matej buljanović

JUNAK ZADNJE POBJEDE

Novi hrvatski adut: ‘Za reprezentaciju igram na slobodne dane. Sva sreća što me u firmi razumiju‘

Matej Buljanović prvi put se našao na popisu ragbijaške reprezentacije i odmah briljirao s tri polaganja
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 18. studeni 2023. 12:29

Hrvatski ragbijaši protiv Švedske, ponovno u Makarskoj, u subotu od 14.30 igraju 3. kolo Europskog kupa nacija divizije Trophy. Nova pobjeda osigurala bi im željeni ostanak u skupini bez obzira na proljetni nastavak natjecanja.

U prošlotjednoj pobjedi protiv Ukrajine se Matej Buljanović prvi put našao u početnoj postavi reprezentacije i odmah je postigao tri polaganja u prvom poluvremenu koja su odredila tijek utakmice. Mladi igrač Mladosti kasnije je zbog toga morao počastiti kolege. Naravno, pivo ragbijaši ne izbjegavaju, dapače, sastavni je dio, bilo pobjedničkog, bilo gubitničkog rituala. Ipak je slađe kad se pobjeđuje, a nova pobjeda protiv Švedske donijela bi sigurni ostanak u Trophy diviziji:

- Uvjeren sam da možemo dobiti i Šveđane jer smo sad već neko vrijeme zajedno i dobro smo se uigrali, odlično smo trenirali i momčad je ostala praktično ista. Skramaši bi trebali odigrati najveću ulogu, a kad su oni dobri, onda smo dobri i u liniji.

Matej je, inače, jedan od onih zaljubljenika u ragbi koji su u potpunosti posvećeni:

- Radim u jednoj optičkoj firmi, imam sreću što me na poslu razumiju i mogu dobiti slobodne dane da bih igrao za reprezentaciju. Ponekad to moram nadoknaditi, no uspijevam sve to nekako uklopiti i nije mi to nikakav problem. Isto mi je kao i svima u reprezentaciji jer smo svi amateri. I nije nam žao svih odricanja jer nam je ragbi svima najveća ljubav.

Mateju je ragbi sve, u doslovnom smislu:

- Radim, treniram i sanjam da ću jednog dana otići negdje u inozemstvo i igrati ragbi na profesionalnoj razini. Možda bih najradije otišao negdje u Francusku. Priznajem da vodim pomalo dosadan život, nemam stalnu djevojku, "solo" sam igrač. Radim, treniram i pokušavam u ragbiju ostvariti nešto više. Sa svojom Mladosti i dečkima u klubu treniram utorkom i četvrtkom, a ja dodatno stalno radim na sebi i svim ostalim danima, često i preko vikenda. Nisam od izlazaka i provoda, družim se najviše s ekipom iz kluba i prijateljima iz srednje škole. Ništa posebno.

Mladić koji bi u godinama koje dolaze trebao postati jedan od oslonaca reprezentacije, rano je počeo s ragbijem:

- Bilo mi je devet godina kad sam počeo igrati u Lokomotivi, a kad su se stvari u klubu pomalo raspale, prije šest godina otišao sam u Mladost gdje sam i sad i gdje mi je odlično. O nogometu uopće nisam razmišljao, niti me ne zanima; samo mi je ragbi u mislima i stvarno sam mu u potpunosti posvećen. Nadam se da će mi se posrećiti i da ću vrlo brzo "van" gdje ću imati još bolje uvjete za napredak.

Linker
07. svibanj 2024 23:45