TOMISLAV KRIŠTO/Cropix
NOVI IZAZOVI

Hrvatski ragbijaši u Pragu otvaraju novu sezonu europskog Kupa nacija: ‘Momci se jako žrtvuju‘

Prva je sezona u Trophy diviziji bila izazovna. Kvaliteta suparnika puno je veća nego u nižoj diviziji, kaže izbornik Poša
Piše: HinaObjavljeno: 03. studeni 2023. 13:47

U subotu u Pragu hrvatski ragbijaši protiv Češke otvaraju novu sezonu europskog Kupa nacija, trećoj jakosnoj skupini europskog ragbija.

Ostala je Hrvatska u Trophy diviziji, što je treći rang europskog ragbija, ispod nedodirljivih šest nacija (Irska, Engleska, Francuska, Škotska, Wales, Italija) te osmorke koja se natječe u Championship diviziji (Portugal, Gruzija, Španjolska, Njemačka, Nizozemska, Belgija, Rumunjska i Poljska).

Hrvatska je lani u tom rangu pobijedila Litvu i tijesno izgubila od Ukrajine, Švedske i Švicarske, ali je pokazala da pripada tom društvu. Sad je prvi izazov novak u tom rangu Češka, koja je ušla iz niže, Conference grupe.

- Prva je sezona u Trophy diviziji bila izazovna. Kvaliteta suparnika puno je veća nego u nižoj, Conference diviziji, što je i Češka vjerojatno osjetila na utakmici protiv Švedske. Uglavnom smo se prošle sezone prilagođavali na višu razinu ragbija - rekao je izbornik Anthony Poša.

Hrvatska i Češka više su se puta sastajali u povijesti i u tim se susretima vidi napredak hrvatskog ragbija. Od prijateljske utakmice u Brnu 2002. i pobjede Čeha s nevjerojatnih 95-5 do slavlja naših u zadnjem međusobnom okršaju u Sinju 2021. godine 36-24. Na svjetskoj rang listi novi/stari prvak Južnoafrička Republika na prvom je mjestu preskočila Irsku, Češka je 35., a Hrvatska 41.

- Češka ima posve novu momčad u odnosu na naš posljednji susret, odmah nakon lock-downa, kada je došla praktički s B momčadi - svjestan je Poša, ponosan što većinu tereta iznose igrači iz domaćih klubova.

- U zadnje dvije-tri godine napravili smo velike uspjehe i u ‘velikom‘ ragbiju, kao i u ragbiju 7, a većina je igrača iz Hrvatske, tek nekolicina dolazi iz inozemstva. I svi se ti momci jako žrtvuju i odriču puno toga kako bi mogli igrati za hrvatsku reprezentaciju, zato ne sumnjam da će dati sve od sebe da uspješno započnemo novu sezonu.

Nema ozlijeđenih Čorića i Tonija Miloša, te Jasona Newtona koji nije mogao doći iz Južnoafričke Republike zbog posla, ali prvi je put u ‘kockastom‘ Denis Majstorović (34), igrač talijanskog Valorugby Emilie i nekadašnji reprezentativac Italije u mlađim selekcijama, čak je bio na popisu i A reprezentacije Italije, ali ipak nije zaigrao.

Linker
17. svibanj 2024 17:36