IVO RAVLIC/CROPIX Cropix
RAGBI

Hrvatska se protiv velikog favorita časno oprostila od Trophy divizije Europskog kupa nacija

Makarska je bila domaćin hrvatskoj ragbijaškoj reprezentaciji nakon više od 10 godina
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 01. travanj 2023. 18:02

Hrvatska ragbi reprezentacija ostavila je srce na terenu u Makarskoj, ali bolje od 22-32 poraza protiv objektivno jače Švicarske nije išlo. Izabranici izbornika Anthonyja Poše dali su sve od sebe u zadnjoj utakmici ovog ciklusa Trophy divizije Europskog kupa nacija te su poslije poraza od Ukrajine i Švedske te velike pobjede u Litvi "pali" protiv najjače i vodeće reprezentacije u našoj diviziji.

Nije utakmica počela baš najbolje po naše, Švicarci su iskoristili jednu dekoncentraciju i položili za rano vodstvo (William Meyer) u 10. minuti. Uspješno je pretvorio švicarski otvarač Jules Porcher i tada se činilo da naše igrače ne čeka ugodno poslijepodne. Ipak su se uspješno oduprli dvama opasnim napadima da bi već u 17. minuti Ivo Perić izborio prostor i ostvario polaganje koje je Jason Davor Newton uspješno pretvorio u lijepih 7-10. Propustili su naši igrači i sami nakon toga jednu lijepu priliku, ali i došli do izjednačenja nakon uspješne kazne koju je u 10-10 pretvorio opet, naravno, Newton.

image

Atmosfera u Makarskoj

IVO RAVLIC/CROPIX Cropix

U tom egalu posebno je dobra bila igra u obrani, zatvoreni su svi prilazi Švicaraca, a onda je u samoj završnici prvog dijela uslijedio šok za favoritirane goste koji svi u pravilu igraju u jakim francuskim klubovima. Po desnoj je strani probio Čorić i napravio drugo hrvatsko polaganje na utakmici poslije kojeg je Newton opet bio prezizan za 17-10 nakon prvih 40 minuta.

U drugi se dio također ušlo tvrdo, obrane su obavljale obostrano dobar posao tako da je prva promjena rezultata došla tek u 58. minuti kad je položio Lin, ali Porcher nije donio izjednačenje novim pretvaranjem. Ostala je razlika 17-15. Nažalost, samo tri minute kasnije Švicarci su opet položili, a Porcher bio uspješan za preokret na 17-22. Poša je već tada bio primoran zamijeniti neke iz prve postave i to se osjetilo na igri naše reprezentacije. I jedni i drugi su očito podlegli umoru te se činilo da promjene rezultata do kraja utakmice neće biti, osim jedne kazne za Švicarce.

image
IVO RAVLIC/CROPIX Cropix

Nažalost po naše igrače, nakon dužeg prekida i "produžetka" utakmice, Porcher je još jednom položio pa pretvorio za 17-32. Polaganje Svaguše u samoj završnici kad je već poraz bio siguran zaključilo je utakmicu rezultatom 22-32. Rezultat je to koji gore izgleda, nego što je to sve izgledalo na terenu.

Kako je u drugoj utakmici Švedska pomalo iznenađujuće slavila kod Litve (18-15), naši su ostali na posljednjem mjestu u skupini, ali su pokazali da su pravo sportsko čudo. Reprezentacije koje se iz niže divizije presele u višu, kao što je to lani učinila naša, u pravilu gube velikom razlikom, dok su Hrvati uz jednu ostvarenu pobjedu tijesno poraženi u ostale tri utakmice. Svaka im čast...

Za podsjećanje, Makarska je bila domaćin hrvatskoj ragbijaškoj reprezentaciji nakon više od 10 godina. Usput, Hrvatska je ovaj tjedan zbog pobjede u Litvi 39-37, napravila najveći skok na svjetskoj rang listi te je u dvoboj sa Švicarcima ušla kao 40. reprezentacija svijeta (Švicarska 28.), a najbolji je to proljetni renking Hrvatske još od ožujka 2007. Sav prihod od ulaznica s utakmice Hrvatske i Švicarske doniran je udruzi "MIKE". Osim što su srčani borci amateri, naši su ragbijaša i dobrotvori...

Hrvatska: Daniel Mau‘u, Krešimir Čorić 5, Ilija Biškić, Marko Buljac, Joshua Brajković, Marko Svaguša 5, Andrija Galić, Ivo Perić 5, Jason Newton 7, Nik Jurišić, Filip Perica, Deon Mau‘u, Marko Grčić, Jan Vlašić, Niko Pavlović; zamjene: Stipe Brčić, Ivan Kordun, Antonio Petera, Dražen Brčić-Sušak, Ante Majić, Niko Vranešević, Duje Plazibat, Marin Vlajčević.

Linker
24. travanj 2024 15:20