Privatna arhiva
Memorijal "Zdenko Jajčević"

Spektakl u Zagrebu: ‘Nama je najvažnije treće poluvrijeme, ono nakon utakmice, po tome smo posebni‘

Sudionici su se bunili tek na višak godina i kilograma te na manjak nekadašnje kondicije
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 12. svibanj 2024. 22:39

Ragbijaši Mladosti postali su prvaci Hrvatske, ragbijaši Sinja uzvratili su im u finalu domaćeg Kupa, reprezentacija je prije toga odličnim nastupima osigurala ostanak u Trophy diviziji europskog ragbija. Vrše se posljednje pripreme za EP u ragbiju 7, koje će se od 7. do 9. lipnja održati u Makarskoj. U "intermecu" najvažnijih ragbijskih događanja u Hrvatskoj, nije se mirovalo u RK Zagrebu, koji je tijekom vikenda organizirao tradicionalni 10. memorijalni turnir "Zdenko Jajčević", u spomen na zaslužnog, nažalost, preminulog trenera i čovjeka koji je ispisao najsjajnije stranice tog zagrebačkog kluba. Prekrasno vrijeme tijekom subote i nedjelje izmamilo je gomile zaljubljenika u ragbi na klupski teren u Rudešu. Odigran je veteranski turnir, na kojem su sudjelovali ragbijaši beogradskog Partizana, dviju francuskih ekipa i domaćina turnira, pojačanog nekim "dečkima" iz Mladosti, Makarske, Nade... Bila je to prava prijateljska fešta u kojem je rezultat bio najmanje važan i nova prilika za druženje zaljubljenika i bivših ragbijaša, koji su svi ostavili srce na terenu, ali su kući ponijeli brojne modrice od padova i rušenja na terenu, koji više i nisu najprimjereniji "dečkima" u njihovim godinama.

No, nitko se od sudionika ni najmanje nije bunio, osim na vlastite godine, višak godina i kilograma te na manjak nekadašnje kondicije. Bez obzira na "zub vremena", koji je načeo većinu sudionika, bilo je dosta prilika za uživanje u potezima "zaboravljenih asova". Kako i dolikuje takvim prilikama, klub je uz teren organizirao pravi piknik s roštiljem i lovačkim gulašem, a sve se, naravno, zalilo vinom i pivom. Znaju to i vrapci na grani, u ragbiju je od svega važnije ono "treće poluvrijeme":

Prekrasno druženje

- Ovo je prelijepo druženje, i mi svake godine dolazimo u Zagreb, gdje održavamo stara prijateljstva. Uvijek nam je ovdje prekrasno, svi se uvijek pomladimo kad igramo na ovom turniru. Sve ono užasno što se događalo na ovim našim prostorima nimalo se nije odrazilo na nas, ragbijaše, rekao je Partizanov veteran Dragan Grujić, koji je u zadnjoj sezoni prije raspada Jugoslavije od trenera proglašen najboljim igračem tadašnje lige.

- Bila su to lijepa vremena, najjači su bili Zagreb, splitska Nada, Makarska je ulazila i ispadala iz prve lige, kao i Sisak, Dinamo Pančevo. Jak je bio Čelik iz Zenice i, naravno, moj Partizan. Bila je to jaka liga, bila su to najbolja vremena za ragbi.

Grujić i njegovi kolege iz Beograda bili su puni hvale za turnir i kompletni "happening" u kojem su s razglasa dominirali taktovi starih zagrebačkih šlagera i starih hitova, poput onih Toma Jonesa, Harryja Belafontea... Ni traga današnjem uobičajenom neukusu i kiču. Zaista "ukusna" zvučna podloga za uživanje na zraku, druženje i evociranje uspomena.

Predsjednik RK Zagreb Vladimir Gržanić nije krio zadovoljstvo nakon turnira, koji je imao i nedjeljni nastavak u vidu turnira "Maslačak 2024.", turnira na kojem su nastupale U-10, U-12, U14. i U16 ekipe:

Rezultat je nebitan

- Tradicionalno smo se opet okupili u spomen na našeg najtrofejnijeg trenera, koji je klubu donosio naslove prvaka. Odigran je ovaj turnir, lijepo smo se družili i zapravo nikome nije bio bitan rezultat - on je sporedan u ovoj priči. Ako ćemo iskreno, nama je najvažnije "treće poluvrijeme", sve ono nakon utakmica. To je specifičnost prema kojoj se ragbi izdvaja od ostalih sportova, jer se odmah zaboravlja suparništvo, a ragbi dobiva neko veće značenje od onog što predstavlja samo kao sport. Došli su nam prijatelji iz Francuske i iz Beograda, došli su svi naši stari članovi i nekadašnje legende... Puk‘o je jedan nos, mnogi su se "dečki" zanijeli i zaboravili da više nisu u cvijetu mladosti, pa su se malo ozlijedili u žaru borbe, no sve se zaboravilo istog časa nakon turnira....

Kako i ne bi, svi su bili počašćeni roštiljem i gulašem na lovački, potekle su rječice gemišta i "Rugby Lagera", originalnog piva, u kojem je Pivovara Medvedgrad za ragbijaše uspjela naći savršeni okus za ovakve prilike. Želite li se ponekad opet osjetiti mladim, a volite sport?! Sjetite se ragbijaša - oni to zaista rade drugačije. Kupite ulaznice za EP u Makarskoj, i nećete pogriješiti...

Linker
07. rujan 2024 16:48