HERVIO JEAN-MARIE Kmsp Via Afp
SLIJEDI DAN ODMORA

Olimpijski pobjednici prejaki za Hrvatsku, Francuzi još jednom pokazali moć na terenu

U trećem nastupu na Europskom prvenstvu, drugi poraz hrvatske reprezentacije
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. rujan 2021. 19:51

FRANCUSKA - HRVATSKA 3:0 (25:15, 25:16, 26:24)

TALLINN - Dvorana Saku. Gledatelja 1.000. Suci: Asipčuk (Bjelorusija) i Ovuka (BiH).

FRANCUSKA: Chinenyeze 3, Grebenikov. Patry 13, Toniutti, Ngapeth 8, Brizzard, Le Goff 4, Bultor, Clevenot 5, Louati 1, Diez, Faure 1, Gueye, Rebeyrol. IZBORNIK: Bernardo Rezende.

HRVATSKA: Žukovski 1, Bakonji, Brčić, Hanžić 2, Mitrašinović, Raič, Sedlaček, Šarčević, Dukić 4, Šestan 5, Pervan, Andrić 10, Zeljković 3, Nikačević 4. IZBORNIK: Emanuele Zanini.


Ruku na srce, ne poradi intoniranja himne, ali teško da se objektivno itko u našem taboru nadao nekom bitno boljem rezultatu u srazu s Francuzima. Riječ je o momčadi iz prvog jakosnog ešalona svjetske odbojke, reprezentaciji koja je prije mjesec dana osvojila olimpijsko zlato u Tokiju protiv Rusije i koja je tu svoju moć zorno demonstrirala u Tallinu u njihovoj drugoj, za našu reprezentaciju trećoj utakmici na Europskom prvenstvu.

Sastav kojeg s klupe vodi najveći odbojkaški strateg svih vremena, Brazilac Bernardo Rezende, čovjek s 48 trenerskih trofeja dosad i onaj jedini izbornik na svijetu u svim loptačkim sportovima koji ima više kolajni od našeg Ratka Rudića. Uzgred rečeno, novi francuski izbornik jer je Tricolore preuzeo nakon Igara u Tokiju.

Za dobiti prva dva seta Francuzima je bilo potrebno ukupno samo 46 minuta. Bolji u servisu, prijamu, osobito bloku. U drugom, ali i trećem setu primjerice naši reprezentativci nisu osvojili niti jedan poen u bloku. Ukupno u cijeloj utakmici 2, nasuprot francuskih 8. Na mreži bi se Francuzi doimali u smečiranju kao da to čine s 3. kata. As-poena je Francuska imala 4, mi niti jedan.

Koliko su pak Francuzi s lakoćom odigrali utakmicu svjedočili su i njihovi stalni osmijesi između poena, međusobna konverzacija ili kada se u pauzi drugog i trećeg seta Jean Patry "zafrkavao" s TV snimateljem žvačući energetsku pločicu i pojašnjavajući da je vrhunske kvalitete. Uostalom, tijekom prva dva seta (posebno prvog) Rezende je čak malo više oprobavao svoje igrače s klupe. Treba mu i taj info za kasnijem nešto jače utakmice.

U trećem su setu naši igrači osvojili najviše poena, doveli ovaj dio igre do maksimalne neizvjesnosti, doduše umnogome i poradi malo odveć velikog opuštanja kod olimpijskih pobjednika. Do te mjere da je kod 20:19 za Francusku, njihov izbornik bio prigovarao našem strategu Zaniniju na jednom traženju "challengea". Na koncu su, nakon 77 minjta igre Francuzi as-servisom dovršili ovaj za njh dosta lagan posao.

U ponedjeljak je za naše igrače slobodan ili dan bez utakmica, da bi sljedeći susret odigrali dan kasnije protiv domaćina Estonije (19.00), a dan poslije sučelice Slovačke. To su dvije utakmice u kojima naši reprezentativci imaju što za tražiti, te nadamo se i pronaći put za prolazak skupine.

Linker
18. travanj 2024 23:11