Nik Jurišić

 PAUN PAUNOVIC/CROPIX
EUROPSKI KUP NACIJA

Hrvatska lovi vrijednu pobjedu, a nakon duljeg perioda nudi se i velika prilika: ‘Možemo to ostvariti!‘

‘Protiv Belgijanaca, Švicaraca, Ukrajinaca bismo se mogli ravnopravno nositi‘, poželio je Nik Jurišić
Piše: Predrag Žukina/ JLObjavljeno: 01. travanj 2022. 15:24

Hrvatska ragbi reprezentacija u subotu će u Zagrebu na stadionu "Stjepan Spajić" u 14.15 ugostiti Maltu u sklopu Europskog kupa nacija; tom će se prilikom obilježiti jedna lijepa godišnjica, 60. rođendan HRS-a. Nakon što su naši ragbijaši 2018., premda bez poraza, ostali bez razigravanja za plasman u viši razred samo zbog skor razlike, 2019. su zasjeli na vrh ljestvice naše jakosne skupine. Tada je natjecanje obustavljeno zbog pandemije koronavirusa. Hrvatska se trenutačno nalazi na prvom mjestu s 10 bodova u južnoj "sekciji" lige "Conference 1"., Malta ima 9...

Izbornik Anthony Posa pozvao je sljedeće igrače: Ilija Biškić, Tomislav Fišić, Dominik Fišić, Marko Buljac, Andrija Galić, Nik Jurišić, Jan Vlašić, Fran Peršić, Matej Buljanović (Mladost), Ivan Josip Kordun, Luka Perlain, Krešimir Čorić, Ivo Perić, Ivan Jelavić Mitrović, Duje Plazibat (Nada), Stipe Žigo, Marin Miloš, Dražen Brčić Šušak, Marko Grčić, Nikola Pavlović (Sinj), Šimun Krmek, Vid Vukovac, Niko Vranešević (Zagreb), Filip Perica (Francuska), Jason Davor Newton (JAR), Alexander Bibic (V. Britanija). Hrvatsku himnu otpjevat će Albina Grčić, inače rođakinja dokapetana Marka Grčića.

image

Nik Jurišić

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Za podsjećanje, naši su ragbijaši već godinama u svojevrsnom četvrtom razredu u ragbijaškoj konkurenciji u Europi. Iza "nedodirljivih" nacija koje se natječu u "Six Nations" (Engleska, Škotska, Irska, Wales, Francuska, Italija), slijedi tzv. "Championship" u kojoj su Gruzija, Španjolska, Rumunjska, Portugal, Nizozemska i Rusija. Nakon toga se Belgija, Njemačka, Poljska, Švicarska, Ukrajina i Litva natječu u ligi pod nazivom "Trophy". Slijede "Conference 1" lige; u sjevernoj su Češka, Švedska, Luksemburg, Mađarska i Latvija, u južnoj koja je isti rangu uz Hrvatsku Malta, Izrael, Cipar i Slovenija. Ispod su dvije lige "Conference 2" i kao posljednja "Development".

- Idemo pobijediti Maltu i zatim Izrael u gostima. Možemo to ostvariti i nakon duljeg perioda trebali bi ući u viši "diviziju", u "Championship". Protiv Belgijanaca, Švicaraca, Ukrajinaca bismo se mogli ravnopravno nositi, poželio je Nik Jurišić, već dugi niz godina ponajbolji hrvatski ragbijaš.

Tajnik HRS-a Većeslav Holjevac godinama se bori s besparicom, teško je sklopiti financijsku konstrukciju s daljim i skupljim putovanjima na Maltu, Cipar i u Izrael:

- U sljedećem se periodu sa šest na osam članova širi "Championship" liga, automatski se za dva mjesta pomiču i ostale lige. Realno, kvalitetom nam je mjesto u "Trophyju"; možemo se nositi s većinom reprezentacija iz te skupine u koju bismo mogli i trebali ući. Želimo to ostvariti, ne samo iz sportskih pobuda, već dijelom i zbog činjenice da bismo puno lakše pokrivali troškove putovanja u Švicarsku, Belgiju, Ukrajinu, Litvu...I Češku koja će u viši rang iz sjeverne skupine naše "Conference" lige...

Linker
18. svibanj 2024 07:43