VOJKO BASIC Cropix
DRUGA ETAPA

Hrvatska utrka prvi put dobila pobjednika ove nacije: ‘Nisam mogao uživati u ljepotama Paga, ali bitan je cilj‘

Najkraća dionica ovogodišnje utrke (114,5 km) uhvatila je favorite na spavanju
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 27. rujan 2023. 18:41

Prvi dolazak CRO Racea na otok Pag i prvi završetak etape u gradu Novalji iznjedrili su i novu naciju među dnevnim pobjednicima hrvatske utrke. Jer u sprintu druge etape osmog izdanja, iznenađujuće je prvo mjesto zauzeo Iuri Leitao, koji je tako postao prvi Portugalac koji je zgrabio etapnu pobjedu. I ušao u društvo Talijana, Norvežana, Belgijanaca, Danaca, Nijemaca, Britanaca, Slovenaca, Nizozemaca...

Član momčadi Caja Rural na spavanju je ulovio vozače World Tour momčadi, koji su bili neočekivano pasivni u završnici etape koja nije bila posebno zahtjevna. Za Ineos Grenadier, Bahrain Victorious, Lidl Trek to je baš bolan poraz jer nisu uspjeli svoje najveće adute za sprint dovesti u poziciju za pobjedu.

S druge strane...

- Za mene i moju momčad ovo je baš lijepa pobjeda, izborena pored nekoliko vrhunskih World Tour momčadi - govorio je 25-godišnji Leitao s velikim osmijehom na licu netom poslije etape.

- Bili smo samouvjereni da možemo pobijediti, a momčad je imala povjerenje u mene da imam noge za izvesti sprint na kraju. Pomogli su mi kolege vozači jer su me cijeli dan štitili i doveli me u jako komfornu situaciju na koncu.

Portugalac je držao kontakt s glavnom skupinom u zadnjim kilometrima kada je trajala borba za pozicioniranje uoči završnog sprinta. No, kako je sve to bilo pomalo neorganizirano od strane najjačih momčadi, koje su izgubile kompoziciju, svoju priliku je ugledao Leitao. Na nekih 220-200 metara dao je veliko ubrzanje, a na oznaci od 150 metara do cilja krenuo je i Elia Viviani, papirnati favorit uoči etape i slavljenik od dana ranije. No, bilo je to prekasno, Portugalac je već odmakao na šest-sedam metara prednosti pa je neposredno prije cilja još imao dovoljno vremena i osvrnuti se preko ramena da vidi gdje su ostali.

I onda u miru podignuti ruke u znak pobjede...

- Pomoglo mi je što je etapa bila kratka, manje od tri sata u sjedalu za mene je dobro. Uostalom, zbog kraće je dionice bilo lakše i održati svježinu za sami kraj etape - rekao je Leitao, koji doduše nije mogao uživati u prirodnim ljepotama Paga, kao televizijski gledatelji.

- Nisam, ali nakon što sam prošao ciljnu liniju, sve mi izgleda bolje.

Viviani se morao zadovoljiti drugim mjestom, ali koje mu je, za šest sekundi ispred Leitaa, sačuvalo crvenu majicu vodećeg za još jedan dan.

Hrvatski vozači, Fran Miholjević i Viktor Potočki, u cilj su ušli zajedno s glavnom skupinom u vremenu pobjednika, na 61., odnosno 16. mjestu.

REZULTATI

2. ETAPA

1. Iuri Leitao (Por/Caja Rural) 2;39:16

2. Elia Viviani (Ita/Ineos)

3. Alexander Kristoff (Nor/Uno-X)

4. Teutenberg (Njem/Lidl Trek), 5. Lonardi (Ita/Eolo Kometa), 6. Andresen (Dan/DSM), 7. Govekar (Slo/Bahrain), 8. Fortin (Ita/Maloja Pushbikers), 9. Proć (Polj/Santic Wibatech), 10. Aular (Kol/Caja Rural)... 16. Viktor Potočki (Hrv/Ljubljana Gusto), 61. Fran Miholjević (Hrv/Bahrain Victorious) sviu vremenu pobjednika

UKUPNO

1. Elia Viviani (Ita/Ineos) 7;17:39

2. Iuri Leitao (Por/Caja Rural) +6.0

3. Alexander Kristoff (Nor/Uno-X) +8.0

4. Andresen (Dan/DSM) +10.0, 5. Koren (Slo/Adria Mobil) +11.0, 6. Gregaard (Nor/Uno-X) +13.0, 7. Adria (Špa/Kern Pharma) +14.0, 8. Hayter (VB/Ineos) +15.0, 9. Lonardi (Ita/Eolo Kometa) +16.0, 10. Govekar (Slo/Bahrain Victorious) +16.0... 35. Viktor Potočki (Hrv/Ljubljana Gusto) +16.0, 73. Fran Miholjević (Hrv/Bahrain Victorious) +1:04...

Linker
03. svibanj 2024 17:13