Hrvatska ragbi reprezentacija

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
UTAKMICA ODLUKE

Hrvatska lovi dugogodišnji san, ovo nismo postigli ni s vojskom Kiwija: ‘Uspijemo li, ispisat ćemo povijest!‘

Naše reprezentativce nisu poljuljala ni nemila događanja po dolasku u Izrael, fokus je na velikom cilju
Piše: Predrag Žukina/JLObjavljeno: 08. travanj 2022. 10:55

Nisu hrvatski ragbijaši u najsretnije vrijeme došli u Izrael na utakmicu posljednjeg kola Europskog kupa nacija gdje pobjedom traže uspjeh i promociju u viši rang natjecanja. Baš na dan kad su sletjeli u Tel Aviv na aerodrom Ben Gurion i uputili se prema stotinjak kilometara udaljenom kibucu Jizreel, dogodila se pucnjava u Tel Avivu u kojoj je poginulo nekoliko, a ranjen je veći broj osoba.

U Izraelu, nažalost, nikad mira, teško da će ga ikad stvarno i biti, no ova je "situacija" danas ipak u sasvim drugom planu zbog Ukrajine. Letjeli su naši ragbijaši cijeli dan od Zagreba do Tel Aviva "via" Istanbul, prošli su uobičajeno rigorozne i dugotrajne kontrole te su odradili kratki večernji trening na novom stadionu u Jizreelu u okolici Isusovog Nazareta. Naravno da su nemila događanja, tako očekivana u Izraelu, dočekali s malom dozom nevjerice, no to se na njih nimalo nije odrazilo u smislu razmišljanja o onome što imaju učiniti ovdje u Izraelu. Naši su ragbijaši, naime, već dugi, dugi niz godina u istoj jakosnoj diviziji s Izraelom, Maltom, Ciprom, u ovom ciklusu i sa Slovenijom, riječ je o diviziji "Conference 1 South" iz koje pokušavaju prijeći u viši rang, u diviziju "Trophy". U dosadašnjem tijeku natjecanja pobijedili su Sloveniju 48-3, Cipar u gostima 29-8, te prije sedam dana neugodnu Maltu u Zagrebu s tijesnih 7-3. Pobijede li Izrael ili barem ostvare bonus bod porazom s malom razlikom, naši će igrači ostvariti dugogodišnji san i izboriti promociju u viši rang.

image

Kadar s utakmice Hrvatska - Malta

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Prvi trener i izbornik Anthony Poša naš je Novozelanđanin; kao i mnogi prije i poslije njega, igrali su i pomagali zemlju svojih predaka. Poša je uvjeren u dobar i pozitivan rezultat:

- Ovo je najvažnija utakmice u nekoliko generacija, osjećamo se uzbuđeno i dat ćemo sve od sebe da ostvarimo san. Dosad smo napravili veliki posao, u zadnjim utakmicama, no sad nas tek čeka ono najteže i ono najvažnije. Bit će to vrlo teška utakmica, dobro smo se pripremili i radili u posljednjem periodu. Fali nam nekoliko igrača, ali ne tražimo alibi, znamo što nam je činiti protiv vrlo neugodnog protivnika kojeg smo posljednjih godina pobjeđivali, ali i gubili utakmice. Nema alibija. Zadovoljan sam kako smo odradili Sloveniju i Cipar, nešto je slabije bilo protiv Malte, ali to je bila jedna od onih utakmica u kojima se ide na pobjedu i dojam je najmanje važan. To smo ostvarili, došli smo u situaciju da konačno prođemo u višu diviziju. Dečki su na terenu pokazali srce i bili strastveni i to tražim i u ovoj utakmici. Nekad, posebno u ragbiju, moraš igrati ružno da bi pobijedio.

image

Anthony Poša

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Poša je veliki optimist:

- Izrael je vrlo jak, gledali smo ih protiv Malte, neke od njih znam i iz "ragbija 7", mislim da znam kako će igrati, no meni je važnija reakcija mojih igrača. Imamo izglede i mislimo ih iskoristiti. Prođemo li, bit će to najveći uspjeh hrvatskog ragbija, na neki ćemo način ispisati povijest. Kad sam ja igrao za reprezentaciju Hrvatske, bilo je perioda kad je i pola reprezentacije bilo s Novog Zelanda, kao i ja, svi redom "hrvatski Kiwiji", ali nismo tako nešto postigli. A svi znaju što je ragbi za Novi Zeland, to je kod nas "dolje" uvjerljivo sport broj jedan. Ono što je posebno sada, jeste to što je ovaj ciklus odradila momčad igrača od kojih je 95 posto rođeno u Hrvatskoj. Postoji način da prođemo u viši rang i uz poraz, dobijemo li bonus bod za tijesan poraz, to je tako u ragbiju. O tome ćemo malo razmišljati kapetan i ja u vođenju utakmice, no ostatak je momčadi koncentriran na to da se pobijedi da ne razmišljamo o kasnijim kalkulacijama.

Utakmica je na rasporedu u subotu u 14 sati po lokalnom, u 15 sati po hrvatskom vremenu...

image

Kadar s utakmice Hrvatska - Malta

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Linker
18. svibanj 2024 07:29