LUKA GERLANC/CROPIX Cropix
PRVI CILJ JE ISPUNJEN

Hrvatice briljiraju na EURU! Pala je i četvrta uzastopna pobjeda: ‘Jako ćemo se nabrijati na Talijanke‘

Hrvatska je s četiri sigurne pobjede vodeća na ljestvici skupine C, ovoga puta pala je Mađarska
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 24. kolovoz 2021. 19:26

HRVATSKA- MAĐARSKA 3:1 (25:19, 21:25, 25:17, 25:21)

ZADAR - Dvorana Krešimir Ćosić. Gledatelja: 400. Suci: Jokelainen (Finska) i Simonovska (Crna Gora).

HRVATSKA: Sain (L), Strunjak, Butigan 15, Božičević (L), Perić 4, Mlinar, Ikić 12, Dumančić 8, Fabris 18, Šamadan, Miloš 12, Deak, Klarić, Kulić. Izbornik: Daniele Santarelli.

MAĐARSKA: Szakmary 1, Toth (L), Vezsenyi, Bagyinka 1, Török 7, Kiraly-Talas 1, Juhar (L), Szucs, Papp, Nemeth 17, Gyimes 8, Pallag 10, Pekarik 9, Kiss. Izbornik: Jakub Gluszak.


Hrvatske odbojkašice uspješno su položile i četvrti ispit na Europskom prvenstvu iako su prvi put izgubile set. No, najvažnije je da je na zadarskom Višnjiku pala i Mađarska, što znači da je naša reprezentacija osigurala najmanje drugo mjesto u skupini C, a time i potencijalno lakšeg suparnika iz skupine A u beogradskom dvoboju osmine finala. No, prije toga treba odraditi još i utakmicu protiv Italije (srijeda, 21 sat) u kojoj Hrvatska može uloviti i prvo mjesto u skupini.

Mađarskoj je ovo četvrti uzastopni nastup na europskim prvenstvima i čak 18. u povijesti. Mađarice su u prošlosti bile ozbiljna odbojkaška sila, 1975. su osvojile srebro, a i na sljedeća su tri prvenstva igrale u polufinalu i pritom osvojile tri bronce. No, nakon 1987. nisu se više pojavljivale na europskim prvenstvima sve do 2015. Posljednjih se godina pomalo dižu, ali daleko je to još od onih slavnih dana kada su imale i klupske prvakinje Europe (NIM-SE iz Budimpešte).

image
LUKA GERLANC/CROPIX Cropix

Pomalo uspavano su naše odbojkašice otvorile utakmicu, puno su griješile, kako na servisu, tako i u igri, i Mađarice su malo po malo bježale. Otišla je njihova prednost na plus četiri, ali kao ni protiv Slovačke, nije naša klupa posezala za paničnim rješenjima i to joj se na kraju isplatilo. Pri vodstvu Mađarica 15:11, Hrvatska je napravila seriju 5:0 i u potpunosti se razigrala. Štoviše, suparnice su do kraja seta osvojile još samo četiri poena. Proradio je naš prijem, Mađarice su radile sve više pogrešaka i stvari su polako počele sjedati na svoje mjesto.

- Napravili smo čak šest pogrešaka na servisu u prvom setu, a u cijeloj utakmici protiv Slovačke smo na ukupno 74 servisa imali samo tri pogreške! Teško je tako igrati jer smo se onda na druge načine morali održavati u igri - nezadovoljno je nakon utakmice pričao hrvatski izbornik Daniele Santarelli.

I drugi je set imao sličan početak. Odlijepila se Mađarska ponovno na plus četiri (12:8) i u tom je trenutku Santarelli pozvao minutu odmora tijekom koje je sa strane razgovarao samo s tehničarkom Klarom Perić. Samo nakratko je to urodilo plodom, Hrvatska je na krilima kapetanice Samante Fabris stigla do izjednačenja (14:14), ali nekoliko vezanih pogrešaka u kombinaciji s lošim prijemom i Mađarska je opet imala osjetnu prednost (18:14). Ni druga minuta odmora nije pomogla, Mađarice su čuvale i sačuvale prednost i priuštile Hrvatskoj prvi izgubljeni set na ovom turniru.

- Bili smo nervozni, ni sam ne znam zašto. Cure moraju shvatiti da iako radimo dobre stvari, pritisak i kvaliteta suparnika će sada sigurno rasti i morat ćemo igrati bolje.

image
LUKA GERLANC/CROPIX Cropix

Nije taj izgubljeni set, srećom, demoraliziralo naše djevojke. Bilo je još na početku trećeg seta malo mučenja i borbe, ali proradio je hrvatski blok (pet poena), napad je postao raznovrsniji, a Fabris je servisima uništavala suparnice. Skupila je u tom setu tri asa i povela hrvatsku seriju od 15:12 do 22:12, kojom je set i definitivno prelomljen u našu korist. U četvrtom se setu vodila velika borba, Mađarice su na početku izblokirale nekoliko hrvatskih napada i držale se u igri, ali nije to trajalo dugo, samo do 12:12. Potom je Hrvatska napravila seriju 7:1 i priču počela privoditi kraju. Najučinkovitija u našem napadu bila je Fabris s 18 poena, a svakako treba istaknuti i odličnu Božanu Butigan koja nam je na mreži donijela 15 poena.

- Znam ovu ekipu, znam da možemo puno više, ali moramo shvatiti da razina kvalitete suparnika sada raste. Već protiv Italije, pa u osmini finala vjerojatno protiv Belgije ili Rusije, morat ćemo igrati puno, puno bolje - dodao je Santarelli, pa potom ipak istaknuo i nekoliko pozitivnih stvari:

- Zadovoljan sam jer smo završili utakmicu s 12 blok-poena i 12 asova. Sretan sam zbog četiri uzastopne pobjede, sretan sam zbog samo jednog izgubljenog seta, a moram biti sretan što i u ovakvim situacijama, kad smo nervozni, možemo doći do pobjede. To mi je važan znak, pokazuje da se ova ekipa, i kad nema najbolji dan, može izvući.

I tehničarka Klara Perić naglasila je važnost pobjeđivanja i kad se igra slabije.

- Puno možemo naučiti iz ovakvih utakmica. Mislim da rastemo iz dvoboja u dvoboj, pokazale smo da imamo sposobnost vratiti se iz teških situacija. Jako ćemo se nabrijati na Talijanke, idemo na glavu.

Da Hrvatska može nadigrati favorizirane Talijanke nada se i Matea Ikić.

- Možemo ih pobijediti jer ni nakon Olimpijskih igara nisu u najboljoj formi, nedostaje im konstante u igri. Nama ne nedostaje motivacije i vjerujem da ih možemo iznenaditi.

Linker
22. travanj 2024 10:48