Michael Jordan

 FRANCK FIFE Afp
PLES MILIJARDI

Ovo je 25 najbogatijih sportaša svih vremena: ‘Najveći‘ je zaradio nestvarnu i teško dostižnu cifru!

Jordan je najplaćeniji sportaš ikada, s inflaciji prilagođenom zaradom od 2,62 milijarde dolara
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 14. studeni 2021. 08:33

Michael Jordan ušao je u NBA 1984., kada je najplaćeniji igrač lige - Magic Johnson - zarađivao 2,5 milijuna dolara godišnje plaće. On je bio tik ispred najbolje plaćenog igrača MLB-a - Mikea Schmidta, s 2 milijuna dolara - i više nego dvostruko od najboljeg NFL-ovog zarađivača, Warrena Moona s 1,1 milijun dolara. MJ-ova plaća te sezone bila je 550.000 dolara.

Opterećeni blockbuster TV ugovorima, plaće zvijezda u timskim sportovima eksplodirale su tijekom sljedeća četiri desetljeća, a 31 NBA igrač je na putu da ove sezone zaradi najmanje 30 milijuna dolara. Ipak, Jordan je pokazao da je put do najvećeg bogatstva popločan izvan dvorana i stadiona. Njegovo temeljno partnerstvo s Nikeom, s osnovnom plaćom od 500.000 dolara tijekom njegove rookie godine u NBA lige, isplatit će mu oko 150 milijuna dolara 2021., gotovo dva desetljeća nakon što je zauvijek objesio svoje tenisice o klin. Marka Jordan prijavila je prihod od 4,7 milijardi dolara za fiskalnu godinu, koja je završila 31. svibnja, što je porast od 31 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Jordan je najplaćeniji sportaš svih vremena, s inflaciji prilagođenom zaradom u karijeri od 2,62 milijarde dolara. Međutim, samo 6 posto ukupnog iznosa dolazi iz njegovih igračkih ugovora s Chicago Bullsima i Washington Wizardsima. Procjena se temelji na plaćama, odobrenjima, licencama i zaradama otkako je Jordan postao profesionalac 1984., te uključuje i ugovore s Nikeom, Gatoradeom, Hanesom i Upper Deckom.

MJ predvodi kvintet košarkaških zvijezda među 25 najplaćenijih sportaša svih vremena. LeBron James (1,17 milijardi dolara), Kobe Bryant (930 milijuna dolara), Shaquille O'Neal (870 milijuna dolara) i Kevin Durant (625 milijuna dolara) također su upali.

Trio igrača golfa završio je na mjestima odmah iza Jordana: Tiger Woods (2,1 milijarda dolara), Arnold Palmer (1,5 milijardi dolara) i Jack Nicklaus (1,38 milijardi dolara). Najveće plaće za Nicklausa i Palmera uslijedile su nakon njihove dominacije u sportu 1960-ih i 1970-ih, a prilagođavanje inflaciji gurnulo ih je u klub s tri zareza za zaradu.

"S natjecateljskim karijerama koje mogu trajati 30 godina ili više, golferi imaju najduži rok trajanja od svih profesionalnih sportaša", rekao je Bob Dorfman, stručnjak za sportski marketing u Pinnacle Advertisingu. "Kombinirajte to s njihovom globalnom privlačnošću za široku i vrhunsku demografsku skupinu navijača i nije čudo da se toliko njih visoko rangira među onima koji zarađuju najviše u povijesti sporta."

Osnivač IMG-a Mark McCormack i njegov zvjezdani klijent Arnold Palmer, revolucionirali su sportski marketing 1960-ih i učinili The King globalnim sponzorom slavnih i predloškom za modernog sportaša-superzvijezde. Palmer je reklamirao automobile za iznajmljivanje, zračne prijevoznike, financijske usluge i uredske proizvode, oko 50 marki ukupno. AriZona Beverages je početkom 2000-ih lansirao liniju pića nadahnutih Palmerom, a godišnja maloprodaja brenda dosegla je 200 milijuna dolara, dok je 500 trgovina s Palmerovim brendom u Aziji prodavalo njegovu odjeću i obuću. Palmer je još uvijek zarađivao 30 milijuna dolara godišnje u vrijeme svoje smrti 2016., 43 godine nakon posljednje pobjede na PGA Touru.

Woods, koji je zaradio 121 milijun dolara u karijeri na golf terenima, podigao je marketing na sljedeću razinu sa svojim dugogodišnjim agentom Markom Steinbergom iz Excel Sports Managementa. Petnaesterostruki osvajač najvećih turnira zarađivao je 100 milijuna dolara godišnje izvan golf terena. Woods nudi prozor u to koliko su različiti putevi prihoda za golfere. Uz novčanu nagradu, Woods ima devet tradicionalnih sponzora, na čelu s Nikeom, plus medijski ugovor s Discoveryjem za pružanje sadržaja za GOLFTV. Vrhunski igrači golfa također mogu naplatiti sedmeroznamenkaste naknade za nastup, a Woods je u jednom trenutku tijekom karijere dobivao do tri milijuna dolara po događaju.

image

Tiger Woods

SIMON BAKER Afp

Dizajn terena je također vrlo unosan za elitne golfere koji se posvete poslu. Nicklaus je prototip, jer je njegova istoimena dizajnerska tvrtka otvorila 425 trgovina u 40 država. Phil Mickelson (1,075 milijardi dolara) i Greg Norman (815 milijuna dolara), svaki s dizajnerskim poslovima, također su rangirani među 25 najboljih zarađivača.

Mogućnosti zarade za suvremene sportaše također su naglo porasle, ali od niz ikona iz prošlog stoljeća izdvajao se samo jedan iz čopora. Plaća Babe Rutha dostigla je vrhunac od 80.000 dolara godišnje, ili 1,3 milijuna dolara u današnjim dolarima. Kad su ga pitali što misli o tome da zarađuje više od predsjednika SAD-a, on je mirno rekao: "Zašto ne? Imao sam bolju godinu od njega." Sveukupno, Ruth je zaradio gotovo 2 milijuna dolara na terenu i izvan njega, otprilike 30 milijuna dolara prilagođeno inflaciji do današnjih dana.

Sadašnja generacija elitnih sportaša, poput Jamesa i Duranta, izgradila je marketinško naslijeđe Palmera i Jordana,stvarajući bogatstvo kroz ulaganje u poduzeća. Prošlog mjeseca James je prodao manjinski udio u SpringHill Entertainmentu, pothvatu koji je osnovao s Maverickom Carterom, a koji je posao procijenio na 725 milijuna dolara. Durant je postigao velike investicijske prihode s udjelima u Robinhood, Coinbase i WHOOP. Durant ima više od 75 aktivnih startup ulaganja.

Dok je prokrčio put sadašnjim sportašima prema mega bogatstvu, uza za sve milijune od Nikea, Jordan nije postao milijarder sve dok vrijednost njegove investicije u Charlotte Hornetsima nije porasla...

LISTA 25 S NAJVEĆOM ZARADOM

1. Michael Jordan: 2.62 milijarde dolara
(U profesionalnom sportu od 1984.)

Jordan je zaradio više od 4 milijuna dolara godišnje plaće samo dvaput tijekom svoje 15-godišnje NBA karijere, ali Nike mu je isplatio više od milijardu dolara honorara otkako se zauvijek povukao 2003. godine.

2. Tiger Woods: 2,1 milijarda dolara
(U profesionalnom sportu od 1996.)

Prošlogodišnja operacija leđa i ozbiljna prometna nesreća u veljači ograničili su Woodsov nagradni fond na manje od 200.000 dolara u posljednjih 12 mjeseci, ali je ipak prikupio 62 milijuna dolara izvan staze i zauzeo 13. mjesto na Sporticovoj listi najplaćenijih sportaša svijeta.

3. Arnold Palmer: 1,5 milijardi dolara
(U profesionalnom sportu od 1956.)

Palmer je osvojio 3,6 milijuna dolara novčane nagrade tijekom svojih 50 i više godina na turnejama PGA i Champions, bio je marketinški aktivan sve do svoje smrti 2016., uključujući 50-godišnju vezu s Rolexom, jednom od najdužih veza između sportaša i brenda ikad.

4. Jack Nicklaus: 1,38 milijardi dolara
(U profesionalnom sportu od 1961.)

Zlatni medvjed je 2007. godine prodao manjinski udio u Nicklaus Cos investitoru Howardu Milsteinu za 145 milijuna dolara.

5. Cristiano Ronaldo: 1,24 milijarde dolara
(U profesionalnom sportu od 2002.)

Ronaldovi sponzori, kao što su Nike, Herbalife i Clear, imaju koristi od najvećeg broja pratitelja na društvenim mrežama bilo koje osobe na planeti, uključujući 362 milijuna pratitelja na Instagramu i 150 milijuna na Facebooku.

6. Floyd Mayweather: 1,2 milijarde dolara
(U profesionalnom sportu od 1996.)

"Money" Mayweather jedini je boksač koji je zaradio više od 200 milijuna dolara u jednoj borbi. I to dvaput. Prvo protiv Mannyja Pacquiaa 2015., a zatim protiv Conora McGregora 2017., kada je zaradio rekordnih 275 milijuna dolara.

7. LeBron James: 1,17 milijardi dolara
(U profesionalnom sportu od 2003.)

Ugovor s Lakersima kralja Jamesa traje još sljedeće sezone i učinit će ga prvim NBA igračem u povijesti koji je zaradio više od 400 milijuna dolara samo od plaće.

8. Lionel Messi: 1,14 milijardi dolara
(U profesionalnom sportu od 2004.)

Messi je postao prvi ambasador sportaša za Hard Rock International u lipnju. S petogodišnjim ugovorom s ugostiteljskim brendom povećao je godišnju zaradu izvan terena na gotovo 40 milijuna dolara.

9. Michael Schumacher: 1,13 milijardi dolara
(U profesionalnom sportu od 1991.)

Schumacher je izazvao Woodsa za titulu najplaćenijeg sportaša svijeta na početku 21. stoljeća, zahvaljujući golemoj plaći u Ferrariju, s kojim je osvojio pet od svojih rekordnih sedam naslova prvaka Formule 1.

10. Roger Federer: 1,12 milijardi dolara
(U profesionalnom sportu od 1998.)

Federerova zarada u karijeri, neprilagođena inflaciji, dostigla je milijardu dolara 2021., prvi put u svijetu tenisa. Polovica od njegovih 14 sponzora partneri su s osvajačem 20 Grand Slam titula više od desetljeća.

11. Phil Mickelson: 1,08 milijardi dolara

Postao je najstariji veliki prvak u povijesti golfa s pobjedom na 102. PGA prvenstvu u lipnju vrijednom 2,16 milijuna dolara. Mickelson je pobijedio samo dva puta na Touru u posljednjih osam godina. No, milijune je odavno zgrnuo.

12. David Beckham: 1,05 milijardi dolara
(U profesionalnom sportu od 1992.)

Nogometna ikona slijedi model Jordana, gradi svoju vrijednost kroz vlasništvo nad sportskim timom. Beckham je dobio pravo na kupnju kluba za proširenje MLS-a po fiksnoj cijeni od 25 milijuna dolara. Inter Miami nedavno je procijenjen na više od 600 milijuna dolara.

13. Kobe Bryant: 930 milijuna dolara
(U profesionalnom sportu od 1996.)

Bryantova je imovina zaradila ogromnih 400 milijuna dolara kada je Coca-Cola pristala kupiti marku sportskih pića BodyArmor u ugovoru koji je tvrtku procijenio na 8 milijardi dolara. Bryant je tu u tvrtku uložio otprilike 6 milijuna dolara 2014., kada je ukupni promet firme iznosio samo 10 milijuna dolara. Očekuje se da će ove godine dostići 1,4 milijarde dolara. Procjena zarade Kobea Bryanta odnosi se do trenutka njegove tragične smrti u siječnju 2020.

14. Shaquille O'Neal: 870 milijuna dolara
(U profesionalnom sportu od 1992.)

Shaq je 2015. prodao udio u svojim budućim poslovnim pothvatima Authentic Brands Group, a zatim je natjerao ABG da kupi Reebok u ugovoru vrijednom 2,5 milijardi dolara ove godine. Shaq, koji je podržao Reebok na početku svoje NBA karijere, prije gotovo dva desetljeća okrenuo se prodaji jeftinih tenisica u Walmart i Bayless trgovinama.

15. Greg Norman: 815 milijuna dolara
(U profesionalnom sportu od 1976.)

Morski pas, koji je proveo 331 tjedan na prvom mjestu na svijetu - drugi u povijesti nakon Woodsa - stekao je bogatstvo s tvrtkama usredotočenim na odjeću, vino, nekretnine, restorane i dizajn tečajeva. Norman, koji je prvi pokušao pokrenuti suparničku golf turneju 1990-ih, imenovan je izvršnim direktorom LIV Golf Investmentsa, koji je prošlog tjedna najavio da će stvoriti 10 novih turnira u partnerstvu s Asian Tourom.

16. Mike Tyson: 775 milijuna dolara
(U profesionalnom sportu od 1985.)

Tyson je poster dijete za sportaše koji loše upravljaju svojim novcem. Boksač je 2003. godine podnio zahtjev za bankrot, unatoč 400 milijuna dolara zarade u karijeri. I to bez da tu zaradu prilagodimo inflaciji.

17. Alex Rodriguez: 650 milijuna dolara
(U profesionalnom sportu od 1993.)

A-Rodova zarada bila je mala u usporedbi sa zaradom njegovog bejzbolskog rivala Dereka Jetera, ali trostruki MVP je zaradio 455 milijuna dolara plaće i bonusa tijekom svoje karijere. On je posljednji bivši profesionalni sportaš koji je ušao u vlasništvo sportskog tima kroz kupnju Minnesota Timberwolvesa i Lynxa s Marcom Loreom.

18. Manny Pacquiao: 630 milijuna dolara
(U profesionalnom sportu od 1995.)

Pacquiao je najavio povlačenje iz boksa u rujnu, kad je najavio kandidaturu za predsjednika Filipina. Njegov dvoboj s Mayweatherom iz 2015. je borba s najvećom zaradom u povijesti sporta, sa 600 milijuna dolara prihoda.

19. Kevin Durant: 625 milijuna dolara
(U profesionalnom sportu od 2007.)

KD je smanjio svoje biznise kako bi se usredotočio na svoja ulaganja putem Thirty Five Ventures, ali njegov desetogodišnji Nike pakt od 285 milijuna dolara ostaje jedno od najbogatijih sponzorstava u NBA ligi.

20. Lewis Hamilton: 620 milijuna dolara
(U profesionalnom sportu od 2007.)

Hamilton ove godine puca za rekordno osmo prvenstvo u F1. On je najprodavaniji vozač na svijetu, ima sponzore Pumu, Police, Monster Energy, Tommy Hilfiger, IWC i Vodafone.

21. Neymar: 615 milijuna dolara
(U profesionalnom sportu od 2009.)

Brazilska nogometna zvijezda u svibnju je potpisala četverogodišnji ugovor koji će ga vezati za Paris Saint-Germain do 2025. Ove godine postao je prvi sportaš s "kožom" u Fortniteu, dodajući više od desetak drugih partnera, kao što su Puma, Red Bull, DAZN, Replay i Konami.

22. Jeff Gordon: 595 milijuna dolara
(U profesionalnom sportu od 1990.)

Obogatio se još kao vozač i prije umirovljenja 2015. Gordon je također imao velike koristi od svog vlasničkog udjela u Hendrick Motorsportsu. Gordon je u lipnju imenovan potpredsjednikom Hendricka.

23. Oscar De La Hoya: 580 milijuna dolara
(U profesionalnom sportu od 1992.)

Ako je Mayweather izgradio carstvo, De La Hoya je dao nacrt, služeći i kao boksač i promotor borbe. Osvajač zlatne olimpijske medalje iz 1992. pokrenuo je Golden Boy Promotions 2002., a tvrtka je poslužila kao promotor De La Hoyine borbe s Mayweatherom 2007., koja je proizvela tadašnje rekorde za kupnju PPV-a (2,5 milijuna) i boksačku isplatu (52 milijuna dolara za De La Hoya).

24. Peyton Manning: 575 milijuna dolara
(U profesionalnom sportu od 1998.)

Manning je imao savršen tajming na terenu i izvan njega. Petostruki MVP NFL-a prodao je svoj udio u 31. franšizi Papa John's u Denveru 2018., nekoliko dana prije nego što je NFL odustao od tvrtke kao svog službenog sponzora.

25. Derek Jeter: 555 milijuna dolara
(U profesionalnom sportu od 1992.)

Jeter je na vrhuncu bejzbolaške popularnosti zarađivao čak 10 milijuna dolara godišnje izvan terena. Peterostruki prvak uložio je dio svog bogatstva u Bruce Shermanovu kupnju Miami Marlinsa od 1,2 milijarde dolara, a Jeter je imenovan za izvršnog direktora kluba.

Linker
05. travanj 2024 22:01