Jason Davor Newton

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
IDEALNA PRILIKA

Hrvatskoj pred novi ispit stiže veliko pojačanje, izbornik poručuje: ‘Bit ćemo jači, ali nije ni on čudotvorac‘

‘Kako god bilo, svi će stisnuti zube i svi će dati maksimum za tu pobjedu‘
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 10. studeni 2023. 11:49

Hrvatsku ragbijašku reprezentaciju u subotu u 14.30 u Makarskoj očekuje utakmica 2. kola Europskog kupa nacija divizije Trophy protiv Ukrajine. Nakon poraza u Pragu od Češke 22-48, izabranici Anthonyja Poše moraju popraviti loš dojam s početka novog ciklusa, a Ukrajina, koja je opet formalno domaćin na hrvatskom terenu, idealna je prilika. Izbornik ovaj put momčad ima na okupu već od srijede i moći će se bolje uigrati nego za prašku utakmicu u kojoj su njegovi igrači ispoljili brojne slabosti koje su rezultirale očajnim ulaskom u utakmicu i porazom. Osim što će biti više vremena za pripremu, momčad će biti puno jača za Jasona Newtona koji dolazi iz Južnoafričke Republike, a koji je gostovanje u Pragu propustio zbog poslovnih obaveza. U odnosu na utakmicu u Pragu, na popisu nema Vlašića te ozlijeđenog Fišića, a "upali" su Majić, Petera i Newton.

image

Anthony PoŠA

PAUN PAUNOVIC/CROPIX

Izbornik Poša još se jednom osvrnuo na kiks iz Praga i najavio puno bolje izdanje Hrvatske u Makarskoj:

- Baš smo bili loši protiv Čeha, posebno u prvom poluvremenu. Ne tražim nikakve izgovore u kratkim pripremama i oslabljenoj momčadi. Nismo bili na nivou i to sada protiv Ukrajine moramo ispraviti. Riječ je o jakom protivniku, posebno u scrumu. Što se nas tiče, baš to je utakmica koju želimo dobiti i osigurati ostanak u ovoj diviziji. Sve su reprezentacije iskusnije od nas i igraju već duži niz godina u ovoj diviziji, no vjerujem da možemo opstati. Bit ćemo jači za Newtona koji je odličan i iskusan igrač, no niti on nije čudotvorac. Jednostavno svi na terenu moraju biti puno bolji no što je to bilo u Pragu. Vjerujem u momčad, atmosfera je ovdje u Makarskoj odlična, to je "moj" grad i tu samo ostvarili najveće uspjehe dok sam ja igrao. No, ne radi se tu o meni, samo je momčad bitna, a i oni su zadovoljni što smo u Makarskoj.

image

Jason Davor Newton

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Poša je dodao da ima problema s nekim sitnijim ozljedama, no one ne bi trebale iz momčadi izbaciti neku važnu "kariku":

- Kako god bilo, svi će stisnuti zube i svi će dati maksimum za tu pobjedu koja nam je neophodna. Imali smo malo više vremena za pripreme, nešto smo jači i uvjeren sam da možemo do bodova...

Inače, do proljeća 2003. kad je u Makarskoj u prošlom ciklusu ugošćena Švicarska, naši ragbijaši puno desetljeće nisu igrali u Makarskoj gdje su svojevremeno krajem 1990.ih odigrali najveće utakmice protiv Rusije i Italije. Makarska je sada opet postala jedno od središta hrvatskog ragbija.

Hrvatska: Marko Svaguša, Ante Majić (Makarska); Ilija Biškić, Marko Buljac, Nik Jurišić, Matej Buljanović (Mladost); Ivan Josip Kordun, Ivo Perić, Marin Vlajčević, Vinko Rudić, Karlo Delo, Antonio Petera (Nada); Dražen Brčić Šušak, Stipe Brčić, Marko Grčić, Nikola Pavlović, Luka Lerotić, Toni Miloš (Sinj); Niko Vranešević (Zagreb); Daniel Mau‘u (Novi Zeland), Andrija Galić, Martin Altamirano (Irska), Filip Perica (Nizozemska), Denis Majstrović (Italija), Jason Newton (JAR)

Trophy divizija

Parovi: Ukrajina - Hrvatska (sub., 14.30), Litva - Švicarska

1. Češka 2 1 0 1 85-70 5

2. Litva 1 1 0 0 32-14 4

3. Švicarska 1 1 0 0 23-12 4

4. Švedska 2 1 0 1 60-60 4

5. Ukrajina 1 0 0 1 14-32 0

6. Hrvatska 1 0 0 1 22-48 0

Sljedeće utakmice jesenskog ciklusa: Hrvatska- Švedska (18. XI.), Češka - Litva (25. XI.)

Linker
28. travanj 2024 02:33