Hend Zaza
 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
‘ZA MENE VELIKO POSTIGNUĆE‘

Ispisala je povijest: S tek 12 godina postala najmlađa sudionica olimpijskih turnira

Od stolnoteniskog se turnira u Tokiju u 1. kolu oprostila Hend Zaza
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. srpanj 2021. 11:19

Izgubila je od naturalizirane Austrijanke Liu Jia glatko 4-0 (4,9,3,5). Za Zazu je malo tko čuo u nas, pa vjerojatno i malo tko u njezinoj vlastitoj domovini, ratom razorenoj Siriji. Nismo baš sigurni koliki i ondje, u Damasku i drugdje znaju za Hend Zazu.

No, ono što nju čini dodatno posebnom na ovim Igrama u Tokiju je njezina dob. Hend Zazi je tek... 12 godina! Najmlađa je olimpijka na cijelim Igrama u Japanu, te najmlađa stolnotenisačica/stolnotenisač u povijesti svih olimpijskih igara, s tim da se ovaj sport na Igrama pojavio u Seoulu 1988.

- Samo stići u Tokio, izboriti plasman, za mene je veliko postignuće. Od mene se nije zahtijevalo da ovdje pobijedim, ja sam samo htjela dobro igrati. Unatoč porazu, mislim da sam u tomu i uspjela. Mislim da sam igrala dobro, a puno sam i naučila - nakon poraza u 1. kolu će, visoko uzdignute glave (nema ni razloga za suprotno), 12-godišnja u biti djevojčica još iz Sirije.

- Nadam se da će sljedeće Igre biti već za mene nešto više i u rezultatskom pogledu - s pogledom prema Parizu će mala Sirijka.

- U mojim očima, mislim da sam postigla nešto već i ovdje. Imam 12 godina, a igrala sam protiv 39-godišnje iskusne igračice i osvojila u jednom setu 9 poena. Naravno da sam htjela već ovdje i pobijediti i odigrati barem dva meča, ali nadam se da će to biti na sljedećim Igrama.

Inače, najmlađi sudionik nekih olimpijskih igara je Grk Dimitrios Loundras koji je na prvim Igrama modernog doba, u Ateni 1896. osvojio brončanu medalju u gimnastici. Imao je samo 10 proljeća.

Linker
19. svibanj 2024 16:53