Izbornik hrvatskih ragbijaša Anthony Poša

 Ivo Ravlić/Cropix
BORBA ZA OSTANAK

Hrvatska ostala bez pojačanja: ‘Nije dobio papire jer piše da mu je djed rođen u Kraljevini Italiji‘

Idemo pobijediti Litvu jer bi se protiv Švicarske teško bilo "vaditi", kaže izbornik ragbijaša Anthony Poša
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 15. ožujak 2024. 11:19

Nakon zimske stanke hrvatski ragbijaši nastavljaju s nastupima na Europskom kupu nacija divizije Trophy, te na stadionu Stjepan Spajić u Zagrebu u subotu dočekuju reprezentaciju Litve.

Izbornik Anthony Poša je s nacionalnom vrstom prije dvije godine izborio prelazak u višu diviziju natjecanja u skupini s Maltom, Ciprom, Izraelom... Sada u ovoj višoj, u kojoj su Švicarska, Češka, Švedska, Litva i Ukrajina, traži ostanak i produžetak boravka u drugoj jakosnoj skupini europskog ragbija.

Nakon tri odigrane utakmice ostale su još dvije obaveze, najprije ova s Litvom, a zatim i gostovanje kod vodeće Švicarske 23. ožujka. Pošin "recept" je jasan:

- Idemo pobijediti Litvu i osigurati ostanak jer bi se protiv Švicarske teško bilo "vaditi". Mogli bismo ostati u skupini i uz dva poraza, no ne polazim iz takve perspektive. Imali smo odlične pripreme s pojačanom reprezentacijom u Sinju, šteta što nismo imali i pripremnu utakmicu. No vrlo sam zadovoljan stanjem u momčadi i onime što su dečki pokazali. Idemo po pobjedu koja bi osigurala opstanak u Trophyju.

"Imamo druga pojačanja"

Plan HRS-a je identično takav, ali iz jednog dodatnog razloga - u slučaju rješavanja dilema nakon Litve (prolaz u elitnu diviziju je nedohvatljiv), dio igrača, oni najbolji, mogli bi se posvetiti tri mjeseca samo Europskom prvenstvu u ragbiju 7 kojem su Hrvatska i Makarska domaćin ovog lipnja. Poša je i tu "glavnokomandujući", a i tu mu je cilj ostanak u društvu 10 najboljih europskih reprezentacija u "sedmici". U sedmici je Hrvatska u prvoj europskoj jakosnoj skupini.

Kao i uvijek, u momčadi su stalne promjene:

- Jason Newton ne može doći iz JAR-a zbog posla i drugih obveza, Joshua Brajković također, Denisa Majstorovića klub nije pustio jer u talijanskoj ligi ima važne utakmice za ostanak. Svi će nam nedostajati, nećemo ih lako nadomjestiti, ali imamo druga pojačanja. Neki od igrača su odradili pripremnu turneju s ragbi 7 reprezentacijom u Malagi gdje smo se paralelno pripremali za EP.

Lenac mora srediti papire

Poša je ipak dobio "stara i nova pojačanja":

- Tu je opet Domagoj Plazibat, Dylan Rowe se vratio nakon nekoliko godina, bio je ozlijeđen. Nekad se nije mogao odazvati, a sad igra dobro u Australiji. Nova "lica" su braća Rizzi i dolaze iz Argentine, primarno žele igrati za ragbi 7 reprezentaciju, igraju na dobroj razini u Argentini. Oni su možda nova generacija za budućnost reprezentativaca iz dijaspore - rekao je Poša nesretan što je zbog formalnosti ostao bez još jednog pojačanja:

- Trebali smo za Litvu imati još jednog debitanta i to Jordana Lenca, ali mu World Rugby zbog formalnosti nije dopustio. Djed mu je rođen u Rijeci, ali je na njegovim papirima pisalo da se rodio u kraljevini Italiji pod koju je Rijeka tada spadala. Nadam se da će se to uskoro riješiti da možemo i na njega računati. Igrao je na visokoj razini za Glasgow Warriorse, a sad igra u Australiji. Kad se to sredi, bit će veliko pojačanje - zaključio je Poša.

Pošin popis za Litvu: 1 Dan Mau‘u, 2 Krešo Ćorić, 3 Ilija Biškić, 4 Marko Buljac, 5 Dražen Brčić-Sušak, 6 Ivo Perić. 7 Marko Svaguša. 8 Dylan Rowe, 9 Niko Vranešević, 10 Nik Jurišić (k), 11 Niko Pavlović, 12 Marko Grčić, 13 Filip Perica, 14 Matej Buljanović, 15 Domagoj Plazibat, 16 Jan Vlašić, 17 Martin Altamarino, 18 Tomislav Fišić, 19 Ante Majić, 20 Marko Livaić, 21 Luka Lerotić, 22 Dominigo Rizzi, 23 Francisco Rizzi.

Redoslijed u Tropxy diviziji: 1. Švicarska 12 bodova, 2. Češka 9., 3. Švedska 8., 4. Hrvatska 6, 5. Litva 4., 6. Ukrajina 0.

Linker
26. travanj 2024 17:40