Odbojka Njemacka
 SIIM SEMISKAR
EP ODBOJKA

Hrvatska velikim preokretom stigla do druge pobjede na Europskom prvenstvu i na korak do osmine finala​

U četvrtom nastupu na Europskom prvenstvu druga pobjeda hrvatske reprezentacije
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. rujan 2021. 22:01

HRVATSKA - ESTONIJA 3:2 (20:25, 22:25, 25:18, 26:24, 15:9)
HRVATSKA
: Žukovski 7, Bakonji, Brčić, Hanžić 1, Mitrašinović, Raič 13, Sedlaček 20, Šarčević (L), Dukić 6, Šestan 15, Pervan (L), Andrić 6, Zeljković, Nikačević 7. IZBORNIK: Emanuele Zanini.
ESTONIJA: Vanker, Kreek 10, Teppan 29, Tammearu, Täht, Maar (L), Venno 15, Kollo 14, Rikberg (L), Viiber 6, Tammemaa 1, Aganits 5, Kaibald, Hurt 1. IZBORNIK: Cedric Enard.

-------------------------------------------------------------------------

Hrvatski odbojkaši velikim su preokretom došli do druge pobjede na Europskom prvenstvu koje se igra u četiri države. U ovoj su utakmici, svome četvrtom nastupu na ovom Euru, u pet setova pobijedili baš od jednog domaćina, Estoniju, pred 5000 njezinih navijača u dvorani Saku u Tallinnu. Izgubila je naša reprezentacija prva dva seta, ali uspjela se iskopati i doći do važna dva boda.

Ova je pobjeda Hrvatsku značajno približila plasmanu u osminu finala što je i bio cilj koji je postavljen prije početka EP-a. Bilo je jasno da su u skupini D priča za sebe Francuska i Njemačka, a da će se preostale četiri reprezentacije boriti za još dva mjesta koja vode u nokaut-fazu. No, kako je prvi kriterij za prolaz dalje ostvareni broj pobjeda, a ne bodovi (pobjede 3:0 i 3:1 vrijede tri boda, a 3:2 dva), Hrvatska je sada u dobroj poziciji jer ima pobjedu više od Latvije, Slovačke i Estonije. A kako i Latvija i Estonija do kraja igraju protiv olimpijskih pobjednika Francuza, nije realno da će dostići Hrvatsku.

Dakako, najbolje bi bilo da naša reprezentacija sutra (16 sati) pobijedi Slovačku, time bi se riješila svih briga i osigurala put u češku Ostravu na osminu finala.

Naši su odbojkaši bolje ušli u utakmicu, poveli sa 6:3, ali u tom su trenutku domaćini napravili seriju 4:0, došli do vodstva i više se nisu osvrtali. Ni u jednom trenutku više nisu bili u zaostatku, a kako se set bližio kraju, njihova je prednost samo rasla.
Drugi je set imao vrlo neobičan tijek u kojem su hrvatski odbojkaši prošli put od ponora do vrha i natrag. Estonci su na krilima osvojenog prvog seta krenuli furiozno i u drugi i poveli s 11:5, ali naša se reprezentacija nije predavala. Serijom 6:0 stigli su Zaninijevi izabranici do izjednačenja. Neko se vrijeme vodila neizvjesna bitka u kojoj nijedna momčad nije imala više od poena prednosti, a onda su Estonci otišli do 18:16.

Hrvatska novom serijom 4:0 dolazi do preokreta i vodstva, ali u završnici ponovno pada. Od 21:19 osvojila je naša izabrana vrsta samo još jedan poen i ispustila i drugi set iz svojih ruku. Bili su naši odbojkaši u toj dionici bolji u bloku od suparnika (5-1), čak su i manje griješili (5-9), ali u napadu jednostavno nisu bili dovoljno učinkoviti. Nisu ipak dali da ih sve to demoralizira, snažno su krenuli u treći set, brzo poveli s 10:4 i prednost više nisu ispuštali. Ivan Raič je u tom setu dobio priliku umjesto Lea Andrića i zadržao se na terenu do kraja.

Velika se borba vodila u četvrtom setu, momčadi su se izmjenjivale u vodstvu, imale poen do dva poena plusa, a prva je do opipljivije prednosti došla naša reprezentacija kad je povela s 15:12. No, Estonci su se serijom 3:0 brzo vratili i do kraja seta je nastavljena neizvjesnost. U samom finišu domaći su odbojkaši imali 23:22, ali do meč-lopte ipak nisu došli, a Hrvatska je iskoristila svoju drugu set-loptu i potpuno se vratila u igru.

To je našim odbojkašima dalo veliki vjetar u leđa, sjajno su ušli u odlučujući set, brzo stvorili veliku prednost i odjurili do pobjede.

Linker
01. svibanj 2024 19:05