Orluis Alberto Aular

 DAVOR PAVLOVIC
CRO RACE

Prvak Venezuele izronio kao neočekivani lider uoči zadnjih 157 kilometara: ‘Momčad je odradila odličan posao‘

Aular je etapnom pobjedom postao vodeći u kupnom redoslijedu s devet sekundi prednosti
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 30. rujan 2023. 15:44

Treći dan zaredom majica vodećeg vozača na CRO Raceu mijenja vlasnika. Nakon što je Tobias Andresen zamijenio Elija Vivianija u Opatiji, pa odmah izgubio dan kasnije poziciju u Labinu od Magnusa Sheffileda, na vrh je u Ozlju zasjeo Orluis Alberto Aular.

Aktualni prvak Venezuele izronio je kao potpuno neočekivani lider uoči posljednjih 157 kilometara utrke što će se u nedjelju voziti od Samobora do Zagreba, a priliku za osvajanje najveće utrke u karijeri donijela mu je etapna pobjeda u Ozlju.

U masovnom završnom sprintu nadjačao je ostatak konkurencije, a prije svega Alexandera Kristoffa (Uno-X), iskusnog Norvežanina koji je još jednom ostao kratak ovaj tjedan. I na cilju u Sinju i u Novalji osvojio je treće mjesto, sada je bio bolji, ali opet nedovoljno za pobjedu. Član ekipe Caja Rural spriječio ga je na putu do 89. pobjede u karijeri...

- Zahvalio bih se momčadi na odlično odrađenom poslu. Pokušali smo brzim tempom u skupini eliminirati druge sprintere i oslabiti ih i u tome smo uspjeli. U posljednjem sam krugu bio dobro poziciniran i jako sam zadovoljan rezultatom - rekao je Venezuelanac.

I trebao bi biti zadovoljan jer Aular je zahvaljujući deset bonus sekundi, koliko vrijedi pobjeda u etapnom cilju, preuzeo lidersku poziciju, ali pri tome mu je pomogao i do danas vodeći Magnus Sheffield (Ineos). Mladi je Amerikanac bio žrtva velike borbe za svaki centimetar prostora u završnici etape pa je u želji za što boljim poziciniranjem udario u rubnik nogostupa i pao. Poderotine po leđima, rukama i nogama dokaz su da nije bilo baš ugodno, štoviše Sheffield je završio i u bolnici na preventivnim pregledima. Riječ je, naime, o 21-godišnjaku koji je ranije ovog ljeta doživio težak pad na utrci u Švicarskoj - na istom mjestu gdje je pao i život izgubio švicarski biciklist Gino Mäder - pa očito njegova momčad nije htjela ništa riskirati.

Kako se pad dogodio unutar 3 kilometra do cilja Sheffield je dobio vrijeme skupine i pobjednika, ali je svejedno devet sekundi iza Aulara.

Podsjetimo, prošle godine je Matej Mohorič uoči završne etape imao osam sekundi iza Jonasa Vingegaarda, ali je uspio bonus sekundama na prolaznom i glavnom cilju dograbiti ukupnu pobjedu. Sheffieldu će, ipak, biti nešto teže za "skinuti" devet sekundi u završnom danu, jer nije tako dobar u sprintu, niti je bolji u tome od Aulara, dok Mohorič jest od Vingegaarda.

No, momčad Ineosa ima i rezervni plan budući da isti zaostatak ima još jedan njihov vozač, Ethan Hayter, koji je u Ozlju bio treći. Malo je i bolji sprinter od Sheffielda, pa će vjerojatno sve karte u Zagrebu ići na njega... Makar, s obzirom na to kako je Ineos tijekom cijelog tjedna vrlo loše odradio posao u završnicama etapa, nade ne izgledaju prevelike.

Inače, veliki trag na etapi ostavio je Fran Miholjević, mladi hrvatski vozač koji je u bijegu proveo čak više od 175 kilometara. Prvo se zajedno s Poljakom Arturom Sowinskim (Voster) te Nijemcem Jonasom Rappom (Hrinkow) odvojio je od glavne skupine ubrzo nakon starta u Crikvenici, tamo negdje oko desetog kilometra, odnosno na početku uspona od Bribira do Breze. Zajedno su tako ostali sve do 159. kilometra, pri čemu je Riječanin osvojio sva tri prolazna cilja, ali je odlučio da će još malo začiniti dan.

Otišao je u brzinu više te iza sebe ostavio svoje kolege iz bijega i krenuo u solo-bijeg. I ubacio je Miholjević praktički u kronometarski mod, "poginuo" da bi što duže ostao u ispred svih, ali bilo je jasno da neće moći izdržati do kraja. Previše je snage potrošio kroz cijeli dan, a peloton s puno momčadi i vozača željnih etapne pobjede u završnom sprintu, svakim ga je metrom dostizao. Konačno, na 13,5 kilometara do cilja su ga progutali...

- Plan je bio nešto malo drugačiji, trebali smo na početku etape ići malo jače na brdu, ali nije tako ispalo. Ja sam svoj posao napravio, pa sam onda kasnije pokušao do kraja držati, ali nije bilo moguće spasiti se od grupe - rekao je Fran, koji je sličan dojmljiv bijeg imao i u svom prvom nastupu na CRO Raceu prije dvije godine.

Sada je na koncu u cilj ušao s minutom i 17 sekundi zaostatka, ali zato je drugi hrvatski vozač u utrci, Viktor Potočki, stigao s glavnom skupinom kao 16.

Osim za najvažniju, crvenu majicu, u nedjelju će se u posljednjoj etapi odlučivati i o pobjedniku zelene majice, koja označava najboljeg brdaša. Nijemac Jonas Rapp (Hrinkow) osvojio je u subotu najviši i najduži uspon ovogodišnjeg CRO Racea, onaj od Bribira do Breza te preuzeo vodstvo u poretku. Ima dva boda više od najbližeg rivala, Čeha Michala Schurana (ATT Investments), ali u igri su još maksimalno tri boda. Toliko vrijedi pobjeda na nedjeljnom brdskom cilju treće kategorije u Sv. Ivanu Zelini.

Linker
04. svibanj 2024 14:08