JACK GUEZ Afp
HRVATSKA NADA U TOKIJU

‘Kako mršavim? To bi moglo zanimati i žene. Recept je - budi uvijek gladan. Sitom psu nije do borbe...‘

U zoru ponedjeljka u Tokiju svoj olimpijski nastup započinje naš ponajbolji hrvač, Božo Starčević
Piše: Dean BauerObjavljeno: 01. kolovoz 2021. 16:56

Neki su možda na njih već i zaboravili. Plamen u Tokiju već poodavno gori, solidan broj naših sportaša-olimpijaca već se i vratio iz Japana. Medaljašima je upriličen i doček, ali jedan od najstarijih sportova, u olimpijskom programu još iz antičkih vremena, tek je startao. Hrvanje, dakako. Hrvatska je zastupljena ondje s dvojicom odličnika sa strunjače, Božom Starčevićem i Ivanom Huklekom.


Obojica su tek u petak otputovali u Tokio, a Božo Starčević će vrlo brzo, već ponedjeljak, 2. kolovoza započeti svoj nastup u kategoriji do 77 kg.
- Da, to je rizik. Svjesno smo ga preuzeli, doći samo u mojem slučaju dan i pol prije početka. Rizik od prilagodbe na promjenu vremenske zone. To je možda veći rizik od klime jer ionako smo u klimatiziranom prostoru - ponovio je Božo Starčević takvu odluku naše hrvačke olimpijske reprezentacije, ali ju i obrazložio.


- Procijenili smo da je veći rizik doći ondje puno ranije, biti desetak ili više dana, pa onda biti stalno podvrgavani testovima, s ograničenjima u kretanju.To utječe na psihozu. Da ne govorimo što bi značilo doći u Tokio 10-14 dana ranije, a neadekvatnim sparing-partnerom. Huklek nije odgovarajući meni, ni ja njemu jer nismo ista težinska kategorija. Rizik je samo da bi mogao biti umoran od puta.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix


No, s ovim u biti pokušavate ujedno "prevariti" tzv jet-lag odnosno vremensku razliku.
- Točno, i to nije ništa novo. To je naš proslavljeni MMA borac Mirko Filipović radio kada bi dolazio upravo u Tokio. Tijelo će biti u šoku, jedno dan-dva neće znati gdje je i nadam se da će ispasti dobro.


Posljednje pripreme uoči OI, hrvači su proveli u Lici, u uvjetima idiličnim u minulo doba dok se Hrvatska "pekla" na vrlo visokim temperaturama.
- Dvaput po 10 dana smo odradili u Gospiću. Noći su tako hladne, da smo se pokrivali debelim poplunom. Temperatura je noću oko 13 stupnjeva. Sve je dobro prošlo. Imao sam manju ozljedu gležnja, ali to je već isto iza mene. Ono što još moram je "skinuti" nekoliko kilograma i nadam se da će ponedjeljak biti moj dan.


Kako ćete riješiti trenutačni višak kilograma?
- To je inače pitanje koje bi, mislim, moglo zanimati i žene, ha, ha. Recept je jednostavan, budi uvijek gladan. Ili barem djelomice gladan. Nema previše filozofije. Moram biti u blagom kalorijskom deficitu. Naravno, imamo još neke metode za zadnji dan ako je ostalo još kila koje moramo izbaciti. Samo to što nije baš poželjno raditi. Srećom pa je let do Tokija dugačak, nisam ništa pojeo, samo sam popio maslinovog ulja prije puta. Na vodi sam i maslinovom ulju letio, ha, ha.


Koje su to metode ne baš nepoželjne u skidanju kilograma?
- To je za zadnji dan, ako je ostalo previše, imate mogućnost saune ili trčanja u šuškavcima za izbacivanje tekućine. To je klasična dehidracija, što je vrlo opasno jer poslije vaganja morate odmah popiti tekućinu. Mi u hrvanju imamo vaganja na sam dan natjecanja. Mi hrvači smo zapravo "izmislili" to skidanje kilograma jer smo ranije imali vaganje dan prije početka borbi. Tako sada rade svi borilački sportovi, dok je u hrvanju ostalo na dan natjecanja baš s tim razlogom da se više ne smije skidati puno kilograma. Prihvatljivo je "skinuti" 3-4 kilograma, sve više od toga je nemoguća misija.


Božo je, dakle, otputovao gladan, trenutačno je u Tokiju gladan, ali nadamo se da je ostala i glad za uspjehom također?
- Ima ona stara izreka "Sitom psu nije do borbe". Dakle, dobro da je tako, da si gladan.


Ždrijeb će biti napravljen tek dan prije, tako se detalji još ne znaju, barem ne glede prvog suparnika. No, ta kategorija ima start u 4.30 ujutro u ponedjeljak, po našem vremenu dakako.
- U kategoriji nas je 16. Romana Vlasova, dvostrukog olimpijskog pobjednika i dvostrukog svjetskog prvaka nema, nije izborio olimpijsku normu, već jedan drugi Rus. S tim ja imam omjer 1-0. To sve malo olakšava stvari meni, a čak ako i ne bih naletio na tog Rusa, netko drugi ga može pobijediti. Od nas 16, ima nas barem 4-5 koji smo kandidati za medalju i bilo koji od nas kada bi osvojio medalju, ne bi bilo iznenađenje.


Božo Starčević starta protiv naturaliziranog Bugara

Prvi suparnik Bože Starčevića u Tokiju bit će Bugarin Aik Mnatsakanian (25). Iz prezimena se da za shvatiti da se ne radi o rođenom Bugarinu, već Gruzijcu koji s bori pod bugarskom zastavom. Štoviše, on je gruzijac armenskog podrijetla, živio je neko vrijeme u Rusiji, da bi u Bugarsku otišao prije četiri godine. Njegova "prava" kategorija je nešto nižda, do 72 kg i u toj je konkurenciji 8. hrvač svijeta.

Od najvećih uspjeha valja izdvojiti dvije bronce na SP (do 72 kg) godine 2018. i 2019. Osvajač je i bronce na EP, također do 72 kg u Bukureštu 2019. U kategoriji do 77 kg je nastupio na EP u Rimu prošle, 2020. godine i bio peti. Ima i tri bronce s turnira Svjetske serije, a jedna od njih osvojena je u Zagrebu 2019. Sve tri medalje u Svjetskoj seriji osvojio je također do 72 kg. (dba)

Linker
11. svibanj 2024 00:13