BERISLAV ROŽMAN
ODUŠEVILI SUPARNIKA

‘Njihov izbornik ne može vjerovati da je to ista hrvatska reprezentacija, priznao mi je da su se pošteno uplašili‘

Ovaj poraz od Švicaraca na papiru je bio neminovan iako su naši dečki pružili nevjerojatan otpor
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 03. travanj 2023. 10:40

Hrvatski su ragbijaši još jednom osvjetlali obraz iako su u zadnjoj utakmici Trophy divizije Europskog kupa nacija upisali još jedan poraz kojim je zaključen ovaj ciklus natjecanja. Bolji od njih su u Makarskoj bili Švicarci, pobjednici naše divizije koji se sljedeće sezone sele u Championship diviziju, prvi rang natjecanja ispod nedodirljivog Six Nations. Slavili su Švicarci protiv sva četiri suparnika (Ukrajina, Švedska, Litva, Hrvatska) te su opravdali svoj (polu)profesionalni status u društvu ostalih amaterskih reprezentacija.

image

Kadar s utakmice Hrvatske i Švicarske

IVO RAVLIC Cropix

Nakon što je prošle sezone doveo reprezentaciju u ovaj viši rang natjecanja, izbornik Anthony Poša na sva je usta nahvalio svoje igrače iako svima skupa slijedi povratak u niži Conference 1 u društvo reprezentacija poput Malte, Izraela, Cipra, Slovenije, Bugarske...

Pohvale protivnika

- Švicarski izbornik rekao mi je da ne može vjerovati da je Hrvatska ista reprezentacija koja je igrala s Ukrajinom i Švedskom. Švicarski su igrači profesionalci, a njihov mi je izbornik rekao da smo ih pošteno uplašili. Koštale su nas male pogreške, one koje u nižem rangu natjecanja suparnici ne kažnjavaju. Ali što si u jačem natjecanju, to je važnije dobro raditi one elementarne stvari, a mi smo griješili i prilikom izvođenja auta. No, momcima sam nakon utakmice rekao da mogu biti ponosni na sve što su napravili - zaključio je Poša prezadovoljan svime što je reprezentacija napravila u ovom ciklusu.

image

Izbornik Anthony Poša s pravom je ponosan na svoje igrače amatere koji igraju sa srcem

IVO RAVLIC/CROPIX

Ovaj poraz od Švicaraca na papiru je bio neminovan iako su naši dečki pružili nevjerojatan otpor.

- Još nije sigurno ispadamo li u niži rang, čekamo odluku koju će donijeti Rugby Europe. Ako se vraćamo u niži rang, to nije zbog ove utakmice, nego zbog onih jesenskih poraza od Ukrajine i Švedske. Tada nismo imali pola igrača, a da smo tada igrali kao danas, završili bismo drugi u skupini - zaključio je Poša iznijevši mišljenje da je Hrvatskoj kao trenutačno 40. reprezentaciji svijeta mjesto u ovoj jačoj diviziji.

O tome ponajbolje svjedoči "strah" Švicaraca koji su se u jednom trenu kod vodstva Hrvatske uspaničili, a ostale su protivnike s lakoćom nadigrali. Litvu su "smazali" s +39, Ukrajinu s +27, a Švedsku s čak 57 poena razlike. Ovih plus 10 koje su uzeli protiv Hrvatske najbolji je pokazatelj da su oni uvodni porazi od Ukrajine i Švedske zaista bili plod loših objektivnih okolnosti. Nažalost, tako će to biti dok su naši igrači amateri i ponajbolji od njih često se zbog svojeg primarnog posla ne mogu odazvati pozivu reprezentacije.

image

Švicarski kapetan Cyril Lin i naš Nik Jurišić na "nebeskoj šetnici" (gore); odlična atmosfera u Makarskoj (dolje)

Zadnji, ali odlični

Konačni poredak u našoj skupini je sljedeći - Švicarska 19 bodova, Ukrajina 9, Švedska 9, Litva 7, Hrvatska 5 i tek sad treba žaliti za propuštenim jesenas protiv Ukrajinaca i Šveđana.

Većeslav Holjevac, prvi čovjek HR ragbija, inače utjecajni član Rugby Europe Boarda, glavnog tijela europskog ragbija uvjeren je da će Hrvatska ipak ostati o ovoj diviziji.

- Prošle godine došlo je do promjene u sustavu natjecanja, Njemačka je iz ovog našeg Trophyja otišla u viši Championship, a Rusija je suspendirana tako da je lako moguće da neće biti ispadanja iz ove naše divizije. Švicarska ide u viši rang gdje je osam momčadi, naš bi mogao ostati isti ovaj koji imamo sada, samo bi nam kao šesta reprezentacija došla najbolja iz Conferencea. To je izgledan rasplet, vidjet ćemo hoće li tako i biti. I Švicarci su nam u Makarskoj nakon utakmice rekli da nas podržavaju. Činjenica da samo sa svima igrali "al pari" govori nam također u prilog - zaključio je Holjevac.

image

Kadar s utakmice Hrvatske i Švicarske

IVO RAVLIC Cropix

image

Kadar s utakmice Hrvatske i Švicarske

IVO RAVLIC/CROPIX

Linker
18. svibanj 2024 07:06