Gabriele Holtermann-gorden/Ddp Usa/Profimedia
CIKLIČKO KRETANJE

Hodanje kao rekreacija ili trening? Hodati možemo na više načina, nordijski, brzo, sportski...

Već će i samo obično hodanje imati odlične učinke na zdravlje
Piše: Sponzorirani sadržajObjavljeno: 21. siječanj 2022. 13:46

Hodanje je cikličko kretanje i svi njegovi oblici, odnosno vrste hodanja (obično, nordijsko, sportsko, planinarenje) imaju jednu zajedničku karakteristiku - stalni kontakt s podlogom.

Obično hodanje

Uobičajeno hodanje koje koristimo za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ovdje je osnovni ciklus kretanja suprotna ruka i noga uz zamah rukama u skladu s naizmjeničnim iskorakom noge.

Nordijsko hodanje

Hodanje pomoću specijalno izrađenih štapova koje se provodi tako da se normalnom obrascu hodanja dodaju štapovi koji rasterećuju donje ekstremitete i na račun toga pojačano aktiviraju gornji dio tijela. Time dobivamo rad od više od 90 posto muskulature cijelog tijela. Neke od najvećih prednosti nordijskog hodanja su jednostavnost provedbe i prikladnost za sve dobne skupine. Za nordijsko hodanje potrebno je koristiti adekvatne štapove za hodanje koji trebaju biti izrađeni od laganog materijala s mekom drškom i trakama koje idu oko ručnih zglobova te završavaju s gumenim vrhom. Važno je visinu štapova prilagoditi visini osobe, a to se radi pomoću formule: visina x 0,66.

Osnovni principi nordijskog hodanja su pravilna tehnika hodanja, pravilno držanje tijela i korištenje posebnih štapova za hodanje. Dobrobiti su brojne: jačanje mišića ruku i ramenog pojasa, smanjenje opterećenja na donji dio kralježnice, smanjenje potkožnog masnog tkiva oko struka i masnoće u krvi, bolje držanje tijela, smanjenje stresa, pozitivan utjecaj na kardiovaskularni sustav, smanjenje rizika od srčanog udara te intolerancije glukoze i poboljšava kognitivne funkcije. Uz noge se aktiviraju ruke i gornji dio tijela, koji je klasičnim hodanjem zapostavljen, te se ravnomjerno raspoređuje težina među njima. Tijelo je nagnuto prema naprijed i postiže se pravilno držanje tijela i opseg pokreta ruku i ramenog pojasa kakav bi trebao biti kod prirodnog hodanja. Također, treba naglasiti da se korištenjem štapova znatno povećava intenzitet hodanja. Nastanak ovog oblika hodanja potječe iz skijaškog trčanja.

Brzo ili sportsko hodanje

Atletska disciplina koja podrazumijeva utrku osnovnim korakom, tj. napredovanje korakom. Karakterizira ga visoki intenzitet i bliže je trčanju nego samom hodanju. Kod ove vrste hodanja postoje dva osnovna pravila:

>>> Jedno stopalo hodača mora uvijek biti u dodiru s podlogom, što je razlikuje od trčanja (od trčanja postoji faza leta kada su obje noge istodobno u zraku)

>>> Noga kojom se počinje korak mora biti ispružena u koljenu, tj. nesavijena, od trenutka kontakta s podlogom do trenutka povratka noge u okomit položaj.

Planinarenje

Odnosi se na hodanje na određenoj visini iznad visine mora, a dijeli se na klasično planinarenje, uz korištenje štapova za lakše svladavanje većih uzbrdica, i na alpinistički dio gdje se savladavaju određene neprohodne staze i putovi uz pomoć posebne alpinističke opreme. Može se reći da je planinarenje hodanje kojim se svladavaju uzbrdice i nizbrdice uz mogućnost korištenja štapova.

Sadržaj nastao u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta

Linker
04. svibanj 2024 19:32