Nagrađeni u prošlogodišnjem izboru

 TOMISLAV KRIŠTO/Cropix
72. IZBOR SN

Objavljujemo kandidate za najbolje sportaše Hrvatske: Evo tko je u igri za prestižne nagrade

Podatak da ćemo već 72. put proglasiti najbolje u zemlji dovoljno govori o važnosti nagrada Sportskih novosti
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. prosinac 2023. 08:36

Sve smo bliže ciljnoj vrpci još jedne godine, a to znači da je vrijeme i da krene tradicionalni izbor za sportaše godine u organizaciji Sportskih novosti.

Podatak da ćemo već 72. put proglasiti najbolje u zemlji dovoljno govori o važnosti naših nagrada i ugledu koje uživaju u hrvatskom sportu. Nemali smo broj puta čuli od samih sportaša kako im je ovo najvažniji izbor i priznanje koje najviše žele, a to je zapravo i razumljivo. Što zbog više od sedam desetljeća tradicije, što zbog velikih imena koja su kroz povijest osvajala naš prepoznatljivi pehar, što zbog činjenice da se u našem izboru ne rade nikakvi kompromisi kako bi svi bili sretni. Pravo glasa imaju sportski novinari svih hrvatskih medija, oni koji sport prate 365 dana u godini, i svi su glasovi javni, tako da je na kraju priče sve transparentno.

Bila je ovo godina u kojoj su nas hrvatski sportaši ponovno oduševljavali, godina u kojoj su vijesti o njihovim titulama, medaljama i rekordima dolazile sa svih krajeva svijeta. Ujedno i predolimpijska godina, što znači da je za velik broj sportaša bila iznimno stresna jer krenuo je lov na Pariz. Neki su svoju zadaću već odradili, druge “čekiranje” olimpijske karte tek čeka, ali nema sumnje da je Grad svjetlosti većini u mislima.

Jaka konkurencija

Jedan od onih koji nema više nikakvih briga oko lova na Pariz je najbolji hrvatski gimnastičar Tin Srbić, trostruki laureat u našem izboru. Mučio se Tin lani s novom vježbom i novim pravilima, da bi ove godine ponovno zablistao u punom sjaju. U sportu u kojem je posebno teško doći na vrh, u kojem drmaju velesile poput SAD-a, Japana i Kine, još jednom je dečko iz Dubrave dokazao kakva je klasa na kraljevskoj spravi preči. Ovu je godinu začinio europskim zlatom, svjetskim srebrom i osvajanjem Svjetskog challenge kupa, a dođe li do četvrte titule u našem izboru, preskočit će istinske velikane Matu Parlova, Tonija Kukoča i Nikolu Pilića.

Imat će Tin jaku konkurenciju jer bila je ovo briljantna godina i za Giovannija Cernogorza, još jednog čovjeka koji zna kakav je osjećaj podići pehar Sportskih novosti. Uspjelo mu je to na kraju 2012. godine u kojoj je postao olimpijski pobjednik u trapu. Imao je i otada uspjeha, ali dugo je čekao godinu poput ove, godinu u kojoj je osvojio i svjetski i europski naslov. I potvrdio da će ponovno biti jak hrvatski adut na Olimpijskim igrama.

Najbolju godinu karijere slavi i Marko Golubić koji se sa SP-a u taekwondou vratio sa zlatom u neolimpijskoj kategoriji do 74 kg, a oduševio je još jednom i naš dvostruki olimpijski medaljaš, jedriličar Tonči Stipanović, osvojivši rekordni peti naslov europskog prvaka u klasi ILCA 7 (bivši Laser).

U ženskoj kategoriji, naša serijska skupljačica odličja Barbara Matić blistala je i ove godine. I to onda kad je najviše trebalo, na dva najveća natjecanja. Vratila se s broncom sa SP-a u Dohi, nakon što je njezin nastup bio pod upitnikom zbog ozljede koljena, a poslije toga je odličje istog sjaja osvojila i na EP-u u Montpellieru. Splićanka koja svoje uspjehe niže u olimpijskoj kategoriji do 70 kg još je jednom potvrdila da je neupitna svjetska vrijednost.

Isto se odnosi i na njezinu sugrađanku Lenu Stojković koja je bila prvo ime u hrvatskoj berbi medalja na SP-u u taekwondou u Bakuu, obranivši naslov u neolimpijskoj kategoriji do 46 kg.

Puno su radosti navijačima i ove godine donijeli naši nogometaši, početak ljeta opet je bio obilježen “kockicama”, opet se slavilo na hrvatskim ulicama. Ovaj put su Luka Modrić i društvo došli do finala europske Lige nacija, izgubivši od Španjolske tek nakon izvođenja jedanaesteraca. Prije toga su u polufinalu završnog turnira nakon produžetaka sredili domaćina Nizozemsku, potvrdivši još jednom da su svjetska velesila. Kraj godine obilježio je plasman na Euro koji će, uopće ne sumnjamo, iduće ljeto izazvati novu euforiju u zemlji.

Uživali smo

Posve je jasno da ni 2023. godina nije mogla proći bez medalja braće Sinković. Najbolji hrvatski veslači su u još jednom oproštaju od dvojca na pariće i prije povratka u dvojac “bez” skočili na postolje na oba velika natjecanja - bili su zlatni na EP-u i srebrni na SP-u.

Oduševljavale su ove godine i naše karatistice ekipnim medaljama i na SP-u i na EP-u, oduševljavale su svjetskim zlatima i reprezentacije u kuglanju, samostrelu, boćanju...

Uživali smo u uspjesima hrvatskih sportaša svaki mjesec ove godine koju ćemo na najljepši način proslaviti našim izborom. Glasanje za najbolje je otvoreno, a svečano proglašenje je 14. siječnja na HRT-u.

Popis nominiranih

Sportašica godine

BARBARA MATIĆ, judo

- Bronca na SP

- Bronca na EP

EMMA MEČIĆ, paraplivanje

- Srebro na SP

SANDRA PERKOVIĆ, atletika

- 5. mjesto na SP

LENA STOJKOVIĆ, taekwondo

- Zlato na SP

RIA VOJKOVIĆ, boćanje

- Srebro na SP

Sportaš godine

GIOVANNI CERNOGORAZ,

streljaštvo (trap)

- Zlato na SP

- Zlato na EP

- Momčadsko zlato na Europskim igrama

IVAN DODIG, tenis

- Osvojio Roland Garros u parovima

- Prvo mjesto u parovima na zaključnoj ATP ljestvici

ENES GARIBOVIĆ, karate

- Srebro na EP

MARKO GOLUBIĆ, taekwondo

- Zlato na SP

DINO SINOVČIĆ, paraplivanje

- Srebro na SP

TIN SRBIĆ, gimnastika

- Zlato na EP

- Srebro na SP

- Pobjednik Svjetskog challenge kupa

TONČI STIPANOVIĆ, jedrenje

- Zlato na EP

- FILIP ŠAČIĆ, hrvanje

- Bronca na EP

Ekipa godine

CARROLINA BAJRIĆ i NIKOL BELASIĆ, boćanje

- Zlato na SP (parovi)

HELENA DRETAR KARIĆ i ANĐELA MUŽINIĆ VINCETIĆ (para stolni tenis)

- Zlato na EP

KARATE REPREZENTACIJA

- Srebro na EP

- Bronca na SP

KUGLAČKA REPREZENTACIJA

- Zlato na SP

SAMOSTRELSKA REPREZENTACIJA

- Zlato na SP

RIA VOJKOVIĆ i CARROLINA BAJRIĆ, boćanje

- Zlato na SP (štafetno izbijanje)

Momčad godine

KARATE REPREZENTACIJA

- Bronca na EP

NOGOMETNA REPREZENTACIJA

- Srebro u Ligi nacija

SAMOSTRELSKA REPREZENTACIJA

- Zlato na SP

MARTIN I VALENT SINKOVIĆ

veslanje (dvojac na pariće)

- Zlato na EP

- Srebro na SP

STRELJAČKA REPREZENTACIJA (zračna puška)

- Bronca na SP

Glasanje novinara do 31. prosinca

Članovi Ocjenjivačkog suda izbora za sportaša godine Sportskih novosti svi su sportski novinari svih hrvatskih medija. Status člana Ocjenjivačkog suda stječu:

- članstvom u Hrvatskom zboru sportskih novinara (HZSN) i Hrvatskom novinarskom društvu

- bavljenjem sportskim novinarstvom kao stalno zaposleni novinari ili stalni vanjski suradnici medija.

Sportske novosti će ovaj tjedan poslati na e-mail adrese anketu s nominiranim sportašima koju je potrebno popuniti i vratiti na našu adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. najkasnije do 28. prosinca 2023. godine. U rubrike za najbolju sportašicu, sportaša, ekipu i momčad treba upisati ime i prezime odabranog sportaša te ekipe i momčadi (po jednog kandidata isključivo s popisa predloženih kandidata).

Glasački listići koji sadržavaju više od jednog imena u svakoj kategoriji izbora neće se uzimati u obzir.

Pozivamo sve kolege sportske novinare da odmah nakon što dobiju na svoj e-mail anketu i popis kandidata obave glasanje. Oni koji ne dobiju anketu na e-mail mogu se javiti na telefonski broj 01/6173-532, ili na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Linker
05. ožujak 2024 15:41