slučaju trebali biti fokus vašeg interesa.

Pitate se u čemu je razlika? U različitim omjerima stupnjeva prijenosa, u udobnosti sjedala, u opremi (blatobran, “prtljažnik”...), u amortizerima...

Ako, pak, želite bicikl za duže rute, primjerice za sportsku vožnju vikendom ili malo “jaču” rekreaciju, koncentrirajte se na cestovne modele bicikala ili kod nas još uvijek popularno zvane “specijalke”. To su posebnije vrste bicikla namijenjene za vožnju po asflatu, malo drugačije konfiguracije radi aerodinamike da biste dobili na brzini, s tanjim gumama, ali većeg promjera kako biste lakše “gutali” kilometre.

Ako ste više adrenalinski tip, koji voli skrenuti s glavne ceste na neki šumski ili makadamski prečac gdje ima i blata i rupa i pokoji skok, onda ciljajte brdski bicikl, odnosno “mountain bike”, “montić” ili jednostavno MTB. To su malo “nabildani” bicikli jer su jače, čvršće konstrukcije, s debljim gumama i dubljim utorima kako bi bolje “upili” sve neravnine kroz koje cupkate, a da vi pri tome čvrsto ostanete u sjedalu.

Bicikl je dugoročno ulaganje

Druga važna, a mnogima zapravo i najvažnija kategorija pri kupnji bicikla jest njegova cijena. Jasno da smo u vremenima kada si ne možemo priuštiti sve što želimo i da sve bude vrhunske kvalitete, ali i bicikl poput brojnih drugih potrepština koje kupujemo treba gledati kao - dugoročno ulaganje.

Bicikl ne kupujete svake godine, pa ni svake tri ili pet godina, a vrlo često se događa da sami sebi nanosimo najveću štetu ograničavajući se na cifru iznad koje nećemo ići. No, morate se pitati i zašto su jeftiniji bicikli upravo takvi - jeftiniji? Vjerojatno zato što su za njihovu proizvodnju korišteni manje kvalitetni dijelovi pa riskirate da vam sajle kočnice izdrže samo godinu dana, da ne možete podešavati upravljač po svojim potrebama, da će amortizeri popustiti već nakon malo agresivnije vožnje, pa ćete sljedeće godine morati tražiti, mijenjati i, jasno, kupovati zamjenske dijelove. A onda vas to u konačnici košta više nego što ste u startu bili spremni platiti.

Naravno, ne treba ovdje pretjerivati i ići na silu na skuplji model (što nikako nije apsolutna garancija kvalitetnijeg bicikla), no uzmite kalkulator u ruke te probajte pronaći jednadžbu u kojoj bi vaš kućni budžet mogao podnijeti barem malo više ulaganja u bicikl. S vremenom će se isplatiti.

Veličina je iznimno važna

Za idealan bicikl valja pronaći i pravu mjeru. Jednostavno, to je izbor veličine bicikla te njegovo namještanje prema vašoj visini i građi tijela (“bike fitting”) kako bi sama vožnja bila što ugodnija i učinkovitija.

Za početnike, najbolje je otići u specijaliziranu trgovinu bicikala i tamo se posavjetovati s djelatnicima. Korisnost traženja stručne pomoći je činjenica da kasnije nećete imati nikakve brige oko idealnog podešavanja kočnica, podizanja sjedala ili upravljača, namještanja lančanika i prijenosa brzina i sve što ide uz to. Trebali biste samo sjesti i - voziti.

Zašto je veličina bicikla važna? Radi ispravnog sjedenja, odnosno da bi vam tijelo bilo u pravilnom položaju kako bi se izbjegla ukočenost, bolovi ili bilo kakve druge neželjene posljedice.

Veličina bicikla se određuje prema veličini okvira (rame) bicikla, a može biti izražena u centimetrima ili inčima ili kao odjeća slovima (S, M, L...). Danas gotovo svi bicikli odmah ispod sjedala imaju naljepnicu s oznakom veličine.

Sami izmjerite idealnu veličinu

Za one koji vole preciznost postoji jasno i formula izračuna idealne veličine bicikla.

Prvo izmjerite dužinu noge (u cm) s “unutrašnje” strane od međunožja do pete. Kupujete li cestovni bicikl onda tu dužinu pomnožite sa 0,66, a ako ste kupac MTB/trekking bicikla izmjerenu dužinu pomnožite sa 0,66 i zatim od nje oduzmite 8 cm i dobit ćete vašu mjeru.

Za pretvaranje u inče dobivenu centimetarsku veličinu podijelite sa 2,54.

Sadržaj nastao u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta

Linker
24. travanj 2024 21:23